iStock

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η προηγούμενη σχέση μας με τη γυμναστική, όταν ξεκινάμε μια δίαιτα; Μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να χάσουμε βάρος, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Δεν μπορεί να μην πήρατε βάρος τα τελευταία δύο χρόνια. Αν όχι, είστε οι εξαίρεση του κανόνα, γιατί οι υπόλοιποι ακόμα κουβαλάμε 1, 2, 3 ή και περισσότερα κιλά. Ήταν το «δώρο» που μας άφησε ο κορονοϊός και τα λοκντάουν του.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε δίαιτα, ή τουλάχιστον να βάλουμε σε τάξη τη διατροφή μας, τώρα που η καθημερινότητα φαίνεται να επανέρχεται σταδιακά σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Έλα όμως που τα νούμερα στην υπερσύγχρονη ζυγαριά δεν λένε να πέσουν.

Μπορούμε να σπρώξουμε λίγο την κατάσταση; Υπάρχει ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να χωρέσουμε στο περσινό –έστω– τζιν μας; Η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πώς η γυμναστική επηρεάζει το αποτέλεσμα μιας δίαιτας

Έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό της Endocrine Society αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν κακή φυσική κατάσταση, όταν ξεκινούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, χάνουν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου από εκείνους που έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση.

Στη μελέτη, που εξέτασε η σχέση ανάμεσα στο επίπεδο φυσικής κατάστασης στην αρχή ενός προγράμματος διατροφής και την απώλεια βάρους στο τέλος του προγράμματος, συμμετείχαν 60 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες.

Το πρόγραμμα διήρκησε 18 μήνες και περιλάμβανε διατροφή περιορισμένων θερμίδων, ομαδικές συνεδρίες για υποστήριξη και έξι μήνες γυμναστικής υπό την επίβλεψη ειδικών, φτάνοντας σταδιακά τα 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. Μετά το πέρασμα των 6 πρώτων μηνών, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να ασκούνται στο ίδιο επίπεδο μόνοι τους για το υπόλοιπο διάστημα.

Η άσκηση είναι το κλειδί στην απώλεια βάρους
iStock

Στην αρχή της μελέτης, το 33% των συμμετεχόντων είχε πολύ κακή φυσική κατάσταση και οι υπόλοιποι είχαν κακή ή καλύτερη. Στους 6 και στους 12 μήνες, οι ομάδες δεν παρουσίασαν κάποια διαφορά στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, μετά τους 18 μήνες, εκείνοι που στην αρχή ήταν λιγότερο δραστήριοι είχαν χάσει περίπου τα μισά κιλά σε σχέση με τους πιο δραστήριους.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες αύξησαν τον χρόνο μέτριας-έντονης άσκησης που μπορούσαν να κάνουν, εκείνοι με τη χειρότερη φυσική κατάσταση έφταναν κατά μέσο όρο τα 24 λεπτά την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι τα 42 λεπτά.

«Η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον σχεδιασμό των προγραμμάτων απώλειας βάρους. Επίσης, δείχνει ότι οι ενήλικες με πολύ κακή φυσική κατάσταση μπορούν να επωφεληθούν, αν λάβουν υποστήριξη στο κομμάτι της γυμναστικής κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας», δήλωσε η επικεφαλής Adnin Zaman, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.