iStock

ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η άσκηση συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αλλά το πόσο μπορεί να μας προστατέψει εξαρτάται από παράγοντες όπως η ώρα της ημέρας που επιλέγουμε να κάνουμε γυμναστική.

Από την προσωπική μου εμπειρία θα πω ότι αντιμετωπίζω δυσκολία στο να ξυπνήσω το πρωί για γυμναστική, γι' αυτό έχω βάλει την προπόνησή μου το βράδυ, μετά τη δουλειά και όποια άλλη εκκρεμότητα πρέπει να διευθετήσω μέσα στη μέρα.

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει διάφορες απόψεις ως προς το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η εύρεση της ιδανικής ώρας για σωματική άσκηση εξαρτάται συνήθως από τους στόχους μας αλλά και άλλους παράγοντες, όπως το φύλο.

Αν λάβουμε υπόψη μας και τα προβλήματα υγείας τότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Για τους ασθενείς με διαβήτη, για παράδειγμα, η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ ορισμένες μορφές της, όπως το κολύμπι, εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Πότε να κάνω γυμναστική για να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια πρόσφατη έρευνα επεδίωξε να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους: Η πρωινή, η απογευματινή ή η βραδινή άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Ειδικότερα, ερευνητική ομάδα από τη Βοστώνη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των πρωινών, των απογευματινών και των βραδινών ασκήσεων σε σχέση με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 93.000 Βρετανοί, ηλικίας κατά μέσο όρο 62 ετών, χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρα για μία εβδομάδα προκειμένου να μετράται η σωματική τους δραστηριότητα. Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, οι ερευνητές υπολόγισαν το μεταβολικό ισοδύναμο δραστηριότητας (Metabolic Equivalent of Task - MET), ένα πρότυπο μέτρησης για τη σωματική δραστηριότητα.

άσκηση
iStock

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν το μεταβολικό ισοδύναμο δραστηριότητας σε τρεις περιόδους:

  • το πρωί (από τις 6 π.μ. έως τις 12 μ.μ.),
  • το απόγευμα (από τις 12 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.),
  • και το βράδυ (από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα).

Επίσης, εξέτασαν τα επίπεδα έντασης της άσκησης: μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα και έντονη σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2.

Τι έδειξαν τα ευρήματα

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του πρωινού ή του απογεύματος μπορεί να είναι πιο ευεργετική από τις βραδινές ασκήσεις όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη.

Με άλλα λόγια, και όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πρωινή και η απογευματινή άσκηση φαίνεται να συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τόσο η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα όσο και η έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

άσκηση
iStock

Διαβήτης: Γιατί η άσκηση το βράδυ είναι λιγότερο ωφέλιμη;

Ο Dr. Chirag Patel από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί η άσκηση το βράδυ φάνηκε να είναι λιγότερο ωφέλιμη. Οι πιθανότητες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παράγοντες που παραβλέφθηκαν ή υποτιμήθηκαν στον σχεδιασμό της μελέτης, όπως διαφορές στον τρόπο ζωής ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

«Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι η πρωινή και η απογευματινή σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, ο οποίος είναι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού που επηρεάζει διάφορες βιολογικές διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός, η έκκριση ορμονών και η ποιότητα του ύπνου», δήλωσε ο Δρ Alex Foxman, ιατρικός διευθυντής του Achieve Health and Weight Loss, ενός ολιστικού προγράμματος απώλειας βάρους. «Αντίθετα, η βραδινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό και να επηρεάσει την ανοχή στη γλυκόζη, ειδικά αν γίνεται κοντά στην ώρα του ύπνου».

Η ώρα πιο σημαντική από τη συνέπεια

«Η συνέπεια ή η ρουτίνα της σωματικής δραστηριότητας δεν συσχετίστηκε ισχυρά με τον διαβήτη τύπου 2. Με άλλα λόγια, τα άτομα που ασκούνται μικρότερο χρονικό διάστημα πιο συχνά δεν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη από τα άτομα που ασκούνται συνολικά το ίδιο, αλλά όχι τηρώντας μια αυστηρή ρουτίνα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου.

Τέλος, όπως πρόσθεσαν, τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι είναι χρήσιμο να συμπεριλάβει κανείς κάποια δραστηριότητα υψηλότερης έντασης η οποία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.