iStock

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ROLE-PLAYING ΣΤΟ ΣΕΞ

Αν νιώθεις ότι η σεξουαλική σου ζωή τείνει να γίνει ανησυχητικά μονότονη, το role-playing είναι μια ανεξάντλητη πηγή φαντασιώσεων με στόχο την απόλαυση.

Σε κάποια σπίτια τα αποκριάτικα κοστούμια δεν μαζεύονται ποτέ. Οι μάσκες παραμένουν κρυμμένες κάτω από στοίβες εσωρούχων (πολλά εκ των οποίων δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πώς εφαρμόζονται), ενώ μαζί φυλάσσονται και άλλα αξεσουάρ, σε ειδικές θήκες. Η ποικιλία μπορεί να είναι τεράστια –οι χειροπέδες είναι το πιο κοινό– και έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις των παρτενέρ. Το role-playing στο σεξ απαιτεί φαντασία και ένα διόλου ευκαταφρόνητο budget για μια… υψηλού επιπέδου παραγωγή.

Έχει όμως και σημαντικά οφέλη: Ζευγάρια που το εφαρμόζουν καμαρώνουν για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και «ζωντανή» σεξουαλική τους ζωή. Οι sex therapists το συνιστούν ανεπιφύλακτα: Το να συμφωνεί ένα ζευγάρι να συμμετέχει σε σενάρια που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση των πιο ενδόμυχων φαντασιώσεών του είναι το αποκορύφωμα της σεξουαλικής εμπειρίας και ένας σίγουρος τρόπος για να επιδιώκει κανείς να επιστρέφει σε αυτήν, ξανά και ξανά.

Γιατί να βάλεις το role-playing στη σεξουαλική σου ζωή

Αρχικά αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε κάνει να μην το δοκιμάζεις. Σου είναι μία εντελώς μη οικεία διαδικασία, που σε κάνει να νιώθεις αμηχανία; Νιώθεις ανασφάλεια για τις επιδόσεις σου; Αποτελεί ταμπού για εσένα το να μιλάς ανοιχτά για τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις; Μήπως δεν έχεις καν τέτοιες φαντασιώσεις; Φοβάσαι πως αν «ανοιχτείς» μπορεί ο/η παρτενέρ σου να σοκαριστεί ή ακόμα και να σε κοροϊδέψει; Ωστόσο… Θα ήθελες να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και απελευθερωμένη η σεξουαλική σου ζωή;

Πώς βοηθά το role-playing στο σεξ
iStock

– Role-playing σημαίνει επικοινωνία

Το role-playing αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για έκφραση και επέκταση του εαυτού σου. Μέσω αυτού μπορείς να εκφράσεις ανοιχτά τις επιθυμίες, τις φαντασιώσεις και τα όνειρά σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επικοινωνία το ζευγάρι και αναπόφευκτα το φέρνει πιο κοντά, αφού χτίζονται νέοι δεσμοί εμπιστοσύνης.

Τι γίνεται, βέβαια, αν ο/η σύντροφός σου προτείνει να το δοκιμάσετε και εσύ νιώθεις άβολα; Καταρχάς, μη νιώθεις άσχημα για την συντηρητική σου στάση. Όπως λέει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών Τάνια Μπαταλαμά, «είναι λογικό να νιώθεις αμηχανία για κάτι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει», θυμίζοντας πως έτσι πιθανότατα ένιωσες και την πρώτη φορά που έκανες σεξ. «Το θέμα είναι να υπάρχει η προθυμία να το δοκιμάσεις, παρά αυτά τα συναισθήματα. Και φυσικά να υπάρχει και εμπιστοσύνη στον/στη σύντροφό σου, ότι κατά την διαδικασία δεν θα σε κάνει να νιώσεις άβολα». Συνεπώς, έχει νόημα να συζητήσετε για όλα αυτά ανοιχτά, όποια κι αν είναι η κατάληξη.

– Το σεξ γίνεται μια διασκεδαστική απόδραση από την καθημερινότητα

Το role-playing στο σεξ είναι μια μορφή ενήλικου παιχνιδιού, που σου δίνει την ευκαιρία να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου και να διερευνήσεις τα βάθη της φαντασίας σου. Το να επιλέγεις έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτούς που αναλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου σε βοηθά να αποσπάσεις το μυαλό σου από τη ρουτίνα και όσα σε πιέζουν, να πρωταγωνιστήσεις σε μία πολύ πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα φανταστική περιπέτεια, και τελικά να οδηγηθείς στην απόλαυση με τρόπους που παύουν να είναι μονότονοι.

