unsplash Sean Stone

ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΙ VIDEO GAMERS

Τα βιντεοπαιχνίδια δεν έχουν μόνο σκοτεινές πλευρές. Έχουν και φωτεινές. Ανάμεσα σε αυτές, η βελτίωση της ικανότητας των video gamers, να λαμβάνουν αποφάσεις.

Παρά τα όσα αρνητικά ακούμε και διαβάζουμε για τη σχέση των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια, καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρόκειται για γενιές που έχουν μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία. Επομένως, δεν γίνεται να αποκόψουμε παιδιά και έφηβους από αυτήν.

Επιπλέον, το πρόβλημα και στην περίπτωση των βιντεοπαιχνιδιών είναι η υπερβολή. Το να περνούν τα παιδιά ατέλειωτες ώρες μπροστά σε οθόνες, παραμελώντας άλλους τομείς και δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. Όταν υπάρχει μέτρο και επιτήρηση από ενήλικα, τότε τα βιντεοπαιχνίδια φαίνεται να έχουν και τα καλά τους.

Τούτων λεχθέντων, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια ανακάλυψαν έναν... σύντομο δρόμο προς τη βελτίωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων: τα βιντεοπαιχνίδια. Όπως αναφέρουν, οι παίκτες εμφανίζουν ανώτερες αισθητικοκινητικές δεξιότητες λήψης αποφάσεων σε σύγκριση με τους μη παίκτες και φαίνεται να έχουν περισσότερη δραστηριότητα σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου.

Η λήψη αποφάσεων

Χάρη στη χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου (fMRI) και τη βοήθεια δεκάδων συμμετεχόντων (παικτών και μη παικτών), η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να αποτελέσουν μια επιλογή όσον αφορά την εκπαίδευση της αντιληπτικής ικανότητας λήψης αποφάσεων. Με απλά λόγια, της ικανότητας που έχει ο εγκέφαλος να αναγνωρίζει, να επεξεργάζεται και να αποκωδικοποιεί εγκαίρως τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη πρόβλεψη, την ορθότερη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματικότερη απόκριση.

Καλύτεροι στη λήψη αποφάσεων οι video gamers
unsplash Ella Don

«Η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας παίζει βιντεοπαιχνίδια για περισσότερες από τρεις ώρες κάθε εβδομάδα, αλλά τα ευεργετικά αποτελέσματα στις ικανότητες λήψης αποφάσεων και στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως γνωστά», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Mukesh Dhamala, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας. «Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, π.χ. για τη βελτίωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, μόλις εντοπιστούν τα σχετικά δίκτυα του εγκεφάλου», συμπληρώνει.

Βιντεοπαιχνίδια για ταχύτητα και ακρίβεια

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage (Ιούλιος 2022), συμμετείχαν 47 άτομα, όλοι φοιτητές. Από αυτούς, οι 28 ισχυρίστηκαν ότι έπαιζαν τακτικά βιντεοπαιχνίδια, ενώ οι υπόλοιποι 19 δεν έπαιζαν καθόλου. Οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν σε έναν μαγνητικό τομογράφο, όπου υπήρχε ένας καθρέφτης-οθόνη. Στην οθόνη εμφανιζόταν ένα σημάδι και αμέσως μετά κουκκίδες. Κάθε συμμετέχοντας έπρεπε να πατήσει ένα κουμπί με το δεξί ή το αριστερό του χέρι για να υποδείξει την κατεύθυνση που κινούνταν οι κουκκίδες ή εναλλακτικά, να αποφύγει το πάτημα του κουμπιού εάν δεν υπήρχε κίνηση.

Καλύτεροι στη λήψη αποφάσεων οι video gamers
unsplash Florian Olivo

Οι video gamers ήταν πιο γρήγοροι και πιο ακριβείς. Επιπλέον, η ανάλυση των τομογραφιών έδειξε διαφορές που συσχετίζονται με ενισχυμένη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια ενισχύουν δυνητικά αρκετές από τις υποδιαδικασίες της αίσθησης (με τον όρο αίσθηση αναφερόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης των ερεθισμάτων) και της αντίληψης (του τρόπου που οι πληροφορίες προσλαμβάνονται, ερμηνεύονται και κατανοούνται), βελτιώνοντας τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων», γράφουν οι συγγραφείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.