iStock

ΠΟΙΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

Προστάτεψε τη στοματική σου υγεία ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή της αγιουρβέδα: τα μπουκώματα με λάδι.

Λίγες μέρες πριν, «έπεσα» πάνω στην εξής έρευνα: «μπουκώματα με λάδι και η σημασία της παραδοσιακής ιατρικής στη διατήρηση της στοματικής υγείας». Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε η ομάδα των ειδικών ήταν ότι «η ενσωμάτωση λαδιού ως συστατικού της καθημερινής στοματικής υγιεινής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη στοματική και τη γενική υγεία, ειδικά σε κατώτερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες που μπορεί να έχουν διακόψει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και οδοντιατρικά προϊόντα». Όπως ήταν φυσικό, έψαξα να δω τι στο καλό εννοούν οι επιστήμονες.

Αυτό που βρήκα είναι ότι στην αγιουρβέδα η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τον καθαρισμό του στόματος. Στην ουσία, κάνεις πλύσεις με λάδι, όπως κάνεις και με ένα εμπορικό στοματικό διάλυμα.

Με διασημότητες όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου και οι αδελφές Όλσεν να την ακολουθούν, τι είναι και τι κάνει τελικά όλο αυτό το λάδι στο στόμα σου;

Πώς γίνεται το μπούκωμα με λάδι

Η εφαρμογή της πρακτικής είναι πολύ απλή, αλλά απαιτεί χρόνο. Αρχικά, βάζεις μια κουταλιά της σούπας ή 15 ml λάδι στο στόμα (η συνιστώμενη δόση για ενήλικες) και κάνεις πλύση για 15-20 λεπτά, προσέχοντας να μην το καταπιείς. Στη συνέχεια, φτύνεις το λάδι στον κάδο απορριμμάτων (κι όχι στοn νιπτήρα, γιατί μπορεί να τον φράξει αν συσσωρευτεί) και ξεπλένεις καλά το στόμα σου με νερό. Τέλος, βουρτσίζεις κανονικά τα δόντια σου και χρησιμοποιείς το οδοντικό σου νήμα.

Η πρακτική μπορεί να εφαρμόζεται 3 φορές την ημέρα, αν υπάρχει πρόβλημα. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι περισσότεροι συνιστούν να κάνεις την πλύση το πρωί με άδειο στομάχι. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις σταδιακά, κάνοντας μπούκωμα για 5 λεπτά και αυξάνοντας τη διάρκεια μέχρι να φτάσεις τον προτεινόμενο χρόνο. Αν και δεν υπάρχουν αντενδείξεις, δεν συνιστάται για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

μπούκωμα με λάδι
iStock

Τι λάδι να χρησιμοποιήσεις

Στην πράξη μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο και σουσαμέλαιο, αλλά πολλοί επιλέγουν λάδι καρύδας λόγω της ευχάριστης γεύσης του.

Σε τι βοηθάει το μπούκωμα με λάδι

Μπορεί να μην είναι πανάκεια, αλλά θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προληπτική θεραπεία στο σπίτι για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν γίνεται σωστά και τακτικά (σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και το νήμα), μειώνει την ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, συμβάλλοντας στην προστασία των δοντιών και των ούλων σου και καταπολεμώντας την κακοσμία του στόματος.

Αν και το να έχεις λίγη πλάκα στα δόντια είναι αναμενόμενο, αν η κατάσταση ξεφύγει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κακοσμία, τερηδόνα, ουλίτιδα. Με την πρακτική αυτή, στην ουσία, τα βακτήρια παρασύρονται από το υγρό που στο τέλος φτύνεις.

μπούκωμα με λάδι
iStock

Τι να έχεις κατά νου

Το μπούκωμα με λάδι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τυπική στοματική υγιεινή και οι έρευνες δεν υποστηρίζουν άλλους ισχυρισμούς για την υγεία, όπως το ότι λευκαίνει τα δόντια ή ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Αν χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα, η πρακτική αυτή είναι κάπως περιττή. Αν και δεν θα σε βλάψει, θα επιβαρύνει το πορτοφόλι σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.