iStock

ΛΕΜΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ Ή ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΟΔΑ;

Ήθελα εδώ και καιρό να δοκιμάσω το λεμφικό μασάζ και να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα: Αποτελεί βασικό μυστικό της ευεξίας μας ή είναι μία ακόμα μόδα;

Ανάμεσα στα wellness trends που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια στα social media, εμφανίζεται και το λεμφικό μασάζ με –νεαρά συνήθως κορίτσια– να πίνουν νερό στο όνομά του, παρουσιάζοντας τα ευεργετικά του οφέλη στο σώμα τους, κυρίως στη μείωση πόντων και στη βελτίωση της κυτταρίτιδας. Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τον τομέα του wellbeing, στο Instagram μου εμφανίζονται διάφορα σχετικά βίντεο – από κει έμαθα για τη viral αγιουρβεδική τεχνική με καστορέλαιο για την αντιμετώπιση του πρηξίματος στην κοιλιά ή για την κάνναβη που κάνει θραύση ως συστατικό στα καλλυντικά. Κάποιες μέθοδοι έχουν βάση, άλλες όχι.

Όταν άρχισα να «βομβαρδίζομαι», λοιπόν, με βίντεο που αφορούσαν το λεμφικό μασάζ, αποφάσισα να το ψάξω. Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να το δοκιμάσω (κάτι είχε καταλάβει προφανώς και ο αλγόριθμος του Instagram που μου το «σέρβιρε»). Γνώριζα ότι σχετίζεται και με ένα κομμάτι αμιγώς ιατρικό –βοηθάει πολύ στο λεμφοίδημα– οπότε είχα στο μυαλό μου ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έτσι, επικοινώνησα με την λεμφοθεραπεύτρια και Pilates Instructor, Μαρία Κοκώνη, για να επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το λεμφικό μασάζ (θα το βρεις και ως «λεμφική παροχέτευση») είναι μια ήπια, ρυθμική τεχνική μασάζ που στοχεύει στην ενεργοποίηση της λεμφικής κυκλοφορίας και στην απομάκρυνση των συσσωρευμένης λέμφου, τοξινών και υγρών από τους ιστούς. Πρόκειται ουσιαστικά για το βασικό «κανάλι αποτοξίνωσης» του οργανισμού. Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο αγγείων και λεμφαδένων που μεταφέρουν τη λέμφο – ένα διαυγές υγρό γεμάτο κύτταρα του ανοσοποιητικού και μεταβολικά κατάλοιπα.

Δοκιμάζοντας το λεμφικό μασάζ

Μία Τρίτη μεσημέρι βρίσκομαι στον χώρο της Μαρίας Κοκκώνη για να δοκιμάσω το λεμφικό μασάζ. Μπαίνω με φόρα στο γραφείο της – ελπίζω να μην έχω αργήσει πολύ. Κοιτάω το κινητό μου να δω την ώρα, «εντάξει είμαι», σκέφτομαι, «με τέτοιο μποτιλιάρισμα θα μπορούσα να έχω αργήσει πολύ περισσότερο». Η Μαρία είναι ένα νέο κορίτσι με υπέροχο σώμα και δέρμα. Μου προσφέρει ένα ποτήρι νερό, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αποφασίζω να ρίξω ρυθμούς όσο ανακαλύπτω το λεμφικό μασάζ.

Σε ένα ήσυχο δωμάτιο ξαπλώνω σε ένα κρεβάτι μασάζ, αφού βγάζω τα ρούχα και μένω με τα εσώρουχα. Η Μαρία μού κάνει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό μου. Μιλάμε για τον τρόπο διατροφής μου, την άσκηση, τον ύπνο μου, επεμβάσεις που έχω κάνει. Παίρνει μια μεζούρα και μετράει την περίμετρο της κοιλιάς και του μηρού μου. Ύστερα, ξεκινάει να «δουλεύει» το σώμα μου με πολύ ήπιες κινήσεις, επιμένοντας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η κλείδα και η κοιλιά – «εκεί», μου εξηγεί, «υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες». Μου κάνουν εντύπωση οι τόσο μαλακές κινήσεις, είχα την εντύπωση ότι θα ήταν πιο έντονες. Εφαρμόζει ανοδικές κινήσεις σε όλο το σώμα όσο είμαι ανάσκελα και στη συνέχεια μπρούμυτα.

