iStock

H ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

Στην Κορέα, οι γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει απολαμβάνουν μοναδικές παροχές και διευκολύνσεις, φυσικά με το αζημίωτο!

Η Ελλάδα απέχει από την Κορέα περισσότερα από 8,5 χιλιάδες χιλιόμετρα και 7 ζώνες ώρας. Εδώ, κατά το έθιμο μια γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει περνάει 40 ημέρες ως λεχώνα, χωρίς να βγαίνει από το σπίτι. Εστιάζει στις ανάγκες του μωρού της και στην «επαναφορά» του δικού της οργανισμού στην κατάσταση που ήταν προ της εγκυμοσύνης.

Πάλι κατά τις ελληνικές παραδόσεις, στις 20 ημέρες επισκέπτεται το σπίτι παπάς και δίνει μισή ευχή. Στις 40 επιστρέφει για να δώσει την ολόκληρη.

Βάσει όσων επικρατούν τον 21ο αιώνα, μετά τον τοκετό η μητέρα μένει στο μαιευτήριο για 3-4 ημέρες (αναλόγως με το αν γέννησε με φυσικό τοκετό ή καισαρική) προκειμένου να παρακολουθήσουν γιατροί την ίδια και το μωρό.

Διάφορα κέντρα υγείας τρέχουν προγράμματα προετοιμασίας γονεϊκότητας, που βοηθούν τους γονείς να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα τους ζωή με το παιδί, σε συνάρτηση με τις ανάγκες του νεογνού και εκείνες της μητέρας που είναι σε λοχεία.

νεογέννητο
iStock

Το πολύ πολύ μια ειδική νοσηλεύτρια να επισκεφτεί το σπίτι και να δείξει πρακτικά όσα αφορούν την καθαριότητα και περιποίηση του μωρού, τον θηλασμό, την τοποθέτηση πάνας, το ντύσιμο και ενδείξεις που μπορεί να δείχνουν την ύπαρξη ίκτερου και κολικών.

Τhat’s all folks!

Πάμε τώρα, να δούμε τι συμβαίνει στην Κορέα, τη χώρα που δημιούργησε τον τομέα της επιλόχειας φροντίδας ανοίγοντας μια αγορά που πια υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ασίας, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Παρεμπιπτόντως, το θέμα μας έχει γίνει και αντικείμενο K-drama.

Τι ίσχυε στην Κορέα προ sanhujoriwon

Σύμφωνα με αυτούς που έκαναν ιδιωτική επιχείρηση τη μεταγεννητική φροντίδα, το sanhujoriwon (sanhu=μετά τον τοκετό, που εκεί κρατά από 3 έως 7 ημέρες, jori=ανάκτηση της φυσικής κατάστασης) διαρκεί από μία εβδομάδα έως ένα μήνα.

Η γυναίκα και το μωρό μένουν σε περιβάλλον που παραπέμπει σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Εκεί ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους και το μωρό τους, χωρίς να έχουν να σκεφτούν πράγματα όπως το τι θα φάνε ή πώς θα κοιμηθούν αν το βρέφος κλαίει συνέχεια. Έχουν και την επιλογή να μην κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό.

Οι νέες μητέρες παρακολουθούν μαθήματα για την περιποίηση και τη φροντίδα του βρέφους, και για την προσωπική τους φροντίδα σε επίπεδο διατροφής και θηλασμού, χωρίς να προβληματίζονται για τις συγκινήσεις που προσφέρουν οι ορμόνες και την εν γένει ευαλωτότητα τους. Συναναστρέφονται με άλλες νέες μητέρες, οπότε μοιράζονται χωρίς άγχη και ενοχές τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους.

H επιλόχεια φροντίδα έχει πάει σε άλλο επίπεδο στην Κορέα
iStock

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι νοσηλευτές, διατροφολόγοι, παιδίατροι, δερματολόγοι, αισθητικοί, κομμωτές και διάφορες άλλες ειδικότητες που προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι μητέρες.

Οι μπουτίκ (μικρότερες εκδοχές) των sanhujoriwon λέγονται joriwons. Η ανάγκη για αυτές τις παροχές στην Κορέα προέκυψε το ’90, όταν οι μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας σταμάτησαν να βοηθούν τις νέες μητέρες. Αρχικά, δημιουργήθηκαν πρακτορεία που παρείχαν ειδικούς φροντιστές, οι οποίοι ζούσαν στο σπίτι των γονέων για ένα μήνα. Ακολούθησαν ειδικοί φροντίδας νεογνών/νοσηλευτές μητρότητας, που ωστόσο, δεν ήταν πιστοποιημένοι από υγειονομική αρχή.

Όλα αυτά τα κενά τα κάλυψε το 1996 το πρώτο ιδιωτικό sanhujoriwon ή, αν προτιμάς, κέντρο επιλόχειας φροντίδας. Το 2018 υπήρχαν 584. Χρησιμοποιήθηκαν από το 75% των γυναικών που απέκτησαν μωρό εκείνο το έτος. Καθεμία έδωσε από 2.820 έως 4.700 δολάρια, για δυο εβδομάδες. Στα πλέον πολυτελή sanhujoriwon, οι τιμές έφταναν στα 10.000 δολάρια για το ίδιο διάστημα.

Τη σήμερον ημέρα, η Κορέα είναι η χώρα με την καλύτερη επιλόχεια φροντίδα και τις λιγότερες γεννήσεις του κόσμου.

Οι 8 στις 10 νέες μητέρες εμπιστεύονται ένα sanhujoriwon, όπου και γεννούν. Τα καλύτερα έχουν λίστα αναμονής, αφού πλέον υπάρχουν και πολλές μέλλουσες μητέρες εκτός Κορέας που τα εμπιστεύονται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.