iStock

ΟΣΑ ΚΑΝΕΙΣ (ΜΑΛΛΟΝ) ΛΑΘΟΣ ΟΤΑΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι ένας συχνός τραυματισμός. Συχνός όσο και τα λάθη που συνήθως κάνουμε για την αποκατάστασή του. Δες ποια είναι αυτά και ποια είναι η σωστή προσέγγιση.

Πόσες φορές έχεις στραμπουλήξει τον αστράγαλό σου και από τον πόνο δεν μπορείς να κάνεις βήμα; Αλλά και πόσες φορές δεν έχεις κάνει τα λάθος «βήματα» για την αποκατάσταση του διαστρέμματος χωρίς καν να το γνωρίζεις.

Υπάρχουν κάποιες συνηθισμένες πρακτικές, όπως τα φάρμακα, η ακινησία και η χρήση πάγου, που έχουμε την τάση να εφαρμόζουμε λανθασμένα τις πρώτες μέρες μετά τον τραυματισμό μας. Η δρ Κατερίνα Μουστάκα, γιατρός-χειροπράκτης, που έχει έρθει και η ίδια αντιμέτωπη με τον πόνο, εξηγεί τα λάθη και τα σωστά στην αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος.

Όπως θα δεις φροντίζει να διαχωρίζει την περίπτωση ενός διαστρέμματος 3ου βαθμού. Πρόκειται για το πιο σοβαρό διάστρεμμα κατά το οποίο «σχίζονται» ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι και απαιτείται ιατρική καθοδήγηση καθώς και μεγαλύτερος χρόνος αποθεραπείας. Γι' αυτό αν ο τραυματισμός είναι έντονος, πήγαινε σε έναν γιατρό για να διαπιστώσεις τι βαθμού είναι το διάστρεμμα.

Τα πιο συχνά λάθη

Διάστρεμμα
iStock

– Παίρνεις αντιφλεγμονώδη μέσα στις πρώτες 2 μέρες

Η φλεγμονή είναι η διαδικασία της επούλωσης που δραστηριοποιείται άμεσα μετά τον τραυματισμό. Έτσι, τα αντιφλεγμονώδη σταματούν τον πόνο αλλά και τη φλεγμονή και τη διαδικασία της επούλωσης. Θα γίνεις πιο αργά καλά.

– Δεν παίρνεις κανένα παυσίπονο

Με αυτόν τον τρόπο, ο πόνος που νιώθεις σε αποτρέπει από το να κινείσαι. Η κίνηση όμως είναι απαραίτητη και βασική για την αποκατάσταση. Αν πάλι κινείσαι, αλλά στραβοπατάς, η κακή βάδιση μπορεί να επιβαρύνει άλλα σημεία του μυοσκελετικού συστήματος. Ένας τραυματισμένος και στραβοπατημένος ή ακινητοποιημένος αστράγαλος, θα επιβαρύνει τις υπερκείμενες αρθρώσεις, το γόνατο, το ισχίο, τη μέση... Καλύτερα πάρε ένα ντεπόν όταν πονάς.

– Βάζεις πάγο σε άμεση επαφή με το δέρμα

Αυτό μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Επιπλέον, όσον αφορά τον αστράγαλο έχει φανεί ότι η χρήση πάγου, που συμβάλλει και αυτή στη μειωμένη αιμάτωση, καθυστερεί περαιτέρω την επουλωτική διαδικασία. Ιδανικά, χρησιμοποίησε φαρμακευτική παγοκύστη με πολλά στρώματα υφάσματος, ώστε να περιορίσεις την ενόχληση, εκμεταλλευόμενος/η την αναλγητική δράση του πάγου, τουλάχιστον για τις πρώτες 48 ώρες, χωρίς να το παρακάνεις.

– Δένεις υπερβολικά σφιχτά το πόδι

Η χρήση γάζας ή νάρθηκα που ακινητοποιεί την άρθρωση (εκτός αν πρόκειται για διάστρεμα 3ου βαθμού) έχει αποδειχτεί ότι καθυστερεί την επουλωτική διαδικασία. Προτίμησε να κάνεις μια ελαφριά περίδεση για να περιορίσεις το οίδημα, αλλά όχι να ακινητοποιήσεις την άρθρωση με δυνατό σφίξιμο.

– Ακινητοποιείσαι

Το καθισιό ή η χρήση πατερίτσας που δεν επιτρέπει στην άρθρωση να κινείται για περισσότερες από 48 ώρες καθυστερεί επίσης την επουλωτική διαδικασία. Εξαιρούνται τα διαστρέματα 3ου βαθμού. Η ήπια κίνηση δημιουργεί περισσότερη αιμάτωση, πράγμα που επιταχύνει και διευκολύνει τη θεραπεία.

Διάστρεμμα
iStock

– Αφήνεις το πόδι κρεμασμένο κάτω

Τα πρώτα τρία 24ωρα είναι σημαντικό να μη μένεις καθιστός πολλές ώρες με το πόδι να ακουμπά στο πάτωμα, ούτε και όρθιος όμως. Όταν κάθεσαι, προτίμησε να έχεις το πόδι ακουμπισμένο σε κάποιο σκαμπό, πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα σου. Και αυτό διότι η διαδικασία του οιδήματος και της φλεγμονής, που είναι δυναμική τα πρώτα δύο 24ωρα, θα κάνει τον αστράγαλό σου να πρηστεί υπερβολικά πολύ αν βρίσκεται πιο χαμηλά από το σώμα σου.

– Μετά από λίγες μέρες ξεχνιέσαι

Μετά τις πρώτες 48 ώρες και εφόσον πρέπει να επιστρέψεις στις δραστηριότητές σου, καλό είναι να κρατάς το πόδι ελαφρώς συμπιεσμένο με μια ειδική επιστραγαλίδα ή κάποια κάλτσα συμπίεσης για περίπου 15 μέρες, έως ότου αποκτήσει ξανά πλήρη κινητικότητα.

Μια συμβουλή για το τέλος

Μία γενική συμβουλή είναι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις την όποια κίνηση ακόμη και χωρίς βάρος. Αν δηλαδή δεν μπορείς να πατήσεις καθόλου το πόδι από τον πόνο, προσπάθησε, σηκωμένο καθώς είναι, να κάνεις μερικές κινήσεις της άρθρωσης προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό θα διατηρήσει την αιμάτωση, που με τη σειρά της θα στείλει εκεί που πρέπει τα ωφέλιμα όπλα της φλεγμονής!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.