Όταν η συνεδρία τελειώνει, η λεμφοθεραπεύτρια παίρνει πάλι τη μεζούρα και με μετράει στα ίδια σημεία. «Μείον 2 πόντοι», μου λέει, συμπληρώνοντας: «Όχι κι άσχημα, αν συνυπολογίσουμε ότι έχεις περίοδο». Σηκώνομαι νιώθοντας πιο ανάλαφρη. Καθόμαστε στον καναπέ και αρχίζω την ηχογράφηση – έχει φτάσει η στιγμή να λύσω κάθε μου απορία για το λεμφικό μασάζ που μόλις δοκίμασα.

15 ερωτήσεις στη λεμφοθεραπεύτρια

– Ποια είναι τα οφέλη του λεμφικού μασάζ;

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Έχουμε στο μυαλό μας, κυρίως εδώ στην Ελλάδα, ότι τα οφέλη του λεμφικού μασάζ αφορούν μόνο τις κατακρατήσεις, τα πρηξίματα, τα οιδήματα. Νομίζουμε ότι κάνοντας λεμφικό μασάζ θα μειωθεί η κυτταρίτιδα. Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα κομμάτι του. Το λεμφικό σύστημα είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οπότε βελτιώνοντας τη λειτουργία του βελτιώνουμε το ανοσοποιητικό σε πολλά επίπεδα. Αλλεργίες, αυτοάνοσα, χρόνιες φλεγμονές, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα... Δουλεύοντας το λεμφικό, αυξάνεις τη ροή του αίματος και τη μεταφορά μεταβολικών αποβλήτων, καρκινικών κυττάρων, νεκρών κυττάρων, τοξινών, μικροβίων, τα οποία είτε καταστρέφονται εντός των λεμφαδένων είτε μεταφέρονται μέσω του λεμφικού στα αρμόδια όργανα για να αποβληθούν από το σώμα.

Όταν το λεμφικό σύστημα λειτουργεί καλά και επιτελεί σωστά τη διαδικασία της αποτοξίνωσης, τα κύτταρα μπορούν να επιτελούν καλύτερα τις λειτουργίες τους, οπότε είναι πιο χαρούμενα και πιο παραγωγικά. Αυτό μεταφράζεται σωματικά ως ενέργεια, καλύτερη διάθεση, πιο καθαρό δέρμα, καλύτερη υγεία, περισσότερη ευεξία, καλύτερη προπονητική απόδοση. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ένα μάλλον παραμελημένο σύστημα.

– Το λεμφικό μασάζ θεωρείται και μασάζ κατά της κυτταρίτιδας;

Το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας είναι ένα μασάζ το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της όψης του δέρματός σου, στις περιοχές του σώματος που έχει όψη φλοιού πορτοκαλιού. Νομίζω ότι πολλοί συγχέουν τα δύο είδη μασάζ επειδή μία από τις ιδιότητες του λεμφικού είναι η βελτίωση της όψης της επιδερμίδας, επομένως και η κυτταρίτιδα υποχωρεί, σε έναν βαθμό όμως, γιατί η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο – έχει να κάνει με τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και την ποιότητα ζωής μας.

Με το λεμφικό μασάζ βελτιώνεται η λειτουργία της ροής των υγρών του οργανισμού, ξεπρήζεται η περιοχή την οποία «δουλεύουμε», υποχωρούν οι φλεγμονές και οι τοξίνες, οπότε υπάρχει μία καλύτερη όψη δέρματος.

Επομένως, και οι δύο μέθοδοι βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, η καθεμία με τον τρόπο της – μπορεί μάλιστα να εφαρμοστούν και συνδυαστικά. Το σημαντικό είναι να εφαρμόζονται με σωστό τρόπο και να μην νιώθουμε πόνο κατά τη διάρκεια του μασάζ – το λεμφικό μασάζ άλλωστε είναι μια πολύ ήπια μέθοδος.

ΤΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΗΠΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ.

– Σε ποιους απευθύνεται το λεμφικό μασάζ;

Σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε μένα απευθύνονται πολύ περισσότερες γυναίκες – ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι γυναίκες εμφανίζουν π.χ. αυξημένα ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές που υφίστανται οι γυναίκες σε κάθε στάδιο της ζωής τους επηρεάζει συχνά το έντερό τους, προκαλούνται κατακρατήσεις, κλπ.

