ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΣΙΜΑΤΟΣ
Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πώς θα πέσεις, ώστε μετά να σηκωθείς χωρίς τραυματισμό. Θυμήσου τις τρεις συμβουλές που ακολουθούν την επόμενη φορά που θα παραπατήσεις.
Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όταν η μεγάλη μου κόρη ξεκίνησε Καράτε και Ζίου-Ζίτσου ήταν ότι τα πρώτα μαθήματα ήταν αφιερωμένα στο «πέσιμο». Το ίδιο έκανε και ο δάσκαλος roller skating της μικρής, παρόλο που όλα τα παιδιά φορούν πάντα προστατευτικό εξοπλισμό στο μάθημα.
Παρακολουθώντας, συνειδητοποίησα τη σημασία αυτής της γνώσης που –περιέργως– δεν έχουμε από τη φύση μας. Ίσως γιατί κατά κανόνα πέφτουμε απρόσμενα και με αμέτρητους, απρόβλεπτους τρόπους. Παραδείγματος χάριν, πριν από 15 χρόνια περίπου η 60χρονη τότε μαμά μου παραπάτησε κάνοντας βήματα προς τα πίσω, όταν μια αγέλη αδέσποτων σκυλιών την πλησίασε γαβγίζοντας. Καθώς έπεφτε, έστρεψε ασυναίσθητα την παλάμη της προς το έδαφος για να στηριχθεί και αυτό προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα στον καρπό της, για το οποίο χρειάστηκε χειρουργείο και οστεοσύνθεση με σίδερα και βίδες. Τρομερή ταλαιπωρία για μήνες.
Το να διατηρείς μια καλή φυσική κατάσταση μεγαλώνοντας και να ελέγχεις τακτικά την όραση και την ακοή σου θα σε βοηθήσει να αποφεύγεις πτωτικά ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Έχει νόημα, όμως, να γνωρίζεις επίσης ότι υπάρχει τρόπος να πέφτεις σωστά, ειδικά όσο μεγαλώνεις. Με σκοπό αφού πέσεις, να ξανασηκώνεσαι.
3 συμβουλές για σωστό πέσιμο
«Δεδομένου ότι ένας στους 5 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται πως πέφτει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, καταλήγοντας πολύ συχνά στο νοσοκομείο, έχει νόημα να μάθει κανείς να το κάνει σωστά. Και είναι πολύ πιο εύκολο να το μάθεις όταν είσαι 20 ή 30, παρά μετά τα 65», λέει σε άρθρο ο καθηγητής φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Kansas Medical Center, Jacob Sosnoff.
Ο ίδιος εξηγεί ότι όπως υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να πέσει κανείς, υπάρχουν και αμέτρητοι τρόποι για να το κάνει σωστά. «Στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται πιθανός τραυματισμός από το πέσιμο». Πώς; Ο Sosnoff συμβουλεύει:
– Προσπάθησε να πέσεις πάνω σε κάτι μαλακό
Αν, για παράδειγμα, μπουρδουκλώθηκες με τα κορδόνια σου, τα δευτερόλεπτα που θα ακολουθήσουν προσπάθησε να ελέγξεις τι μαλακό υπάρχει γύρω σου, ώστε να στραφείς προς τα εκεί: Γρασίδι; Κάποιο χαλάκι; Κάποιο μαλακό έπιπλο;
Αν δεν υπάρχει κάτι, βασίσου στα οπίσθιά σου. «Αυτό που οι περισσότεροι κάνουμε όταν πέφτουμε, εξαιτίας του πανικού μας, είναι να τεντώσουμε τα χέρια μας. Έτσι προκαλούνται τα κατάγματα», λέει ο ειδικός. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε το σώμα μας έτσι ώστε ο πισινός μας να απορροφήσει όσο γίνεται τη δύναμη της σύγκρουσης με το έδαφος. Προσοχή, όμως: Πρέπει να πέσουμε με τα οπίσθια και όχι π.χ. με τον γοφό, που δεν έχει τόσο λίπος και μπορεί να κινδυνεύσει με κάταγμα στο οστό.
– Χαλάρωσε το σώμα σου και κύλα
Ο Sosnoff λέει, επίσης, πως ένα από τα χειρότερα που μπορείς να κάνεις πέφτοντας είναι να σφίξεις το σώμα σου. Αντίθετα, πρέπει να το χαλαρώσεις και αν μπορείς να «χυθείς» στο έδαφος, λυγίζοντας τα γόνατά σου. Αυτό που θες να κάνεις, δηλαδή, έπειτα από μία πολύ σκληρή προπόνηση. Η διασπορά της πρόσκρουσης σε πολλά μέρη του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του έντονου τραυματισμού σε μία μόνο περιοχή, όπως π.χ. η «ουρά» στον πισινό. Σκέψου το: το να πέφτεις από πιο χαμηλό ύψος δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το να πέφτεις από πολύ ψηλά.
Και ένα επιπλέον tip: Καθώς θα πέφτεις, συνέχισε την κίνησή σου. Ακουμπώντας στο έδαφος στρίψε το σώμα σου στο πλάι και ρόλαρε σαν βαρελάκι, προσπαθώντας να κρατήσεις εμβρυακή στάση. Αυτό θα βοηθήσει να προστατεύσεις το σημαντικότερο: το κεφάλι σου.
– Σε κάθε περίπτωση, κατά το πέσιμο στρίψε προς τα μέσα το πηγούνι
Προς όποια κατεύθυνση κι αν πέσεις, αυτό που πρέπει πάντα να θυμάσαι είναι να στρίψεις το πηγούνι προς τα μέσα για να αποφύγεις να χτυπήσεις το κεφάλι σου και να γίνει υπερέκταση στον αυχένα. Τα τραύματα στο κεφάλι μπορεί έπειτα από ώρα να οδηγήσουν σε εγκεφαλική διάσειση που θα σε στείλει στο νοσοκομείο.
Ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο, σύγχυση, ναυτία, θολή όραση και προβλήματα ισορροπίας. Αν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, μπορεί να κάνεις εμετό, να χάσεις τις αισθήσεις σου, να έχεις δυσκολία στην ομιλία και να αναπτύξεις αδυναμία στη μία πλευρά του σώματός σου.