iStock

ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΝΟ

Η στέρηση ύπνου δεν είναι αστεία υπόθεση. Το αντίθετο. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το γνωρίζεις ήδη καλά από την προσωπική σου εμπειρία, αλλά και από τις αμέτρητες έρευνες που υπάρχουν: ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας. Ακόμη και μία μέρα να μην κοιμηθείς καλά, την επομένη θα νιώσεις τις συνέπειες (ιδίως αν δεν είσαι πια είκοσι χρονών). Φυσικά, όσο περισσότερο στερείσαι τον ύπνο, τόσο σοβαρότερες θα είναι οι συνέπειες.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα των Guinness World Records αναφέρεται ότι το 1997 σταμάτησε η καταγραφή του ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κάποιος έμεινε ξύπνιος, λόγω των κινδύνων που προκαλεί η στέρηση του ύπνου. Ο κάτοχος του ρεκόρ εκείνη την εποχή ήταν ο Robert McDonald, ο οποίος πέρασε 453 ώρες και 40 λεπτά (18 ημέρες 21 ώρες 40 λεπτά) χωρίς να κοιμηθεί, το 1986.

Γιατί δεν μπορείς να κλείσεις μάτι

Πέρα από το να καταρρίψεις το ρεκόρ Γκίνες, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν μπορεί να μην κοιμηθεί καλά ή να κοιμηθεί αρκετά, είτε σε προσωρινή είτε σε τακτική βάση. Μπορεί για παράδειγμα να βιώνει έντονο στρες, να έχει ασταθή ωράρια εργασίας, οι συνθήκες να μην είναι ευνοϊκές (π.χ. να έχει πολύ θόρυβο), να υπάρχει στο σπίτι βρέφος, να προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, να πάσχει από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, να πάσχει από κατάθλιψη κ.ά.

στέρηση ύπνου
iStock

Μετά από 24 ώρες στέρησης ύπνου

Η περίπτωση του να μην κοιμηθείς μια μέρα δεν είναι άγνωστη στους περισσότερους από εμάς. Ένα πάρτι, η παράδοση πτυχιακής, μια πιεστική προθεσμία στη δουλειά, μια υπερατλαντική πτήση μπορούν εύκολα να σου στερήσουν τον ύπνο.

Τι θα συμβεί τότε; Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το να μείνεις χωρίς ύπνο για 24 ώρες δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία σας, αλλά έχει πολλές αρνητικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως π.χ. μειωμένο χρόνο αντίδρασης, μπερδεμένη ομιλία, μειωμένη ικανότητα προσοχής και λήψης αποφάσεων, ευερεθιστότητα, διαταραχή της όρασης, αύξηση των ορμονών του στρες.

στέρηση ύπνου
iStock

Μετά από 36 ώρες στέρησης ύπνου

«Αρχίζουμε να έχουμε μεγαλύτερο σωματικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Με αυτό το επίπεδο στέρησης ύπνου είναι πιθανό να δούμε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα», σημειώνει η Michelle Drerup, ειδικός στη συμπεριφορική ιατρική ύπνου. Αν για κάποιο λόγο δεν κοιμηθείς μιάμιση μέρα χωρίς ύπνο, το σώμα σου δέχεται σημαντικό στρες. Κόπωση, θολή όραση, διακυμάνσεις στη διάθεση, την προσοχή, τη θερμοκρασία του σώματος και την όρεξη, ακόμα και παραισθήσεις περιλαμβάνονται στις επιπτώσεις.

Μετά από 48 ώρες στέρησης ύπνου

Κατάθλιψη, επιθετικότητα, ακουστικές διαταραχές, απώλεια μνήμης, δυσκολία στον σχηματισμό σκέψεων και προτάσεων είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος που έχει να κοιμηθεί δύο μέρες. Μπορεί, επίσης, το άτομο έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται έξω από το σώμα του ή ότι αποσυνδέεται από κομμάτια του κόσμου.

στέρηση ύπνου
iStock

Μετά τις 72 ώρες

Καθώς δεν θεωρείται πλέον ηθική η στέρηση ύπνου στους ανθρώπους, οι όποιες διαθέσιμες πληροφορίες στο επίπεδο αυτό προέρχονται από παλιές έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, οι περισσότεροι δεν μπορούμε να μείνουμε ξύπνιοι για τρεις ημέρες από μόνοι μας. Η στέρηση αυτή προκαλεί ανικανότητα στη ρύθμιση των συναισθημάτων, ακόμα και στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ερευνητές αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της οξείας ψύχωσης, ή απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Εντάξει, αν μια μέρα δεν κοιμηθείς, δεν χάθηκε ο κόσμος. Συμβαίνει. Αν, ωστόσο, αντιμετωπίζεις τακτικά προβλήματα με τον ύπνο σου, τότε φρόντισε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.