iStock

ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών για το 2024 έχει πολλές ομοιότητες με αυτή των προηγούμενων ετών, αλλά και μία ανησυχητική διαφορά σχετικά με τα επίπεδα ευτυχίας των νέων.

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών για το 2024 δημοσιεύτηκε όπως κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, και με μια γρήγορη ματιά δεν διακρίνονται σε αυτήν πολλές διαφορές από τις εκθέσεις των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, η Φινλανδία παραμένει για 7η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου, με τα γνωστά σκανδιναβικά έθνη –Δανία, Ισλανδία, Σουηδία– να ακολουθούν στις επόμενες θέσεις, ενώ στην 5η θέση βλέπουμε το Ισραήλ.

Έπονται η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία. Στη 10η θέση βρίσκεται η Αυστρία.

Στην τελευταία θέση από τις 143 χώρες της λίστας παραμένει το Αφγανιστάν, το οποίο συνεχίζει να βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση από το 2020, όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στη χώρα.

Γιατί μειώνονται τα επίπεδα ευτυχίας των νέων ανθρώπων;
worldhappiness.report

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία έπεσαν από την 20αδα των πιο ευτυχισμένων χωρών και βρέθηκαν στις θέσεις 23 και 24 αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ ανέβηκαν σημαντικά στις θέσεις 12 και 13, κάτι που δείχνει πως το επίπεδο ζωής των κατοίκων στις χώρες αυτές έχει βελτιωθεί.

Επιπλέον, χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία, δείχνουν να έχουν βελτιώσει τα επίπεδα ευτυχίας των κατοίκων.

Αντίθετα, η Ελλάδα έπεσε κατά 8 θέσεις συγκριτικά με την κατάταξη του 2023 και φέτος βρίσκεται στην 64η θέση.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η κατάταξη της ευτυχίας καθορίζεται από τις προσωπικές αξιολογήσεις των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα σχετικά με την ικανοποίησή τους από τη ζωή. Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν εξετάζουν παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η διαφθορά.

Αυτό που παρατηρήθηκε φέτος είναι ότι στις πιο ευτυχισμένες χώρες δεν περιλαμβάνεται πλέον καμία από αυτές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Μόνο η Ολλανδία και ο Καναδάς, των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια, βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα. Δες αναλυτικά την έκθεση εδώ.

Φινλανδία: Η συνταγή της Ευτυχίας

Η Jennifer De Paola, ερευνήτρια ευτυχίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τη φετινή πρωτιά της Φινλανδίας, τόνισε την ισχυρή σύνδεση των Φινλανδών με τη φύση και την υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής ως βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Σημείωσε ότι οι Φινλανδοί έχουν διαφορετική οπτική για την επιτυχία, εκτιμούν πτυχές πέρα ​​από το οικονομικό κέρδος και επωφελούνται από μια ισχυρή κοινωνία πρόνοιας, την εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς θεσμούς, τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και την καθολική υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Προβληματίζουν τα επίπεδα ευτυχίας στους νέους σε ορισμένες χώρες

Η έκθεση έδειξε μεταβολές και στα επίπεδα ευτυχίας ανά ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, στις χώρες που κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην ευτυχία φαίνεται να ζουν και οι πιο ευτυχισμένοι ηλικιωμένοι. Όχι απαραίτητα και οι πιο ευτυχισμένοι νέοι.

Έτσι, σε χώρες όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δείχνουν να μειώνονται τα επίπεδα ευτυχίας των νέων χρόνο με τον χρόνο. Κι αν οι χώρες αυτές ακούγονται υπερβολικά μακρινές για να επηρεάσουν τους νέους στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Γιατί μειώνονται τα επίπεδα ευτυχίας των νέων ανθρώπων;
iStock

«Οι νέοι άνθρωποι γίνονται λιγότερο χαρούμενοι από τους ανθρώπους προηγούμενων γενεών και δείχνουν να βιώνουν το ανάλογο της κρίσης μέσης ηλικίας. Δείχνουν πραγματικά να υποφέρουν», λέει στον Guardian ο Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός Dr Vivek Murthy, ο οποίος θεωρεί πως ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν τα social media. Προσθέτει πως «το ότι επιτρέψαμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media ήταν σα να τους δώσουμε ένα φάρμακο που τελικά αποδείχθηκε μη ασφαλές. Και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να κάνουν τα social media πιο ασφαλή είναι παρανοϊκό».

Ο Murthy είπε πως ο λόγος που οι ΗΠΑ έφυγαν από την 20άδα των πιο ευτυχισμένων χωρών είναι ξεκάθαρα τα μειωμένα επίπεδα ευεξίας των νέων κάτω των 30 και ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν τα επόμενα ένα με δύο χρόνια και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εξάλλου, τα ποσοστά ευτυχίας των νέων και στις χώρες αυτές έχουν ήδη πέσει.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι νέοι στην Αμερική περνούν περίπου 5 ώρες ημερησίως στα social media, με το 1/3 αυτών να ξενυχτούν σε αυτά τις καθημερινές, ενώ την επόμενη έχουν σχολείο. Ζήτησε, λοιπόν, να υπάρξει άμεσα νομοθεσία σε όλες τις χώρες προκειμένου να μειωθούν οι δραματικές επιπτώσεις των social media στα παιδιά και τους νέους, προτού η κατάσταση αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.