iStock

ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση δεν αυξάνει μόνο την αντοχή και τη δύναμη, αλλά βελτιώνει και τον μεταβολισμό.

H υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High Intensity Interval Training – HIIT) έχει κερδίσει εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως εκείνους που θέλουν τα οφέλη της άσκησης, αλλά δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να επισκεφτούν το γυμναστήριο.

Πρόκειται για μια κυκλική μέθοδο προπόνησης, που εναλλάσσει σύντομα διαστήματα έντονης άσκησης με ακόμα πιο σύντομα διαστήματα ανάπαυσης μεταξύ των σετ. Με άλλα λόγια, μέσα σε μισή ώρα σου έχει κοπεί η ανάσα και με το ζόρι περπατάς.

Yψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση και μεταβολισμός

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποστηρίζουν ότι η HIIT αυξάνει την ποσότητα πρωτεϊνών στους σκελετικούς μυς. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες τόσο για τη σύσπασή τους όσο και για τον ενεργειακό μεταβολισμό.

«Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών, κάτι που πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στη χρήση ενέργειας από τους σκελετικούς μυς. Θέλαμε να καταλάβουμε πώς η άσκηση αλλάζει την πρωτεϊνική περιεκτικότητα των μυών και πώς ρυθμίζει τη δραστηριότητα αυτών των πρωτεϊνών μέσω μιας χημικής αντίδρασης που ονομάζεται ακετυλίωση», λέει ο Morten Hostrup, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

HIIT για καλύτερο μεταβολισμό
iStock

Τι είναι η ακετυλίωση

Με απλά λόγια, πρόκειται για την προσθήκη μιας ακετυλομάδας (ομάδα οργανικής ένωσης) σε ένα μόριο για τη δημιουργία εστέρα. Στη βιολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους μηχανισμούς, καθώς διαμορφώνει μόρια και τη δομή και αλληλεπίδρασή τους με άλλα μόρια. Οι ερευνητές λένε ότι η ακετυλίωση μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών.

Λίγα λόγια για την έρευνα

Για πέντε εβδομάδες, οκτώ υγιείς εθελοντές χωρίς προηγούμενη εμπειρία συμμετείχαν σε προπονήσεις ποδηλασίας υψηλής έντασης. Οι συμμετέχοντες ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα και η προπονητική ρουτίνα περιελάμβανε: 4 λεπτά έντονης ποδηλασίας (με στόχο να ξεπεράσουν το 90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας) ακολουθούμενα από 2 λεπτά ανάπαυσης. Η ρουτίνα αυτή επαναλαμβανόταν τέσσερις έως πέντε φορές.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν αλλαγές στη σύνθεση 3.168 πρωτεϊνών σε δείγματα ιστών που συλλέχθηκαν από τους μηρούς των συμμετεχόντων πριν από τη μελέτη, καθώς και μετά την ολοκλήρωσή της.

Η ανάλυση αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη αύξηση στην παραγωγή πρωτεϊνών που χτίζουν τα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, καθώς και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη σύσπαση των μυών. Οι συγγραφείς παρατήρησαν αυξημένη ακετυλίωση μεταξύ των μιτοχονδριακών πρωτεϊνών και των ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Η μελέτη κατέγραψε, επίσης, διακυμάνσεις στην ποσότητα των πρωτεϊνών που μειώνουν την ευαισθησία του σκελετικού μυός στο ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τις μυϊκές συσπάσεις.

HIIT για καλύτερο μεταβολισμό
iStock

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι η εργασία τους γύρω από την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση επιβεβαιώνει αλλαγές στις πρωτεΐνες των σκελετικών μυών που συμβαίνουν μετά την άσκηση, αλλά εντοπίζει και νέες. Για παράδειγμα, η μειωμένη ευαισθησία στο ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απάντηση γιατί είναι συχνά πιο δύσκολο για έναν μυ να συσπαστεί όταν είναι κουρασμένος.

«Ελπίζουμε η δουλειά μας να ενισχύσει περαιτέρω έρευνα για το πώς η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας στους ανθρώπους», καταλήγει ο Atul Deshmukh, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.