iStock

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Κανένα πρόγραμμα γυμναστικής δεν είναι φτιαγμένο για να το ακολουθείς για πάντα. Παρακάτω θα βρεις 4 σημάδια που θα σου δείξουν ξεκάθαρα ότι είναι ώρα να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας του σώματός σου είναι η συστηματική άσκηση. Στην περίπτωση αυτή, το να έχεις μια ρουτίνα είναι καλό. Ωστόσο, για να έχει θετικά αποτελέσματα το πρόγραμμα γυμναστικής σου, καλό είναι να αποφεύγεις την παραμονή στη ρουτίνα αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα άσκησης, υπάρχει ένα αρχικό στάδιο (1-3 εβδομάδες), όπου το σώμα μας αναγνωρίζει ότι δέχεται ένα νέο ερέθισμα. Έπειτα, ακολουθεί ένα στάδιο προσαρμογής (4-16 εβδομάδες), όπου το σώμα προσαρμόζεται στο ερέθισμα αυτό και γίνεται πιο αποτελεσματικό στην ανοχή του. Τέλος, στις 12 με 16 εβδομάδες, το σώμα φτάνει σε αυτό που ονομάζεται στάδιο εξάντλησης, όπου το ερέθισμα δεν έχει πλέον σημαντική επίδραση», εξηγεί ο Pete McCall από το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης. Αυτός είναι κι ο λόγος που «πιάνεσαι» κάθε φορά που ξεκινάς ένα νέο πρόγραμμα. Όσο το ακολουθείς, ωστόσο, το σώμα σου προσαρμόζεται, οι ασκήσεις γίνονται ευκολότερες και πονάς λιγότερο.

Ακολουθούν 4 σημάδια που θα σου δείξουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις την προπονητική σου τη ρουτίνα.

1. Δεν παρατηρείς αλλαγές

Η επανάληψη της ίδιας ρουτίνας οδηγεί στην προσαρμογή του σώματος στο ερέθισμα που δέχεται. Σταματάς, για παράδειγμα, να χάνεις βάρος ή δεν αυξάνεται η μυϊκή σου δύναμη. Όταν εκτελείς διαρκώς την ίδια κίνηση, δεν μπορείς να περιμένεις καλύτερα αποτελέσματα. Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι ότι δεν σημειώνεις καμία πρόοδο, τότε είναι ώρα να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, όπως κάποιο άλλο είδος άσκησης ή νέο ασκησιολόγιο.

πρόγραμμα γυμναστικής
Freepik

2. Βαριέσαι να γυμναστείς

Το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά είναι βαρετό. Αναμενόμενο να προγραμματίζεις άλλες δραστηριότητες, την ώρα που συνήθως κάνεις την προπόνησή σου. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσθέσεις μια νότα διασκέδασης στο πρόγραμμά σου. Η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση διαφορετικού εξοπλισμού. Αν συνήθως χρησιμοποιείς μηχανήματα, δοκίμασε ασκήσεις με ελεύθερα βάρη ή το βάρος του σώματός σου. Αν πάντα τρέχεις στο διάδρομο, δοκίμασε να συμπεριλάβεις στο αερόβιο πρόγραμμά σου και το ελλειπτικό μηχάνημα.

πρόγραμμα γυμναστικής
iStock

3. Έχεις συνεχώς τραυματισμούς

Αν έχεις κάποιον πόνο που δεν φεύγει ή παθαίνεις συνεχώς τραυματισμούς, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Το πρώτο είναι ότι η συνεχής επανάληψη της ίδιας κίνησης έχει προκαλέσει κάποιο τραυματισμό από υπερβολική χρήση. Το δεύτερο είναι ότι το πρόγραμμα που ακολουθείς είναι υψηλής έντασης και δεν αφήνεις το σώμα σου να ξεκουραστεί. Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στη λεγόμενη υπερπροπόνηση, όταν ο όγκος και η ένταση της προπόνησης ξεπερνά τη δυνατότητα του ασκούμενου να αναρρώσει. Εάν ο πόνος επιμένει, καλό είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

πρόγραμμα γυμναστικής
Freepik

4. Βλέπεις τη γυμναστική ως υποχρέωση

Μήπως νιώθεις ότι η άσκηση είναι μια αγγαρεία, που πρέπει να σβήσεις από τη λίστα σου, αντί για μια διασκεδαστική δραστηριότητα που ανυπομονείς να κάνεις; Ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις τρόπους να προσθέσεις λίγη χαρά στη ρουτίνα σου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις τα πάντα στο πρόγραμμά σου. Αν σου αρέσει το τρέξιμο, δοκίμασε μια άλλη διαδρομή. Αν σου αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα, παρακολούθησε κάποιον άλλο εκπαιδευτή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.