Pexels Zakaria Boumliha

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΑΡΚΕΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΜΕΣΑ

Μπορεί ο τρόπος που αξιολογείς το επίπεδο της φυσική σου δραστηριότητας, το αν δηλαδή πιστεύεις ότι ασκείσαι πολύ ή λίγο, να επηρεάσει πραγματικά την υγεία και την ψυχολογία σου;

Πιστεύεις ότι ασκείσαι πολύ ή λίγο; Η απάντηση που θα δώσεις μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σου. Σύμφωνα με ερευνητές, η αντίληψη που έχεις για το δικό σου επίπεδο φυσικής δραστηριότητας φαίνεται να επηρεάζει πραγματικά τη σωματική σου υγεία. Aν, μάλιστα, θεωρείς ότι δεν ασκείσαι αρκετά ή ότι ο τρόπος ζωής που ακολουθείς είναι καθιστικός, προσπάθησε να αλλάξεις γνώμη. Γιατί;

Μελέτη σχετικά με τις αντιλήψεις γύρω από τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας δείχνει ότι το να γνωρίζεις πόσο κινείσαι μπορεί να βελτιώσει την εντύπωση που έχεις για το πόσο δραστήριος είσαι, κάτι που με τη σειρά του κρύβει οφέλη για την υγεία.

Ερευνητές ζήτησαν από 162 ενήλικες, οι οποίοι δεν είχαν μετρήσει ποτέ τα βήματα που έκαναν καθημερινά, να φορέσουν «έξυπνα» ρολόγια για τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Στην πρώτη δόθηκαν «πειραγμένα» ρολόγια που «φούσκωναν» λίγο τα νούμερα (για παράδειγμα αντί να δείχνουν 7.000 βήματα, έδειχναν 9000). Στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν «πειραγμένα» ρολόγια, που μείωναν τον αριθμό των βημάτων.

Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες με ρολόγια που έδειχναν τον πραγματικό αριθμό βημάτων (περίπου 7.000 βήματα την ημέρα). Ωστόσο, κάποια από τα μέλη αυτών των ομάδων παρακολούθησαν προηγουμένως ένα βίντεο σχετικά με τη δύναμη που έχουν οι πεποιθήσεις και πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

επίπεδο φυσικής δραστηριότητας
Freepik

«Πειράζοντας» το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας

Στο τέλος της μελέτης, όσοι είχαν ενημερωθεί σωστά για τα βήματά τους ανέφεραν καλύτερη διάθεση και υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, η αεροβική τους ικανότητα είχε αυξηθεί ελαφρώς, αν και δεν ασκούνταν περισσότερο. Η μεγαλύτερη αλλαγή, ωστόσο, αφορούσε το ότι ένιωθαν ότι ασκούνταν αρκετά. Μάλιστα, άρχισαν να τρέφονται καλύτερα, καταναλώνοντας λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και περισσότερα φρέσκα προϊόντα.

Οι εθελοντές που είχαν λάβει ακριβείς μετρήσεις και είχαν δει το βίντεο ωφελήθηκαν ακόμα περισσότερο.

Αντιθέτως, όσοι πίστεψαν ότι έκαναν μόνο 4.000 βήματα την ημέρα έμοιαζαν πιο λυπημένοι. Είχαν ελαφρώς χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, πιο αρνητική διάθεση, χειρότερες διατροφικές συνήθειες και μικρές αυξήσεις στους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση σε ηρεμία, αν και οι μετρήσεις τους ήταν οι ίδιες με όλους τους άλλους.

Τέλος, η ομάδα στην οποία είχαν δοθεί αυξημένα νούμερα απάντησε παρόμοια με την ομάδα που έλαβε ακριβείς μετρήσεις.

Η ΑΝΤIΛΗΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓYΡΩ ΑΠ' ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΡΟΥΤΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ.

Η αντίληψη που έχεις σχετικά με τη γυμναστική σου ρουτίνα «μπορεί να αλλάξει τα κίνητρα και τους στόχους σου», ακόμα κι αν δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δήλωσε η Alia Crum, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Mind & Body στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Μπορεί ακόμη και να σε αλλάξουν σωματικά».

Παλαιότερες μελέτες της Crum και της ομάδας της, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Μία από αυτές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνδρες και γυναίκες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους λιγότερο δραστήριους από άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τα άτομα που πίστευαν ότι ασκούνταν περισσότερο από άλλους της ίδιας ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν αυτό ίσχυε ή όχι.

επίπεδο φυσικής δραστηριότητας
Freepik

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα

  • Ξεκίνα με το να γράψεις αναλυτικά τι έκανες τις τελευταίες μέρες. Έκανες όντως γυμναστική; Αν ναι, πόση ώρα; Μήπως πήγες μέχρι το σούπερ μάρκετ; Μήπως σκούπισες την αυλή; Προσπάθησε να είσαι ακριβής. Εάν γνωρίζεις πόσα βήματα έκανες, σημείωσέ τα.
  • Δες τη λίστα που έφτιαξες και σκέψου πόση άσκηση τελικά έκανες μέσα στην ημέρα. Αισθάνεσαι ικανοποιημένος; Ότι έκανες αρκετά για να βελτιώσεις την υγεία σου; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση, καθώς αυτό που για σένα μπορεί να είναι λίγο, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι πολύ. Προσπάθησε να μην συγκρίνεις τα βήματά σου με εκείνα οποιουδήποτε άλλου.
  • Αν και οι αντιλήψεις έχουν σημασία, οι αλλαγές στην υγεία και την αίσθηση ευεξίας των ομάδων μελέτης ήταν μικρές. Ωστόσο, συνέβησαν παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν άλλαξαν επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, παρά μόνο τη νοοτροπία τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.