Το λεμφικό είναι για όλους, επειδή όλοι μας εκτιθέμεθα καθημερινά σε τοξίνες – από το τι πίνουμε ή τρώμε μέχρι το τι εισπνέουμε ή πόσο στρες έχουμε. Άρα, ακόμα και να μην έχεις κάτι εμφανές ακόμα στο σώμα σου, το λεμφικό μασάζ –έστω και λίγες συνεδρίες για ένα διάστημα μέσα στον χρόνο– είναι πολύ βοηθητικό. Φυσικά, όσο πιο συχνή επαφή έχεις κανείς με το λεμφικό μασάζ, τόσο πιο ορατά είναι τα αποτελέσματά του πάνω του.

– Ποιες είναι οι αντενδείξεις του;

Δεν συστήνεται σε ανθρώπους που έχουν καρδιακές και νευρικές ανεπάρκειες, άτομα με θρομβώσεις, ανθρώπους με ενεργό καρκίνο ή άτομα που βρίσκονται σε περίοδο χημειοθεραπειών ή ακτινοθεραπείας. Δεν ενδείκνυται επίσης σε οξείες φλεγμονές και οξείες λοιμώξεις, ενώ θέλει εξαιρετική προσοχή στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, επειδή το λεμφικό είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, καλό είναι να μην κάνουμε μασάζ τις μέρες που είμαστε άρρωστοι.

– Αναφερθήκατε στα αυτοάνοσα νοσήματα. Πώς βοηθάει το λεμφικό μασάζ;

Το λεμφικό αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της υγείας, αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε. Το λεμφικό διαχειρίζεται ουσιαστικά τα υγρά του οργανισμού, ώστε να παρέχει ένα καθαρό περιβάλλον. Όταν ένα κύτταρο κολυμπάει σε ένα περιβάλλον βρωμιάς, δεν μπορεί να αποδώσει καλά. Το αντίθετο συμβαίνει όταν κολυμπάει σε ένα καθαρό, αποτοξινωμένο περιβάλλον. Δεν λέω ότι θα εξαφανιστεί το αυτοάνοσο, μπορεί όμως να βελτιωθεί πολύ η συμπτωματολογία του.

– Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν συνήθως όσοι έρχονται για λεμφικό μασάζ;

Έρχονται άνθρωποι –συνήθως γυναίκες– με κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Πολύ συχνά π.χ. έχω άτομα με ημικρανίες που οφείλονται στο στρες. Φυσικά, πολλές γυναίκες επιλέγουν το λεμφικό για το κομμάτι της εμφάνισης – κατακρατήσεις, κυτταρίτιδα, κλπ. Άνθρωποι επίσης που έχουν αφαιρέσει κάποιον λεμφαδένα, που έχουν περάσει κάποιο είδος καρκίνου, άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία τεκνοποίησης (το λεμφικό συνδέεται και με τη γονιμότητα).

λεμφικό μασάζ
iStock

– Ακριβώς επειδή το λεμφικό έχει να κάνει με λεμφαδένες, και δεν είναι ένα απλό μασάζ, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν εφαρμοστεί με λάθος τρόπο;

Το να φέρεσαι στο σώμα με βία, δεν σημαίνει ότι θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ο πόνος δεν είναι δείγμα αποτελεσματικότητας. Όσο πιο ταλαιπωρημένο είναι ένα σώμα, τόσο πιο ήπια πάμε. Άλλωστε, κάθε νέο ερέθισμα αποτελεί μία ενδεχόμενη απειλή για τον εγκέφαλο, οπότε χρειάζεται μια σταδιακή προσαρμογή. Τώρα όσον αφορά το κομμάτι των λεμφαδένων, δεν υπάρχει λόγος έτσι κι αλλιώς να ασκούμε πολλή πίεση, εκτός από κάποια συγκεκριμένα σημεία στην κοιλιά που είναι πιο εν τω βάθει δομές τις οποίες θέλουμε να δουλέψουμε, οπότε εκεί θα βάλουμε παραπάνω πίεση. Γενικά, χρειάζονται ήπιες πιέσεις.

