iStock

ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ;

Μπορεί η μοναξιά να βλάπτει την υγεία, αλλά η μοναχικότητα μπορεί να ωφελήσει εσάς και τους γύρω σας.

Έχετε πάει ποτέ για καφέ μόνοι; Έχετε παρακολουθήσει ταινία στον κινηματογράφο χωρίς να συνοδεύεστε από κάποιον φίλο; Η αδερφή μου ήταν πάντα από τους ανθρώπους που δεν ήθελαν παρέα για να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Έπαιρνε το βιβλίο της και καθόταν με τις ώρες στην αγαπημένη της καφετέρια, ενώ προτιμούσε να πάει μόνη στον κινηματογράφο, μακριά από τα ενοχλητικά μας σχόλια.

Σε μια εποχή που η μοναχικότητα συγχέεται συχνά με τη μοναξιά, σε μια εποχή που οι αρνητικές επιπτώσεις της δεύτερης στη σωματική και ψυχική υγεία υπερτονίζονται, την ώρα που οι ειδικοί πλέκουν το εγκώμιο των κοινωνικών δεσμών, το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που του αξίζει.

Ωστόσο, όσοι το επιλέγουν μπορούν κάλλιστα να απολαμβάνουν και να αναζητούν την συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Η μοναξιά είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να βιώσουμε ακόμα κι αν βρισκόμαστε ανάμεσα σε χίλιους ανθρώπους, ενώ η μοναχικότητα είναι θέμα επιλογής.

Τι προσφέρουν οι μοναχικές δραστηριότητες

Το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας κρύβει πολλά οφέλη, αρκεί να είναι δική σας απόφαση, να μην το νιώθετε ως τιμωρία και να διατηρείτε τις κοινωνικές σας επαφές.

Επίσης, η μοναχικότητα δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την αποφυγή κάθε εξωτερικού ερεθίσματος (αν και μπορεί). Το σημαντικό είναι να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, που σας επιτρέπουν να αισθάνεστε μια εσωτερική ηρεμία και που εστιάζουν σε εσάς, στα δικά σας ενδιαφέροντα.

Περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας;
Unsplash Katie Moum

Το να κάνετε πράγματα μόνοι επιτρέπει να απολαμβάνετε δραστηριότητες που αγαπάτε με τον δικό σας τρόπο, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Τα μοναχικά αυτά ταξίδια σας βοηθούν να γνωρίσετε σε βάθος τον εαυτό σας και να αξιολογήσετε καλύτερα τις εμπειρίες σας. Μπορεί να βελτιώσουν τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας. Μπορούν, μάλιστα, να επιδράσουν θετικά και στην κοινωνική σας ζωή, επειδή βοηθούν στη ρύθμιση των συναισθημάτων σας.

Μοναχικότητα στην πράξη

Αν δεν ξέρετε πώς να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, έχουμε 5 προτάσεις:

1. Βγείτε για φαγητό

Στην Ελλάδα η έξοδος για φαγητό θεωρείται συλλογική εμπειρία. Δοκιμάστε, ωστόσο, να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα ωραίο γεύμα και δώστε του την ευκαιρία να χαλαρώσει και να απολαύσει την εμπειρία.

2. Πηγαίνετε στον κινηματογράφο

Παρακολουθώντας μόνοι μια ταινία θα μπορέσετε να εστιάσετε στην ιστορία που εξελίσσεται, χωρίς να αναρωτιέστε τι σκέφτεται η παρέα σας.

3. Επισκεφτείτε ένα μουσείο

Θα μπορέσετε επιτέλους να αφιερώσετε χρόνο στα εκθέματα που σας ενδιαφέρουν, να παραλείψετε αυτά που θεωρείτε βαρετά και φυσικά κανείς δεν θα ασκήσει κριτική στην άποψή σας.

Περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας;
Unsplash Zachary Nelson

4. Πηγαίνετε σε μια συναυλία

Όχι μόνο δεν χρειάζεται να ψάχνετε για παρέα, αλλά είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσετε ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά ενδιαφέροντα.

5. Κάντε ένα ταξίδι

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι εφικτό. Τα ταξίδια αυτά είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας, να μάθετε νέα πράγματα, να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Ξεχνάμε ότι η μοναχικότητα μπορεί να είναι μία από τις επιλογές μας και όχι κάτι μόνιμο. Επειδή πολλές έρευνες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που ωφελούνται από την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, πολλοί απορρίπτουν την ιδέα να περάσουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους, είχε γράψει ο Robert Coplan, αναπτυξιακός ψυχολόγος και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carleton. «Είναι δύσκολο να φανταστούν ότι μπορούν να έχουν και τα δύο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.