iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ CARDIO ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Διάδρομος, ελλειπτικό ή stepper; Αν αναρωτιέσαι ποιο μηχάνημα αερόβιας άσκησης πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά που θα πας στο γυμναστήριο, θυμήσου ότι όλα εξαρτώνται από τους στόχους και τις προτιμήσεις σου.

Η γυμναστική cardio είναι από τα είδη που προτιμώ σχεδόν πάντα για την προπόνησή μου. Δεδομένου ότι τραυματίζομαι εύκολα και οι αρθρώσεις μου δεν σηκώνουν πολλά πολλά, η αερόβια άσκηση μού επιτρέπει να γυμνάζω όλο το σώμα με το λιγότερο δυνατό αντίκτυπο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αερόβια άσκηση ή αλλιώς cardio συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής ενώ συγκαταλέγεται και στις προπονήσεις που βοηθούν στην υγεία του εντέρου.

Αν ανήκετε κι εσείς στους ανθρώπους που αποφεύγουν τα βάρη (αν και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι έχουν οφέλη), και προτιμούν την cardio γυμναστική, τότε σίγουρα έχετε μπει στο δίλημμα: Ποιο μηχάνημα cardio πρέπει να κάνω; Ποδήλατο, ελλειπτικό, διάδρομο ή κάτι άλλο;

Οι ειδικοί λένε ότι όλα εξαρτώνται από τους στόχους και τις προτιμήσεις του ατόμου. Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή στην οποία μπορούμε να επιμείνουμε με την πάροδο του χρόνου, να τη διατηρήσουμε, και σαφώς να μην μας προκαλεί τραυματισμούς.

Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους γυμνάζεστε και τους στόχους που έχετε θέσει, και η απάντηση για την καλύτερη cardio προπόνηση θα σας αποκαλυφθεί παρακάτω.

1. Διάδρομος

Οι περισσότεροι ξεκινούν την προπόνησή τους από τον διάδρομο, το οποίο είναι ένα ιδανικό όργανο για όσους αγαπούν το τρέξιμο και το περπάτημα. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον διάδρομο καθορίzει το είδος της προπόνησης που τελικά θα κάνουμε. Οι ειδικοί συνιστούν το τρέξιμο στον διάδρομο μόνο σε όσους δεν έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους ούτε επιπλέον βάρος, καθώς αυτό επιβαρύνει τις αρθρώσεις με κάθε βήμα. Όσο για το περπάτημα, το συνιστούν ακόμα και οι καρδιολόγοι!

Ουσιαστικά, ο διάδρομος είναι η κατάλληλη cardio επιλογή στις τρεις παρακάτω περιπτώσεις:

 • προσπαθείτε να χάσετε βάρος (το τρέξιμο και το γρήγορο περπάτημα βοηθούν στην καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους).
 • επιθυμείτε να χαλαρώσετε (συνιστάται η διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού περπατήματος).
 • θέλετε να γυμνάσετε όλο το σώμα.

2. Ελλειπτικό

Το ελλειπτικό προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση χαμηλού αντίκτυπου που γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να ιδρώσετε και δεν μπορείτε να τρέξετε λόγω τραυματισμών ή πόνων στις αρθρώσεις, τότε το ελλειπτικό είναι η ιδανική εναλλακτική.

Συνολικά, το ελλειπτικό είναι η ιδανική cardio προπόνηση αν:

 • θέλετε μια προπόνηση για όλο το σώμα.
 • έχετε προβλήματα ή πόνο στις αρθρώσεις.
 • θέλετε να αντισταθμίσετε το τρέξιμο με μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου.

cardio
iStock

3. Στατικό ποδήλατο

Το στατικό ποδήλατο μπορεί να θεωρηθεί μια επιλογή διασταυρούμενης προπόνησης για τους δρομείς αλλά και μια μέθοδος προπόνησης για όσους επιθυμούν εναλλαγές στις ασκήσεις και τους μυς του γυμνάζονται κάθε φορά. Η εκγύμναση επικεντρώνεται στο κάτω μέρος του σώματός μας και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η καθιστική θέση είναι επώδυνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να επιβαρύνει τη μέση.

Το στατικό ποδήλατο είναι η ιδανική cardio επιλογή εάν:

 • το πάνω μέρος του σώματός πονάει.
 • θέλετε να κάνετε ενεργητική αποκατάσταση σε μια μέρα ξεκούρασης.
 • ταλαιπωρείστε από τραυματισμούς στην πλάτη.

4. Κωπηλατικό μηχάνημα

Το κωπηλατικό μηχάνημα μπορεί να αυξήσει την αντοχή, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Θεωρείται επίσης εξαιρετική επιλογή για άτομα που μπορεί να είναι πιασμένα ή να αναρρώνουν από μια σκληρή προπόνηση της προηγούμενης ημέρας. Εξάλλου, η κωπηλασία θεωρείται άσκηση χαμηλού αντίκτυπου με μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού.

Ουσιαστικά, είναι η καλύτερη cardio επιλογή στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • νιώθετε πιασμένοι ή πονάτε από τη χθεσινή προπόνηση.
 • θέλετε να αυξήσετε την αντοχή σας.
 • θέλετε μια προπόνηση για όλο το σώμα, χωρίς τον αντίκτυπο του διαδρόμου.

cardio
iStock

5. Stepper

Το stepper είναι μια προσομοίωση της κίνησης που εκτελούμε όταν ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε μια σκάλα. Το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να ανεβάσει τους καρδιακούς παλμούς και να γυμνάσει το κάτω μέρος του σώματός μας, κυρίως τους τετρακεφάλους και τους γλουτούς. Για τα μέγιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν να μην κρατιόμαστε από το τιμόνι έτσι ώστε να γυμνάζεται και ο κορμός και τα χέρια μας.

Συνολικά, το stepper είναι μια καλή cardio επιλογή αν:

 • θέλετε να γυμνάσετε το κάτω μέρος του σώματός σας.
 • προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
 • δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα στις αρθρώσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.