iStock

ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Την περίοδο των σχολικών εξετάσεων τα παιδιά μας χρειάζονται πρακτική και ψυχική στήριξη για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, χωρίς να ταλαιπωρηθούν ψυχικά.

Αν έχεις παιδί στην εφηβεία το πιθανότερο είναι ότι αυτές τις μέρες παρέλαβε το πρόγραμμα των προαγωγικών εξετάσεων και την ύλη που θα πρέπει να διαβάσει. Αν έχεις παιδί που φέτος δίνει Πανελλαδικές, το πιθανότερο είναι ότι αυτές τις μέρες έχετε αρχίσει να χάνετε οικογενειακώς τον ύπνο σας. Από την Α' Γυμνασίου και μετά, οι σχολικές εξετάσεις αποτελούν μια απαιτητική περίοδο για όλη την οικογένεια. Και μπορεί το παιδί να είναι αυτό που καλείται να καταβάλλει τη μεγάλη προσπάθεια, όμως οι γονείς χρειάζεται να είναι στο πλευρό του για να το στηρίξουν, πρακτικά και ψυχολογικά.

Η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Θάλπος που παρέχει ενημέρωση για την ψυχική υγεία και διαχειρίζεται προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, δημοσίευσαν πρόσφατα έναν οδηγό με 10 χρήσιμες συμβουλές προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που ετοιμάζονται αυτές τις μέρες για τις σχολικές τους εξετάσεις.

Οι κατάλληλες και επαρκείς ώρες ύπνου και η οργάνωση του διαβάσματος είναι οι αυτονόητες οδηγίες που θα βρει κανείς στις σελίδες του, όμως ανάμεσά τους παρέχονται και συμβουλές ψυχικής υγείας που ίσως δεν είχες σκεφτεί.

10 οδηγίες για να ενισχυθεί η ευεξία του μαθητή στις σχολικές εξετάσεις

Οδηγός ευεξίας για να «σκίσουν» τα παιδιά στις σχολικές εξετάσεις
iStock

1. Διατήρηση καθημερινής ρουτίνας

Είναι σημαντικό το παιδί να διατηρήσει ένα ημερήσιο πρόγραμμα, όπως είχε τις κανονικές σχολικές ημέρες, το οποίο βέβαια θα οργανώσει με βάση τις ανάγκες του. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. τον ύπνο
  2. τα γεύματα
  3. τη μελέτη
  4. τον χρόνο χαλάρωσης

Η ρουτίνα αυτή δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ διώχνει το άγχος και καταπολεμά τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Επίσης, ωφέλιμο είναι να ενθαρρύνουν οι γονείς το παιδί όταν ξυπνά να φορά ρούχα σπιτιού (όχι πιτζάμες), να αερίζει το δωμάτιό του και να τακτοποιεί το γραφείο του πριν ξεκινήσει το διάβασμα.

2. Ύπνος, διατροφή και διάβασμα

Το παιδί καλό είναι να κοιμάται περί τις 8 ώρες κάθε βράδυ, γιατί τότε είναι που ξεκουράζεται πραγματικά. Ο καλός ύπνος βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Επιπλέον, ο σωστός ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης: Έχει βρεθεί από έρευνες πως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τρώμε περισσότερο και χειρότερης ποιότητας τροφές.

Το παιδί χρειάζεται τέσσερα όσο το δυνατόν πιο υγιεινά γεύματα μέσα στη μέρα και μπόλικα υγρά. Επίσης, είναι σημαντικό να κινείται, π.χ. περπάτημα, τρέξιμο ή κάποια άλλη ήπια σωματική άσκηση τουλάχιστον για μισή ώρα καθημερινά.

Οδηγός ευεξίας για να «σκίσουν» τα παιδιά στις σχολικές εξετάσεις
iStock

3. Οργάνωση της ύλης του διαβάσματος

Πρότεινε στο παιδί να κάνει ένα πλάνο ημερήσιου διαβάσματος: οι πολύχρωμοι μαρκαδόροι και τα post-it μπορεί να το βοηθήσουν! Πρότεινέ του όταν διαβάζει να αφήνει το κινητό έξω από το δωμάτιο για να μην αποσυντονίζεται από μηνύματα και notifications. Είναι κρίμα η προσπάθεια ενός ολόκληρου σχολικού έτους να πάει χαμένη κατά τις τελευταίες ημέρες αυτού εξαιτίας των περισπασμών. Θύμισε στο παιδί πως είναι καλύτερα να μην αφήνει για αύριο ό,τι μπορεί να κάνει σήμερα.

4. Η χαλάρωση είναι απαραίτητη

Η χαλάρωση βοηθά το παιδί να ανασυντάσσεται και πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που προτιμά το ίδιο: Μιλώντας με φίλους, ακούγοντας μουσική, κάνοντας yoga ή βλέποντας μια ταινία το βράδυ.

