iStock

ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ

Οι αυστηροί κανόνες στην διατροφή μπορεί εκτός από καταπιεστικοί να γίνουν και επικίνδυνοι για την υγεία σου, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.

Έχεις ακούσει τον όρο food rule; Αν ασχολείσαι με θέματα ευεξίας και διατροφής, αν είσαι μέρος του κινήματος που θέλει να ευαισθητοποιήσει για την επικίνδυνη συνήθεια της εξαντλητικής δίαιτας, σίγουρα θα τον έχεις ακούσει. Αν όχι, μάλλον η έννοια του food rule, ή αλλιώς του κανόνα διατροφής στα ελληνικά, θα σε έχει λίγο μπερδέψει για το τι πρέπει να σκεφτείς. Είναι καλό ή όχι να έχουμε κανόνες στην διατροφή; Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν και τις τροφές στις οποίες είμαστε αλλεργικοί; Kαι τι διαφορετικό έχει ο κανόνας διατροφής από τις διατροφικές σου προτιμήσεις;

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Christine Byrne, η οποία είναι εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές, «ο κανόνας διατροφής είναι κάτι διαφορετικό από τις διατροφικές προτιμήσεις». Η ίδια ορίζει τον όρο του food rule σαν έναν απαράβατο και μη ευέλικτο κανόνα τον οποίο κάποιος έχει βάλει στον εαυτό του για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει. Ένας τρόπος για να ξεχωρίσεις τι είναι κανόνας διατροφής και τι είναι μια απλή προτίμηση είναι να δεις αν η εντολή έρχεται εσωτερικά ή εξωτερικά.

«Θα περιέγραφα τον όρο του food rule σαν μια ιδέα και πεποίθηση που έρχεται απέξω και διαμορφώνει το τι τρως και πότε το τρως», αναφέρει η Breese Annable, ψυχολόγος ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές. «Η διάθεση για φαγητό αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις συνθήκες και χαρακτηρίζεται από μια ευελιξία. Ο κανόνας διατροφής προϋποθέτει πως κάτι είναι σταθερό και αμετάβλητο και οδηγεί σε πολύ αυστηρές και μη ευέλικτες διατροφικές συνήθειες».

Τι είναι το food rule και γιατί δεν το θέλεις στη ζωή σου
iStock

Τα σημάδια που θα σε κάνουν να αναγνωρίσεις έναν κανόνα διατροφής

1. Τον υπαγορεύει μια κοινωνική επιταγή και όχι μια σωματική ανάγκη

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός κανόνα διατροφής είναι πως έχει τη βάση του σε μια εξωτερική πεποίθηση και όχι σε μια εσωτερική ανάγκη. Για παράδειγμα, πολλοί influencers προσπαθούν να σου πουν πώς να τρως, αλλά σίγουρα το σώμα σου γνωρίζει τις ανάγκες του καλύτερα. Εδώ να σημειώσουμε πως τα κοινωνικά πρέπει είναι διαφορετικά από τα πρέπει που επιβάλλουν αλλεργίες, ευαισθησίες ή δυσανεξίες, τα οποία επιβάλλει το σώμα.

2. Χαρακτηρίζεται από εμμονή

Για παράδειγμα, αν αρνείστε να φάτε το βράδυ έστω κι αν πεθαίνετε της πείνας ή έχετε βγει για φαγητό με τους φίλους σας

3. Επιδρά στη ζωή και στον χρόνο σου

Οι κανόνες διατροφής απαιτούν υπολογισμούς για το πότε και τi επιτρέπεται να φας, πράγμα που μπορεί να καταλαμβάνει πολύ χώρο και ενέργεια στο μυαλό σου. Μπορεί επίσης να επηρεάζουν τις κοινωνικές σου σχέσεις αν δυσκολεύεσαι να φας κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων ή ακόμη και αν τις αποφεύγεις εντελώς επειδή οι συγκεκριμένες τροφές δεν ταιριάζουν με τους κανόνες που έχεις θέσει στον εαυτό σου.

Τι είναι το food rule και γιατί δεν το θέλεις στη ζωή σου
iStock

Πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις για την διατροφή σου

– Σκέψου τι σου αρέσει και τι όχι

Αφαίρεσε τα μανιτάρια από την pizza σου αν δεν σου αρέσουν ή πρόσθεσε βατόμουρα στο smoothie επειδή σου αρέσουν πολύ.

– Τρώγε διαισθητικά

Καθώς τρως, άκου το σώμα σου. Αισθάνεσαι πείνα; Κορεσμό; Ικανοποίηση; Η Dr. Annable ενθαρρύνει να τρώμε όταν και όσο ζητά το σώμα μας και να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να τρώμε καθημερινά για ευχαρίστηση, ικανοποίηση, ακόμα και για ανακούφιση και παρηγοριά.

– Υιοθέτησε την «επιεική» διατροφή

Εάν αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα καλό σημείο όσον αφορά τη σχέση σου με το φαγητό, ίσως θέλεις να εξετάσεις το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις την επιεική διατροφή, μια αρχή της διαισθητικής διατροφής που έχει να κάνει με το να εντάσσεις στην διατροφή σου τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να στερείσαι τροφές που σου αρέσουν ή να κολλάς εμμονικά σε λεπτομέρειες και κανόνες. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις ένα μήλο στο πρωινό σου γιατί θες να αυξήσεις τα φρούτα που τρως, αλλά μην τα βάζεις με τον εαυτό σου τις μέρες που δεν το κάνεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.