iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φτάνει η Παρασκευή και, όσο και αν περίμενες με ανυπομονησία το Σαββατοκύριακο, συχνά δεν έχεις την ενέργεια να κάνεις τίποτα, παρά να μείνεις ξαπλωμένος στον καναπέ παρακολουθώντας σειρές. Τι μπορείς να κάνεις μέσα στην εβδομάδα για να μην νιώθεις εξάντληση στο τέλος της;

Οι ρυθμοί της ζωής και της δουλειάς είναι τόσο απαιτητικοί, που νιώθεις ότι ζεις μόνο το Σαββατοκύριακο. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμη και όταν το Σαββατοκύριακο φτάνει νιώθεις τέτοια εξάντληση, που δεν έχεις την παραμικρή ενέργεια να κάνεις οτιδήποτε. Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις;

«Η αίσθηση ότι έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή σου είναι πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας», αναφέρει η Cassie Holmes, καθηγήτρια στο UCLA Anderson School of Management, η οποία την τελευταία δεκαετία μελετά πώς συνδέεται η διαχείριση του χρόνου με την ευτυχία.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που εντοπίζει η Holmes είναι ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του να έχεις φορτωμένο πρόγραμμα έχοντας την αίσθηση ότι έχεις μια γεμάτη ζωή, και του να τρέχεις συνεχώς νιώθοντας ότι η ζωή σου περνά χωρίς νόημα και χωρίς να παίρνεις ικανοποίηση. Στην πρώτη περίπτωση, κάθε νέα εβδομάδα που ξεκινά σε βρίσκει με κέφι και διάθεση να κάνεις νέα πράγματα, ενώ στη δεύτερη νιώθεις την κούραση και την απελπισία μια ατέρμονης επανάληψης, που σε εξαντλεί και δεν σου προσφέρει καμιά χαρά.

Στο νέο της βιβλίο Happier Hour: How to beat distraction, Expand Your Time and Focus on What Matters Most, η Holmes εξηγεί πως ο χρόνος εκτός από πρόβλημα (όταν υπάρχει έλλειψή του) είναι και η λύση! Σύμφωνα με εκείνη, το μυστικό είναι το εξής: όσο γεμάτη και κουραστική κι αν είναι η εβδομάδα σου, να βρίσκεις χρόνο για να κάνεις κάτι που σε γεμίζει.

Αν βάλεις στην εβδομάδά σου στιγμές που να σου χαρίζουν ικανοποίηση και νόημα, θα νιώθεις λιγότερη εξουθένωση, τουλάχιστον ψυχική, ακόμη κι αν νιώθεις σωματική εξάντληση. Η ίδια προτείνει τρόπους για να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο μέσα στην εβδομάδα σου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δουλειά, ώστε να νιώθεις λιγότερο στρες και εξάντληση.

Πώς να μην νιώθεις εξαντλημένος στο τέλος της εβδομάδας
iStock

4 τρόποι να μην νιώθεις εξάντληση το σαββατοκύριακο

1. Τσέκαρε τι κάνεις με τον χρόνο σου

Κατέγραψε σε ένα ημερολόγιο ή σε μια εφαρμογή σημειώσεων στο κινητό σου τι ακριβώς κάνεις μέσα στη μέρα και πώς νιώθεις για καθεμία από αυτές τις δραστηριότητες. Χώρισε τις καθημερινές σου δραστηριότητες σε τριαντάλεπτα και βαθμολόγησέ τις με βάση την ικανοποίηση που παίρνεις από καθεμία, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Πρέπει να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος και αναλυτικός γίνεται. Κάν' το για μία με δύο εβδομάδες.

2. Εξασφάλισε χρόνο για τις δραστηριότητες που σε ικανοποιούν περισσότερο

Μόλις καταλάβεις ποιες δραστηριότητες σου προσφέρουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση –τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και εκτός του ωραρίου εργασίας– ιεράρχησέ τις και δώσε προτεραιότητα σε αυτές που σου δίνουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αν ο καφές με έναν συγκεκριμένο συνάδελφο σού δίνει πάντα ενέργεια για να συνεχίσεις την δουλειά, φρόντισε να τον προγραμματίσεις.

3. Κάνε έναν καλό φίλο στη δουλειά

Οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό φίλο στη δουλειά είναι πιο αφοσιωμένοι, καλύτεροι στη δουλειά τους και δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά και τη ζωή τους, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Gallup. Κάνε πιο ευχάριστη την εργάσιμη μέρα κάνοντας έναν περίπατο ή τρώγοντας μεσημεριανό μαζί με τον φίλο σου στη δουλειά. Αν το να κάνεις έναν φίλο στη δουλειά δεν σου είναι εύκολο, προγραμμάτισε καθημερινά σε κάποιο από τα διαλείμματά σου να επικοινωνείς με έναν φίλο ή με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο.

4. Αξιοποίησε τη μετακίνησή σου

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή μετακίνηση είναι μία από τις λιγότερο ευχάριστες στιγμές της μέρας για τους εργαζόμενους. Η Dr. Holmes προτείνει να αποφύγεις το τυχαίο ζάπινγκ στο ραδιόφωνο, ή το άσκοπο σκρολάρισμα στο κινητό που σκοτώνει τον χρόνο χωρίς να προσφέρει τίποτα.

Κάνε πιο συνειδητές και στοχευμένες επιλογές ακούγοντας ένα audio book ή ένα podcast που θα έχεις επιλέξει προσεκτικά και θα σε κάνει να νιώθεις καλά. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίλεξε να διαβάσεις ένα βιβλίο.  Αν είσαι από τους τυχερούς που πάνε στη δουλειά (και) περπατώντας, απόλαυσε τον ήλιο ή τηλεφώνησε σε έναν φίλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.