– Ο/η θεραπευτής/τρια δηλαδή «δουλεύει» διαφορετικά, ανάλογα με το σώμα που έχει απέναντί του;

Τα κύτταρά μας έχουν δύο ρόλους: τον ρόλο του πολεμιστή και τον ρόλο του νοσηλευτή. Όταν εμείς είμαστε σε εγρήγορση δεν μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα και τις δύο λειτουργίες. Τα κύτταρα αναλαμβάνουν τον ρόλο του νοσηλευτή όταν εμείς χαλαρώνουμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν π.χ. στομαχικά και εντερικά προβλήματα, επειδή η πέψη γίνεται όταν τα κύτταρα αναλαμβάνουν ρόλο νοσηλευτή. Όταν δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει σωστά η πέψη στην καθημερινότητα, μακροπρόθεσμα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

Η χαλάρωση μαθαίνεται και… ξεμαθαίνεται. Ακούμε ανθρώπους που λένε: «Πάω διακοπές και δεν μπορώ να χαλαρώσω», οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεχάσει τον τρόπο να χαλαρώνουν. Και φυσικά τα άτομα αυτά δεν θα επωφεληθούν τόσο γρήγορα από το λεμφικό μασάζ, ειδικά αν πιέσεις το σώμα τους. Σε κάθε περίπτωση, ναι, το κάθε σώμα είναι διαφορετικό.

– Tι παρατηρεί κανείς μετά την πρώτη συνεδρία;

Μετά την πρώτη συνεδρία νιώθεις συνήθως μία ευεξία, αισθάνεσαι ίσως πιο ανάλαφρος/η και πιθανότατα παρατηρείς διαφοροποιήσεις σε πόντους στην κοιλιά και στους μηρούς. Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τα παραπάνω οφέλη όχι άμεσα, αλλά μετά από 2-3 μέρες, κατά τις οποίες είναι πιθανό να αισθάνονται κόπωση, υπνηλία, πονοκεφάλους, συχνοουρία – αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Επίσης, στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης, μέσα στις επόμενες μέρες μπορεί να παρατηρήσει κανείς αλλαγή στη σύσταση ούρων και κοπράνων, μπορεί να ιδρώνει περισσότερο ή να μυρίζει περισσότερο ο ιδρώτας του/της, ή την επόμενη μέρα να ξυπνήσει νιώθοντας ότι έχει κάτι σαν hangover. Κάθε σώμα φυσικά έχει τους δικούς του χρόνους και, ανάλογα με το ιστορικό και το πόσο ταλαιπωρημένο είναι ένα σώμα, υπάρχει και διαφορετική ανταπόκριση.

– Τι συχνότητα χρειάζεται για να υπάρξουν αποτελέσματα;

Θεωρητικά τη συχνότητα την ορίζει η συμπτωματολογία. Συνήθως οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες ή ανά 15 μέρες. Όσο πιο συχνά κάνει κανείς, τόσο συνηθίζει ο οργανισμός του τη διαδικασία. Από ένα σημείο και μετά στόχος είναι να μπορείς να κάνεις τη συντήρηση μόνος/η σου στο σπίτι. Πώς πας στον οδοντίατρο για καθαρισμό και μέχρι το επόμενο ραντεβού χρειάζεται να βουρτσίζεις τα δόντια σου καθημερινά και να κάνεις νήμα; Κάπως έτσι λειτουργεί και το λεμφικό μασάζ.

– Άρα, μπορείς να ενισχύσεις το λεμφικό σου σύστημα και στο σπίτι μόνος/η σου;

Για να λειτουργήσει σωστά το λεμφικό σύστημα χρειάζεται να αναπνέουμε από το διάφραγμα – όπως η καρδιά αποτελεί αντλία για το αίμα, έτσι και το διάφραγμα είναι αντλία για το λεμφικό. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η κίνηση, η μυϊκή σύσπαση. Θεωρητικά, λοιπόν, όταν ένας άνθρωπος κινείται και αναπνέει σωστά είναι σε πλεονεκτική θέση, το λεμφικό του σύστημα λειτουργεί καλά. Αν, όμως, κάνεις καθιστική ζωή, έχεις πολύ στρες, καταναλώνεις περισσότερες τοξίνες από αυτές που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός σου, τότε το λεμφικό σου χρειάζεται λίγη βοήθεια για να πάρει μπρος.

