iStock

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΩΝ 33 ΒΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΕΡΝΑΣ

Δοκίμασε αυτό το πολύ απλό τεστ για να διαπιστώσεις σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία σου και τι ηλικία έχει πραγματικά το σώμα σου.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η καθημερινή κίνησή μας αποτελεί έναν καλό δείκτη για το πόσο γρήγορα γερνά το σώμα και ο εγκέφαλός μας – μπορεί, μάλιστα, να δίνει και μια πρόβλεψη για το πόσα χρόνια ζωής μάς απομένουν.

Ένας τρόπος να το υπολογίσουμε αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να τεστάρουμε από μόνοι μας την κίνησή μας και συγκεκριμένα την ταχύτητά μας. Το μόνο που θα χρειαστούμε για να το κάνουμε αυτό είναι ένα χρονόμετρο, μια μεζούρα και… το φυσικό μας βάδισμα.

Πολλοί γιατροί θεωρούν πως το πόσο γρήγορα περπατάμε αποτελεί ένα βασικό σημάδι ζωτικότητας, όπως π.χ. η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός και η θερμοκρασία του σώματός μας. «Προσωπικά μού λέει πώς λειτουργεί ένας άνθρωπος, πόσο καλά κινούνται και συνεργάζονται οι μυς του», λέει σε συνέντευξη η γιατρός της Mayo Clinic Sara Bonnes, η οποία είναι υπεύθυνη του τμήματος μακροζωίας. «Υπάρχουν πολλά περίπλοκα τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τη φυσική κατάσταση των ανθρώπων, αλλά αυτό αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο που αποκαλύπτει την ευεξία κάποιου σύμφωνα με την ηλικία του», προσθέτει.

τεστ
iStock

Η σημασία της ταχύτητας βάδισης στην ευεξία

Η ταχύτητα βάδισης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τη λειτουργική ανεξαρτησία ενός ατόμου ή την ικανότητά του να φέρνει σε πέρας καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα, τα ψώνια, το μπάνιο και η οδήγηση. Και αποτελεί έναν κρίσιμο δείκτη καθώς μεγαλώνει κανείς. Την ίδια ώρα, αποτελεί κι έναν ισχυρό δείκτη για τη μελλοντική υγεία κάποιου, τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, ακόμα και τη θνησιμότητα.

Η καθηγήτρια ιατρικής του Harvard Medical School, Christina Dieli-Conwright, λέει στο BBC πως «όταν ο κανονικός ρυθμός βάδισης ενός ατόμου μειώνεται, αυτό συχνά σχετίζεται με κάποια υποβόσκουσα υποβάθμιση της υγείας του». Αντίθετα, τα άτομα που περπατούν ζωηρά, τείνουν να έχουν πιο γερή καρδιά.

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑ ΑΡΓΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΕΡΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών που περπατούν γρήγορα έχουν 34% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με όσες περπατούν αργά.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που περπατούν αργά φαίνεται να έχουν φθίνουσα υγεία, μειωμένη κινητικότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώσεις και πρόωρο θάνατο. Αυτό είναι αναμενόμενο, θα σκεφτεί κανείς, όμως η έρευνα δείχνει ότι και στη μέση ηλικία ένα αργό περπάτημα μπορεί να αποκαλύψει πόσο γρήγορα γερνά κανείς, σωματικά και πνευματικά.

Για παράδειγμα, μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι 45χρονοι με αργό βάδισμα έχουν πιο αδύναμους πνεύμονες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλότερους δείκτες γήρανσης, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, σε σύγκριση με τους ταχύτερα κινούμενους συνομηλίκους τους. Την ίδια ώρα, έχουν χαμηλότερα σκορ στα τεστ IQ και δυσκολεύονται με τη μνήμη, τη λογική και την επεξεργασία πληροφοριών και εργασιών. Εγκεφαλικές σαρώσεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή η γνωστική έκπτωση συνδέεται με πραγματικές ανατομικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους.

Άλλη μελέτη συνδέει τη μειωμένη ταχύτητα βάδισης με αυξημένο κίνδυνο για άνοια, συγκριτικά με τα άτομα που διατηρούν την ίδια ταχύτητα χρόνο με τον χρόνο. Όπως επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Michigan State, Dr. Amit Sachdev, «δεν έχει σημασία γιατί επιβραδύνθηκε η βάδιση – αυτό σχεδόν πάντα δείχνει ότι ξεκινά επιδείνωση της συνολικής ευεξίας».

Κάνε το τεστ των 33 βημάτων

Θες, λοιπόν, να μάθεις περισσότερα για τη δική σου ευεξία και πρόβλεψη μακροζωίας; Κάνε το τεστ ως εξής:

  1. Βγες έξω και βρες ένα μέρος με επίπεδο έδαφος που να προσφέρεται για περπάτημα. Μέτρα με τη μεζούρα 5 μέτρα στο έδαφος, βάλε ένα σημάδι και μετά τα πρώτα 5, μέτρα άλλα 10 μέτρα και βάλε ένα ακόμα σημάδι.
  2. Χρησιμοποίησε τα πρώτα 5 μέτρα για ζέσταμα. Όταν φτάσεις στα 10 μέτρα ξεκίνα το χρονόμετρο και περπάτα στον κανονικό σου ρυθμό.
  3. Σταμάτα το χρονόμετρο στο τέλος των 10 μέτρων. Στη συνέχεια διαίρεσε τα δευτερόλεπτα που περπάτησες με τον αριθμό 33 [σ.σ. καθώς το τεστ είναι αμερικανικό, η μέτρηση για τα 10 μέτρα είναι 33 πόδια/feet]. Αυτή είναι η ταχύτητα βάδισής σου σε πόδια ανά δευτερόλεπτο (ft/s).

Η μέση ταχύτητα βάδισης κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο και οι άνδρες γενικά περπατούν πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Ωστόσο, στον παρακάτω πίνακα θα δεις σε ποια ηλικία αντιστοιχεί η δική σου ταχύτητα βάδισης:

  • Ηλικίες 20–29: Άνδρες – 4,46 ft/s | Γυναίκες – 4,4 ft/s
  • Ηλικίες 30–39: Άνδρες – 4,69 ft/s | Γυναίκες – 4,4 ft/s
  • Ηλικίες 40–49: Άνδρες – 4,7 ft/s | Γυναίκες – 4,6 ft/s
  • Ηλικίες 50–59: Άνδρες – 4,7 ft/s | Γυναίκες – 4,3 ft/s
  • Ηλικίες 60-29: Άνδρες — 4,7 ft/s | Γυναίκες — 4,1 ft/s
  • Ηλικίες 70–79: Άνδρες – 4,16 ft/s | Γυναίκες – 3,7 ft/s
  • Ηλικίες 80–89: Άνδρες – 3,2 ft/s | Γυναίκες – 3,1 ft/s

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.