5. Με το άγχος, τι γίνεται;

Το άγχος στην εφηβεία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και μπορεί να επηρεάζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο το κάθε παιδί. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τεχνικές που αποδεδειγμένα βοηθούν στη διαχείρισή του:

  • Η οργάνωση για παράδειγμα είναι πολύ σημαντική: Βοήθησε το παιδί να βάλει προτεραιότητες. Ποιο μάθημα είναι πιο σημαντικό και επείγον, ποιο μάθημα θέλει περισσότερες ώρες διαβάσματος, πώς θα πρέπει να μοιραστούν αυτές οι ώρες;
  • Οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι χρήσιμα εργαλεία: Πες στο παιδί να ξαπλώσει στο κρεβάτι ή να καθίσει ακουμπώντας την πλάτη στην καρέκλα ή στον τοίχο και να ξεκινήσει να αναπνέει αργά και βαθιά από τη μύτη, χαλαρώνοντας όλο το σώμα. Έπειτα πες του να σκεφτεί ένα ήρεμο και όμορφο μέρος, όπως μια παραλία το καλοκαίρι. Πες του να σκεφτεί ευτυχισμένες στιγμές ή παλιές επιτυχίες του που του έδωσαν χαρά και κάλεσέ το να διώξει κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Θύμισε στο παιδί σου ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί, με ειλικρινή προσπάθεια προς τον στόχο, και αυτό είναι αρκετό.

Οδηγός ευεξίας για να «σκίσουν» τα παιδιά στις σχολικές εξετάσεις
iStock

6. Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να σκέφτεται θετικά

Αυτές τις μέρες που το παιδί πιέζεται παραπάνω είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει πως όλες οι δυσκολίες έχουν την ιδιότητα να μας «ξεβολεύουν». Όμως αν τις χειριστούμε σωστά θα αποτελέσουν για εμάς εμπειρίες που θα μας δώσουν δύναμη και ευκαιρίες για αλλαγές και θα μας μάθουν προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα. Το παιδί τώρα μαθαίνει ότι:

  • Οι δυσκολίες έχουν πάντα μία θετική πλευρά: Αναλαμβάνουμε δράση όταν έρθουμε αντιμέτωποι μα μία πρόκληση όπως οι σχολικές εξετάσεις και τότε είναι που κάνουμε τη μεγαλύτερη πρόοδο.
  • Είναι στο χέρι του παιδιού να αντιμετωπίσει την περίοδο αυτή θετικά, με κέφι και με μια όμορφη καθημερινή ρουτίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγες μέρες θα τελειώσει και μέσα από αυτή την περίοδο το παιδί θα έχει ενισχύσει τον χαρακτήρα του με ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

7. Οι εναλλακτικές πάντα βοηθούν

Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά αν το παιδί δίνει Πανελλαδικές. Φυσικά θα κάνει το καλύτερο που μπορεί έχοντας στο μυαλό του έναν στόχο και εσύ θα είσαι εκεί για να το στηρίξεις. Ωστόσο, πάντα χρειάζεται να υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Καλό είναι στη ζωή να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε αναλόγως.

8. …το ίδιο και τα όνειρα!

Θύμισε στο παιδί σου πού θα βρίσκεται του χρόνου τέτοια μέρα. Πες του να φτιάξει μια εικόνα με τον εαυτό του, πώς θα ήθελε να είναι; Αυτό θα του δώσει ώθηση, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις προσπάθειές του.

9. Η σχετικότητα των πραγμάτων

Καλό είναι το παιδί να σκεφτεί πως την ώρα που αγχώνεται και γκρινιάζει για την απαιτητική περίοδο που καλείται να διανύσει, κάποια άλλα παιδιά, όχι πολύ μακριά του, βρίσκονται σε μία εμπόλεμη κατάσταση. Έτσι ίσως εκτιμήσει τα αγαθά που έχει και ίσως θυμηθεί πως αυτό είναι ένα μικρό διάστημα προσπάθειας, για να ακολουθήσει ένα ολόκληρο ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

10. Κάποια παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο

Όλα τα παραπάνω ακούγονται λογικά και χρήσιμα για τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο ορισμένα δυσκολεύονται πραγματικά. Το στρες, η αδυναμία οργάνωσης ή άλλα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν μπορεί να τα παραλύσει τις ημέρες των σχολικών εξετάσεων και ίσως να μην υπάρχει πάντα ένας ενήλικας κοντά τους για να τα καθησυχάσει και να τα καθοδηγήσει.

Τα παιδιά αυτά θα βρουν καταφύγιο στην πλατφόρμα we-knowhow.gr, στην ιστοσελίδα thalpos.org.gr, αλλά και στη Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015, στην οποία μπορούν να καλούν καθημερινά 9:00-15:00 χωρίς χρέωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.