iStock

ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Γιατί το «ρίξε λίγο παγωμένο νερό στο πρόσωπό σου!» μπορεί να σε βοηθήσει, όταν έχεις άγχος; Κρύο νερό και στρες συνδέονται, καθώς το πρώτο συμβάλλει στη διαχείριση του δεύτερου. Μάθε πώς.

Πόσες φορές δεν έχουμε συμβουλέψει κάποιον, όταν είναι στενοχωρημένος, θυμωμένος ή αγχωμένος: «πήγαινε ρίξε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου!»; Και πόσες άλλες δεν έχουμε ακούσει ότι το κολύμπι στο δροσερό νερό κάνει καλό στα... νεύρα;

Πράγματι η επαφή με το κρύο νερό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από το στρες και πολλές φορές μάλιστα συστήνεται ως συμπληρωματικός τρόπος διαχείρισής του.

Γιατί το κρύο νερό κάνει καλό

Η θεωρία λέει πως η έκθεση στο κρύο –αλλά και στη ζέστη– επειδή στρεσάρει προσωρινά τον οργανισμό, τον εκπαιδεύει να αντιμετωπίζει τον μηχανισμό του στρες, όταν είναι βλαπτικός. Κάτι σαν εμβόλιο ενάντια στο στρες δηλαδή.

Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας στο σώμα, όπως το κολύμπι σε κρύο νερό και μετά το ζεστό ντους, φαίνεται ότι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το σύστημα δηλαδή που τείνει να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τις εφεδρίες του οργανισμού, παρέχοντας τη δυνατότητα ξεκούρασης στον οργανισμό όταν ο κίνδυνος μιας απειλής έχει περάσει.

Ένα σημείο-κλειδί στο σώμα για τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο. Πρόκειται για το νεύρο με το μεγαλύτερο μήκος στο σώμα μας, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με πολλά σημαντικά όργανα: στομάχι, έντερο, καρδιά και πνεύμονες.

Κρύο νερό και στρες
iStock

Είναι επιφορτισμένο με τις διαδικασίες της χαλάρωσης, της πέψης, της αναπνοής, αλλά και τον έλεγχο των καρδιακών παλμών, τα οποία έχουν επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση.

«Η απότομη έκθεση στο κρύο νερό έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι αν εκθέτουμε συχνά το σώμα μας σε κρύο νερό, ενεργοποιείται η δράση του παρασυμπαθητικού συστήματος μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου», λέει η Alison Seponara, Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στην ολιστική αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών. Έτσι, το σώμα να μπαίνει σε μια διαδικασία φυσικής ηρεμίας.

Το κρύο νερό μπορεί επίσης να καταστείλλει την έκκριση της κορτιζόλης, της βασικής ορμόνης του στρες. Τέλος, μπορεί να αυξήσει τις ενδορφίνες –γνωστές και ως ορμόνες της ευεξίας– και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας τους μυς να συσπαστούν, ώστε να αποβάλλουν τοξίνες και επιβλαβή απόβλητα.

Συμπερασματικά, η δύναμη του κρύου νερού έγκειται στο ότι εκγυμνάζει τη λειτουργία τόσο του συμπαθητικού (το νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την αφύπνιση και την εγρήγορση του οργανισμού σε καταστάσεις απειλής και στρες) όσο και του παρασυμπαθητικού, ώστε να συνεργάζονται αρμονικά και όχι δυσανάλογα.

6 τρόποι να αξιοποιήσετε το κρύο νερό κατά του στρες

  • Ένα κρύο ντους 2-3 λεπτών, μία ή 2 φορές την ημέρα. Αυξήστε τον χρόνο σας σταδιακά, ξεκινώντας από τα 10 δευτερόλεπτα ούτως ώστε να μπορέσετε να το αντέξετε, αφού ολοκληρώσετε το ντους σας με το χλιαρό νερό.
  • Γεμίστε μία μικρή λεκάνη με παγωμένο νερό και βυθίστε το πρόσωπό σας, κρατώντας την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα.
  • Διατηρείτε πλαστικά μπουκάλια με παγωμένο νερό στην κατάψυξη του σπιτιού ή του γραφείου και κάντε κομπρέσες στον αυχένα ή στους καρπούς μέσα στην ημέρα, για να μειώσετε το στρες.
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε ανάμεσα στους καρπούς σας ένα παγάκι.
  • Πλένετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό από τη βρύση.
  • Εφοδιαστείτε με μία παγοκύστη για να την έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε ή σε περιπτώσεις έκτακτου... στρες.

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την απότομη εναλλαγή ζεστού κρύου νερού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.