iStock

ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Ποιο είναι το είδος της άσκησης που βοηθάει σημαντικά τη μνήμη και τον εγκέφαλο γενικότερα, με μία μόνο προπόνηση την εβδομάδα;

Ό,τι και αν κάνουμε για να κουνιόμαστε λίγο μέσα στην ημέρα, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό και την υγεία μας. Όποιος τύπος σωματικής δραστηριότητας και αν μας κάνει (μας αρέσει, μας καλύπτει) είναι δώρο. Υπάρχει ωστόσο, ένας τρόπος να βελτιώσουμε τη μυϊκή μας δύναμη και την αντοχή μας, ενώ τγαυτόχρονα βοηθάμε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Αυτός είναι η προπόνηση με αντιστάσεις.

Όταν λέμε αντιστάσεις αναφερόμαστε στη χρήση εξωτερικής αντίστασης (είτε πρόκειται για αλτήρα και λάστιχο, είτε για το σωματικό μας βάρος) προκειμένου να γυμνάσουμε έναν μυ ή μια μυϊκή ομάδα. Έτσι, αυξάνουμε τη μυϊκή μας δύναμη. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα.

Τι έδειξε έρευνα για τη σύνδεση της προπόνησης με αντιστάσεις με τη μνήμη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Brain and Behavior, μία μόνο προπόνηση τέτοιου είδους άσκησης, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης και να αλλάξει τη λειτουργική συνδεσιμότητα στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό της μνήμης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει τα οφέλη της αερόβιας άσκησης και της προπόνησης με αντιστάσεις, στη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου.

Δεν είχε γίνει όμως, κατανοητή η επίδραση των αντιστάσεων στη μνήμη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohoku. Έλαβαν υπ’ όψιν τους στοιχεία μελέτης σε τρωκτικά που έδειξαν ότι οι αντιστάσεις ενισχύουν την νευροπλαστικότητα στον ιππόκαμπο, κάτι που υποδήλωνε έναν πιθανό μηχανισμό για τη βελτίωση της μνήμης.

Στην έρευνά τους έλαβαν μέρος 60 υγιείς ενήλικες, ηλικίας από 19 έως 27 ετών, που δεν έκαναν τακτικά προπονήσεις με αντιστάσεις. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μία έκανε μυϊκή ενδυνάμωση και η άλλη όχι.

Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα μέτρα για την αξιολόγηση της απόδοσης της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών λεκτικής ανάκλησης και απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI), προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργική συνδεσιμότητα του ιππόκαμπου.

προπόνηση με αντιστάσεις μνήμη
iStock

Τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ ορισμένων περιοχών του ιππόκαμπου και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου, στην ομάδα που έκανε προπονήσεις με αντιστάσεις.

Αυτό συνδέθηκε με τις παρατηρούμενες βελτιώσεις στην απόδοση της μνήμης, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι ο συγκεκριμένος τύπος προπόνησης μπορεί να επηρεάσει θετικά τα δίκτυα που σχετίζονται με τη μνήμη του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση της μνήμης στην ίδια ομάδα, συγκριτικά με εκείνη που δεν έκανε ενδυνάμωση μυών. Τα μέλη της ομάδας που προπονήθηκαν με αντιστάσεις μπόρεσαν να ανακαλέσουν μεγαλύτερο ποσοστό λέξεων από μια λίστα που είχαν μάθει δύο μέρες νωρίτερα.

Το θετικότερο όλων ήταν πως οι συσχετίσεις μεταξύ της ενίσχυσης της μνήμης και των αλλαγών στο δίκτυο του εγκεφάλου, προκαλούνται έπειτα από μία μόνο προπόνηση με αντιστάσεις.

Ο Teruo Hashimoto, επίκουρος καθηγητής λειτουργικής απεικόνισης εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Tohoku και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν πολλούς δρόμους για μελλοντική έρευνα προς τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της προπόνησης με αντιστάσεις στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και προς την κατανόηση της βέλτιστης έντασης και συχνότητας της προπόνησης για γνωστικά οφέλη».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.