– Το role-playing τονώνει την αυτοπεποίθηση

Αυτό κι αν είναι σπουδαίο όφελος! Το role-playing, όπως εξηγεί η εκπαιδεύτρια σεξουαλικότητας Niyatii N Shah, επιτρέπει στα άτομα που το δοκιμάζουν να βγουν έξω από το comfort zone τους και να λειτουργήσουν σε ένα ασφαλές και συναινετικό περιβάλλον όπως η φαντασίωσή τους επιβάλλει. Στο role-playing έχεις τη δυνατότητα να είσαι όποιος και ό,τι ονειρεύεσαι: top model ή νοσηλεύτρια, καθηγητής Πανεπιστημίου ή υδραυλικός, έφηβοι συμμαθητές στο σχολείο ή ακόμα και ζωάκια. Δεν έχει καμία σημασία, αρκεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να νιώσεις απόλυτα καλά με τον εαυτό σου και να καταλάβεις ότι, έστω κι έτσι, μπορείς να είσαι ό,τι επιθυμείς.

– Νέες ανακαλύψεις…

Το role-playing έχει την ιδιότητα να αναζωπυρώνει το πάθος που αναπόφευκτα σβήνει με την πάροδο των ετών σε μία σχέση. Δοκιμάζοντας π.χ. να επιστρέψετε στην πρώτη φορά που συναντηθήκατε ή γνωριστήκατε, μπορείτε να αναβιώσετε την έλξη και την επιθυμία που είχατε νιώσει τότε, και να κάνετε σεξ χωρίς την παραμικρή αναστολή αυτή τη φορά. Μάλιστα, καθώς πλέον έχετε αυτή την οικειότητα, μπορείτε να πείτε και να κάνετε πράγματα που ίσως τότε να μην τολμούσατε. Νέες προκλήσεις, νέα αγγίγματα μπορούν να κορυφώσουν τη διέγερση, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη του σεναρίου, μία νέα εμπειρία μπορεί να προκύψει και στην κορύφωση.

3 σενάρια για τα πρώτα «επεισόδια»

– Πες αυτό που σκέφτεσαι

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το role-playing, η κ. Μπαταλαμά προτείνει να κάνετε ένα πρώτο διερευνητικό βήμα ξεκινώντας με ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα διερευνήσετε τις προθέσεις ο ένας του άλλου και θα ζεστάνετε το κλίμα για τη στιγμή της δράσης. Στα μηνύματα αυτά μπορείς να γράψεις αυτά που σκέφτεσαι ή αυτά που θα ήθελες. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο σενάριο. «Ακόμα και οι πιο βρώμικες λέξεις μπορούν να αποτελούν μέρος ενός role-playing», λέει η Shah.

– Άγνωστοι σε ένα μπαρ

Έχεις σίγουρα αναρωτηθεί κάποια στιγμή πώς θα ήταν η ζωή σου αν… Πώς θα ήταν, για παράδειγμα, αν δεν είχες γνωρίσει τον ερωτικό σου σύντροφο, αν ήσουν ακόμα single, αν γνώριζες κάποιον άλλον. Το να υιοθετήσεις μια άλλη ταυτότητα ή έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα σε βοηθά να δοκιμάσεις τον εαυτό σου, τα όριά σου και τις δυνατότητές σου σε διαφορετικές συνθήκες. Τι θα φορούσες για να σαγηνεύσεις έναν νέο ερωτικό σύντροφο; Πώς θα μύριζες; Τι γεύση θα ήθελες να έχει στο στόμα όταν σε φιλάει; Ποιες θα ήταν οι πρώτες σας λέξεις; Τα αξεσουάρ μπορούν να παίξουν εδώ τον δικό τους καθοριστικό ρόλο.

– Καθηγήτρια και μαθητής

Ο ιεραρχικός ή υποτακτικός ρόλος στο σεξ είναι από τις πιο συχνές φαντασιώσεις των ζευγαριών και μπορεί να αναλαμβάνεται ανεξαρτήτως φίλου. Το «σκηνικό» εδώ μπορεί να αλλάζει και αντί για την κρεβατοκάμαρα να είναι κάποιος χώρος γραφείου. Απαραίτητο να υπάρχει συναίνεση στο πόσο αυταρχικό μπορεί να γίνει το σενάριο, ειδικά αν δεν γνωρίζεις πολύ καλά τον ερωτικό παρτενέρ, ώστε να μην έρθει κανείς σε δύσκολη θέση.

Κι αν τελικά δεν σου αρέσει;

Η κ. Μπαταλαμά αναφέρει ότι για άτομα μη εξοικειωμένα με το role-playing είναι προτιμότερο τα σενάρια να ξεκινούν με μικρές δοκιμές, «να κάνετε ένα διάλειμμα και να συνεχίσετε ενδεχομένως ξανά αργότερα». Εξάλλου, συμπληρώνει η ίδια, δεν είναι υποχρεωτικό το παιχνίδι αυτό να διαρκέσει ώρα.

Και συμβουλεύει: «Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να μην τα παρατήσετε από την πρώτη φορά, επειδή ίσως το role-playing δεν ήταν τόσο συναρπαστικό όσο πιστεύατε. Εξάλλου, για να βελτιωθούμε σε κάτι χρειάζεται εξάσκηση. Κι αν τελικά το δοκιμάσουμε και δεν μας αρέσει, δεν πειράζει. Μάθαμε κάτι από αυτό και μοιραστήκαμε μία ακόμα εμπειρία με τον/τη σύντροφό μας, την οποία μπορεί να θυμόμαστε κάποτε και να γελάμε».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.