iStock

ΠΟΣΑ ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

Το συστηματικό περπάτημα έχει αμέτρητα οφέλη. Πρόσθεσε σε αυτά και ένα ακόμα: το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν καν στη σκέψη πως πρέπει να περπατήσουν πέντε λεπτά για να πάνε κάπου. Υπάρχουν κι άλλοι που προτιμούν να περπατήσουν ακόμα και μια ώρα, προκειμένου να μην χρειαστεί να διαχειριστούν τους άκρως στρεσογόνους παράγοντες που λέγονται κίνηση και παρκάρισμα.

Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Εγώ διαλέγω πάντα, δίχως δεύτερη σκέψη, την… κουρτίνα 2, για λόγους που είδε πρώτος ο Ιπποκράτης, με τη φιλοσοφία του να αναδεικνύει το περπάτημα ως το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο. Από τότε τα χρόνια πέρασαν, πολλά έχουν αλλάξει, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα δεδομένο.

Στα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του περπατήματος ανήκει και το γεγονός ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού έως και 40% (έχω προδιάθεση για στεφανιαία νόσο) και ρίχνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης (είναι over και στην τελευταία). Επίσης, ενδυναμώνει τα οστά και τους μυς και προλαμβάνει την οστεοπόρωση και τη φθορά, πράγματα που οφείλει να εκτιμήσει ιδιαίτερα όποιος έχει μπει στα δεύτερα «άντα».

Ένα άλλο «δώρο» που προσφέρει το περπάτημα και το οποίο μάλλον χρειαζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι το ότι λιπαίνει τις αρθρώσεις και μειώνει τους πόντους στα γόνατα και τη μέση, αυξάνει την έκκριση της «ορμόνης της ευτυχίας» εφόσον ανεβάσουμε καρδιακό παλμό και έτσι βελτιώνει και τη διάθεσή μας. Η δε, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, μας κάνει πιο συγκεντρωμένους και δημιουργικούς.

περπάτημα
iStock

Με λίγα λόγια, αν περπατάτε λιγάκι κάθε μέρα μπορείτε να είστε πιο δημιουργικοί, να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας (και άρα να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος), να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, να προστατέψετε τα οστά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του παχέος εντέρου).

Τώρα, αν χρειάζεστε και κάτι ακόμα, υπάρχουν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, σύμφωνα με τα οποία οι μεγάλες περίοδοι περπατήματος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση, συνθήκη που απασχολεί τους περισσότερους ενήλικες, σίγουρα όσους ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής.

Το περπάτημα σώζει και τη μέση μας

Σε μελέτη που έγινε στη Νορβηγία διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που περπατούσαν για κατά μέσο όρο περισσότερα από 78 λεπτά την ημέρα, μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου στη μέση, ακόμη και αν έκαναν αργό περπάτημα. Ως χρόνιος πόνος προσδιορίστηκε ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα που διαρκούσε πάνω από τρεις μήνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας περισσότερων από 11.000 ενηλίκων στη Νορβηγία για αρκετά χρόνια. Για μια ολόκληρη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο στον δεξιό μηρό και στο κάτω μέρος της μέσης τους, για να μετρήσουν πόσο περπατούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και με ποιον ρυθμό.

Με την πάροδο των ετών, όσοι περπατούσαν, κατά μέσο όρο, μεταξύ 78 και 100 λεπτών την ημέρα, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου στη μέση, από όσους περπατούσαν λιγότερο από 78 λεπτά την ημέρα. Εν τω μεταξύ, όσοι περπατούσαν περισσότερο από 100 λεπτά την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο από όσους περπατούσαν λιγότερο από 78 λεπτά την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό, τα άτομα που περπατούσαν με μεγαλύτερη ένταση είδαν επίσης οφέλη, όχι όμως τόσο σημαντικά.

Στη δημοσίευση της μελέτης, αναφέρεται ότι «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο ημερήσιος όγκος περπατήματος είναι πιο σημαντικός από τη μέση ένταση του περπατήματος, ως προς τη μείωση του κινδύνου χρόνιου πόνου στην οσφυϊκή μοίρα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές δημόσιας υγείας που προωθούν το περπάτημα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης χρόνιου πόνου στην οσφυϊκή μοίρα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.