iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ

Αν θέλεις να προστατέψεις τον οργανισμό σου από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον, προσπάθησε να υιοθετήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παρακάτω συνήθειες και πρακτικές.

Όταν μιλάμε για τοξίνες, έτσι κάπως πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό όλα εκείνα που βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν εξειδικεύσουμε το θέμα στις περιβαλλοντικές τοξίνες, δηλαδή τις δηλητηριώδεις χημικές ουσίες και ενώσεις που διαταράσσουν τις βιολογικές διεργασίες και προκαλούν ασθένειες, τότε το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι (αν και φυσικά δεν είναι το μόνο) είναι τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι επιπτώσεις της έκθεσής μας στις περιβαλλοντικές τοξίνες είναι πάρα πολλές, ενώ αν έπρεπε να ονοματίσουμε ορισμένες εξ αυτών θα αναφερόμασταν στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην καρδιαγγειακή και την αναπνευστική λειτουργία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι περιβαλλοντικές τοξίνες επιδεινώνουν τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας ενώ παλαιότερα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η αποφυγή των περιβαλλοντικών τοξινών μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της νεότητάς μας.

Αν προσπαθείτε να αντισταθμίσετε τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μας οι περιβαλλοντικές τοξίνες, έχουμε 5 τρόπους για να κάνετε την αρχή.

– Επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα

Προτιμήστε να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα που δεν δέχονται φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες. Αν δεν μπορείτε να παίρνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σας βιολογικά, τουλάχιστον φροντίστε να είναι βιολογικής καλλιέργειας εκείνα που παραδοσιακά δέχονται τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Επίσης, είναι σημαντικό να συμβαδίζετε με αυτό που ονομάζουμε «εποχιακή διαθεσιμότητα των τροφίμων», αφενός γιατί έτσι θα λαμβάνετε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αφετέρου γιατί θα αποφεύγετε εκείνες που ενδέχεται να περιέχουν προ-οξειδωτικές ουσίες λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, όπως έχει εξηγήσει στο OW ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δρ Δημήτρης Γρηγοράκης.

τοξίνες
iStock

– Ελέγξτε τον χώρο σας για μούχλα

Η έκθεση σε τοξική μούχλα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους, προκαλώντας για παράδειγμα αλλεργικές αντιδράσεις ή συμπτώματα όπως φτέρνισμα ή κόκκινα μάτια. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε για τυχόν μούχλα τόσο στο σπίτι μας όσο και σε περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε πολλές ώρες.

– Φιλτράρετε το νερό και τον αέρα εσωτερικού χώρου

Επιπλέον, αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε επικίνδυνους ρύπους, είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε σε ένα σύστημα φιλτραρίσματος αέρα και ένα σύστημα καθαρισμού νερού.

διατροφή έντερο
iStock

– Ακολουθήστε μια διατροφή που βοηθάει το έντερό σας

Βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας, ακολουθώντας μια διατροφή φιλική προς αυτό. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τη «δίαιτα που ξεκουράζει το έντερο» και ακούει στο όνομα «FODMAP», και ενημερωθείτε για το ποιες τροφές επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.

Συμπληρωματικά, δοκιμάστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τη σωματική άσκηση, η οποία βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου.

– Κοιμηθείτε καλά!

Τέλος, φροντίστε να κοιμάστε καλά και επαρκείς ώρες, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιδείνωση τυχόν ανισορροπιών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.