iStock

Η ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΝΙΚΗΣΕΙ» ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Όσο κι αν το θέλουμε, τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας δεν εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει μια κακή διατροφή, όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο λόγος που κάποτε πήγαινα ανελλιπώς τρεις φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο και άλλες δύο φορές την εβδομάδα για τρέξιμο, ήταν το φαγητό. Ήθελα να τρώω ό,τι μου αρέσει (φυσικά μιλάμε για πίτσες, σουβλάκια, παγωτά) και να μην σκέφτομαι το βάρος μου. Από ότι φαίνεται, όμως, η πεποίθηση αυτή αποδεικνύεται λανθασμένη όταν η κουβέντα φεύγει από τα κιλά και επικεντρώνεται στην υγεία – και ιδίως στον κίνδυνο θνησιμότητας.

Η άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να αντιστρέψει τις επιδράσεις μια λάθος διατροφής. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ακόμα κι αν όλη μέρα είμαστε σε ένα γυμναστήριο, ακόμα κι αν λιώνουμε τα αθλητικά μας παπούτσια στον στίβο, είναι καλύτερο για την υγεία μας να αποφύγουμε τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας δεν εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις μιας κακής διατροφής.

Τι μελέτησαν οι επιστήμονες

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε χωριστά και σε συνδυασμό τις επιδράσεις της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο, σε περισσότερους από 360.000 ενήλικες Βρετανούς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, όρισε ως «δίαιτα υψηλής ποιότητας» οποιαδήποτε διατροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Άσκηση vs κακή διατροφή

Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine, αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες μειώθηκε κατά 17%, από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 19% και από ορισμένες μορφές καρκίνου κατά 27% σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και δίαιτα υψηλής ποιότητας (σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν «χειρότερη» διατροφή και δεν ήταν σωματικά δραστήριοι).

Μπορεί η άσκηση να «νικήσει» τις επιβλαβείς επιπτώσεις μιας λάθος διατροφής;
iStock

«Τόσο η τακτική σωματική δραστηριότητα όσο και η υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη μακροζωία», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Melody Ding. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας κακής διατροφής με υψηλά επίπεδα άσκησης ή ότι θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της χαμηλής σωματικής δραστηριότητας με μια δίαιτα υψηλής ποιότητας. Αυτό, όμως, δεν ισχύει».

Για την επίτευξη της μεγαλύτερης μείωσης του κινδύνου θανάτου, οι πολιτικές δημόσιας υγείας και οι κλινικές συμβουλές θα πρέπει να επικεντρώνονται στην προώθηση και των δύο παραμέτρων, καταλήγουν οι ειδικοί.

Το φαινόμενο «fit but fat»

Με άλλα λόγια, το γνωστό φαινόμενο «fit but fat» φαίνεται να αποτελεί μύθο. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα δεν αναιρεί τις αρνητικές επιπτώσεις της κακής διατροφής και του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία της καρδιάς. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο European Journal of Preventive Cardiology.

Μπορεί η άσκηση να «νικήσει» τις επιβλαβείς επιπτώσεις μιας λάθος διατροφής;
iStock

«Δεν μπορεί κανείς να είναι “παχύς αλλά υγιής”. Τα ευρήματά μας διαψεύδουν την ιδέα ότι ένας σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να αναιρέσει πλήρως τις βλαβερές συνέπειες του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας», είχε δηλώσει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Alejandro Lucia.

Όπως εξηγεί δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η φυσική κατάσταση μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία της καρδιάς. Ίσως όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία το να είναι κάποιος «παχύς αλλά σε φόρμα» ή «αδύνατος αλλά αγύμναστος» να είναι το ίδιο. «Η πεποίθηση αυτή έχει οδηγήσει σε αμφιλεγόμενες προτάσεις για πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση έναντι της απώλειας βάρους», κατέληγε ο Lucia.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.