– Στο σπίτι μόνος/η σου τι μπορείς να κάνεις;

Βοηθάει πολύ το τραμπολίνο και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει αναπηδήσεις (π.χ. χορός). Επίσης, αν γνωρίζεις κάποια σημεία του σώματος (π.χ. κλείδες, κοιλιά) για να ασκείς ήπιες πιέσεις, μπορείς να βοηθήσεις σημαντικά το λεμφικό σου. Φυσικά, τεράστια σημασία έχει και ο τρόπος ζωής μας, το πώς δεν επιβαρύνουμε το σώμα μας π.χ. με την πρόσληψη τοξινών μέσω της διατροφής, με το κάπνισμα, με τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε.

– Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν οι λεμφοθεραπευτές; Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο/η θεραπευτή/τρια;

Το λεμφικό είναι ένα σύστημα και λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα, κάποιος που έχει γνώση και σέβεται τη μορφολογία του λεμφικού, δουλεύει πάνω σ’ αυτήν. Σχετικά με την επιλογή του/της ειδικού, θα μπορούσα να δώσω τις εξής συμβουλές:

  1. Αν ο θεραπευτής/τρια χρησιμοποιεί πολλά λάδια στο μασάζ, δεν κάνει λεμφικό. Μεγάλο μέρος του λεμφικού συστήματος βρίσκεται κάτω από το δέρμα, οπότε αν τα χέρια σου γλιστράνε δεν διεγείρεις καλά την περιοχή.
  2. Η έντονη πίεση αποτελεί για μένα ένα ακόμα red flag.
  3. Αν ασκούνται πιέσεις μόνο στα άκρα και όχι π.χ. στην κοιλιά όπου υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες, πάλι υπάρχει πρόβλημα.
  4. Αν γίνονται καθοδικές κινήσεις, πρέπει να μπούμε σε σκέψεις – οι κινήσεις στο λεμφικό είναι πάντα ανοδικές.

– Στο πλαίσιο του λεμφικού μασάζ, συχνά χρησιμοποιούνται και οι «μπότες πρεσσοθεραπείας». Τι είναι;

Οι μπότες πρεσσοθεραπείας είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο λεμφικού μασάζ και στόχο έχουν τη βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας και της αποβολής των τοξινών από το σώμα. Βοηθάνε πολύ ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τα κάτω άκρα τους, κατακράτηση, πρηξίματα, λεμφοίδημα ή απλώς κουρασμένα άκρα. Είναι πολύ ευχάριστη και ανακουφιστική η εφαρμογή τους. Ουσιαστικά φοράς αυτές τις μπότες ενώ είσαι ξαπλωμένος/η. Οι μπότες είναι συνδεδεμένες με έναν ηλεκτρικό μηχανισμό, ο οποίος ουσιαστικά τις γεμίζει με αέρα και λειτουργούν όπως το πιεσόμετρο, ασκείται δηλαδή πίεση στους ιστούς και μετά χαλαρώνει η πίεση. Αυτή η εναλλαγή πίεσης και χαλάρωσης αυξάνει τη ροή των υγρών (του αίματος και της λέμφου) και ενισχύει την αποτοξίνωση και τη μείωση των κατακρατήσεων και της κυτταρίτιδας.

λεμφικό μασάζ
iStock

– Tι σημαίνει για σας wellness;

Στο δικό μου μυαλό wellness σημαίνει να θες να προσέχεις το σώμα σου, αλλά να μην το κάνεις ψυχαναγκαστικά για τον τελικό σκοπό. Είμαι άνθρωπος που βάζω στόχους, και είναι πολύ ωραίο να βάζεις στόχους, π.χ. να χάσεις κιλά, να πάρεις κιλά, να φτιάξεις την επιδερμίδα σου κλπ., αλλά το θέμα είναι να απολαμβάνεις και το ταξίδι. Φτιάχνει η ψυχολογία μου όταν ασχολούμαι με το σώμα μου, όταν σε ένα πλαίσιο φροντίδας και αγάπης, του δίνω αυτό που έχει ανάγκη. Προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του και όσο μπορώ να του τις ικανοποιώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.