Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Απολαμβάνεις να κοιμάσαι μέχρι αργά το Σαββατοκύριακο; Ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις, γιατί αυτή η συνήθεια φαίνεται να μην σου κάνει καλό.

Ο νευροεπιστήμονας Paul Zehr έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις συνήθειες του ύπνου. Συνδυάζοντας την αγάπη του για τα κόμικς με την επιστήμη του, έγραψε το βιβλίο Becoming Batman στο οποίο προσπάθησε να μελετήσει τι θα συμβεί σε έναν οργανισμό αν επιλέξει να ζει τη νύχτα, ενώ πρόσφατα ασχολήθηκε με το τι συμβαίνει αν κοιμάσαι μέχρι αργά το Σαββατοκύριακο.

Το ενδιαφέρον του για τις συνήθειες του ύπνου ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή του σε μια νέα έρευνα, που υποστήριζε το ότι το να διαταράσσεις τη ρουτίνα του ύπνου σου και να κοιμάσαι μέχρι αργά το Σαββατοκύριακο μπορεί να σου προκαλέσει αίσθηση «jet lag», να έχει αρνητική επίδραση στο πως αντιδρά ο οργανισμός σου στη φυσική άσκηση και να διαταράξει τα επίπεδα της γλυκόζης και το σωματικό σου βάρος.

Η σημασία της ρουτίνας του ύπνου

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι το να αλλάζεις τη ρουτίνα του ύπνου σου το Σαββατοκύριακο έχει επίδραση στον οργανισμό σου. Πρόσφατα έγινε γνωστό το πώς ακριβώς γίνεται αυτό και με ποιον τρόπο λειτουργούν οι μηχανισμοί που τον επηρεάζουν. Έρευνα που διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα απέδειξε ότι το φως αλλά και η φυσική άσκηση είναι πολύ ισχυροί παράγοντες στο να επαναπρογραμματίσουν και να ρυθμίσουν τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού.

Γιατί να μην κοιμάσαι μέχρι αργά το Σαββατοκύριακο
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το να κοιμάσαι μέχρι αργά το Σαββατοκύριακο διαταράσσει αυτούς τους δύο παράγοντες, με αποτέλεσμα να νιώθεις αίσθημα jet lag όλο το υπόλοιπο της ημέρας και να υποφέρεις από διαταραχές στα επίπεδα της γλυκόζης, αλλά και στη διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα θέλησε να δει αν η φυσική άσκηση μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του να κοιμάσαι έως αργά τα Σαββατοκύριακα και να μην διατηρείς μια σταθερή ώρα αφύπνισης όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η σωματική άσκηση βοήθησε ως έναν βαθμό να αντισταθμιστούν κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της διατάραξης των σταθερών ωρών ύπνου, αλλά όχι εντελώς. Το γενικό συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι η τακτική αλλαγή του χρόνου αφύπνισης αμβλύνει τις καρδιομεταβολικές προσαρμογές στην άσκηση και ότι η διατήρηση του κιρκαδιανού ρυθμού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της απόδοσης στην άσκηση.

Ακριβώς όπως το jet lag που προκαλεί η αλλαγή ζώνης ώρας, το «κοινωνικό jet lag» φαίνεται να διαταράσσει έντονα τον κιρκάδιο ρυθμό, που με τη σειρά του επηρεάζει τις καρδιομεταβολικές προσαρμογές που προκαλούνται από την άσκηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.