Unsplash

ΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΩΦΕΛΟΥΝ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Η ενσυνειδητότητα και η αυτοσυμπόνια είναι δύο πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία. Μια κλινική ψυχολόγος εξηγεί πώς το πετυχαίνουν.

Ενσυνειδητότητα, επίγνωση ή mindfulness και αυτοσυμπόνια. Έννοιες που πλέον ακούμε συχνά και έχουμε ταυτίσει με την αυτοβελτίωση. Ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές σχετίζονται με την βελτίωση των επιπέδων ευεξίας και μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Ένας τρόπος να καλλιεργήσεις και τις δύο είναι μέσω του διαλογισμού, αναφέρει σε κείμενό της η Rachel Goldsmith Turow, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών και Πολιτικής Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.

Υπομονή στην αρχή

Αν θες να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, δεν αρκεί να γυμνάζεσαι μια φορά τον μήνα ή να λες ότι θες να ασκηθείς. Χρειάζεσαι συστηματική και τακτική προπόνηση. Το ίδιο ισχύει και με τον διαλογισμό. Χρειάζεται να επενδύσεις λίγο χρόνο και να καταβάλεις κάποια προσπάθεια, να δουλέψεις πάνω σε συγκεκριμένες τεχνικές.

Όπως παραδέχεται, η ίδια χρειάστηκε λίγο χρόνο μέχρι να καταλάβει ότι «η προσπάθεια να διαλογιστείς είναι διαλογισμός. Πρόκειται περισσότερο για μια διανοητική διαδικασία, παρά για έναν προορισμό». Συμβουλεύει, επομένως, όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν να δείξουν υπομονή, γιατί η αρχή είναι συχνά δύσκολη και στρωμένη με αμφιβολίες, αντιστάσεις και περισπασμούς. Όμως, ο διανοητικός χειρισμός των εμποδίων αυτών «χτίζει» δύναμη και μπορεί να ενισχύσει την πρακτική του διαλογισμού.

Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία
Pexels Roman Odintsov

Τονίζει, επίσης, ότι κάποια στιγμή, το μυαλό θα περιπλανηθεί σε μια άλλη σκέψη ή συναίσθημα. Μόλις το παρατηρήσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επαναφέρεις την προσοχή σου, π.χ. στην αναπνοή σου, προσπαθώντας να μην κρίνεις τον εαυτό σου.

Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία

Ο διαλογισμός δεν έχει να κάνει μόνο με το να διατηρείς την εστίασή σου. Έχει, επίσης, να κάνει με την ικανότητα επιστροφής στην εστίαση, αφού το μυαλό έχει περιπλανηθεί εδώ κι εκεί. Η πράξη αυτή καλλιεργεί την προσοχή και μειώνει τον μηρυκασμό (την τάση να επανερχόμαστε ξανά και ξανά σε συγκεκριμένες σκέψεις, ιδίως αρνητικές).

Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία
Pexels Ivan Samkov

«Η έρευνα δείχνει ότι ένας μήνας διαλογισμού μειώνει τον “θόρυβο” του Δικτύου Προεπιλεγμένης/ Προκαθορισμένης Λειτουργίας, η δραστηριότητα του οποίου σχετίζεται με τον μηρυκασμό, τη λύπη, την κατάθλιψη», αναφέρει. Το Δίκτυο αυτό είναι ένα σύνολο περιοχών του εγκεφαλικού φλοιού που εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Κλείνοντας, συμπληρώνει ότι μέσω του διαλογισμού μπορείς να περιορίσεις και την αυτοκριτική, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση της ψυχικής σου υγεία, καθώς οι πρακτικές αυτές έχουν συσχετιστεί -μεταξύ άλλων- με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής μετατραυματικού στρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.