iStock

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΤΑΣ ΤΟ SNOOZE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

Μπορεί να μην δίνεις σημασία στο πόσες φορές πατάς το snooze στο κινητό σου, ωστόσο η πρακτική αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ύπνο και την υγεία σου.

Δεν μπορεί να μην το έχεις κάνει ποτέ! Είναι αυτό το «5 λεπτά ακόμα» που λέγαμε μικροί, απλά σήμερα αντί για τη μάνα έχουμε το κινητό, και αντί να φωνάζουμε πατάμε το snooze κάθε φορά που βαράει το ξυπνητήρι.

Για πολλούς από εμάς το πρωινό ξύπνημα είναι κάπως δύσκολο, όμως μερικές φορές η συνήθεια του να πατάμε ξανά και ξανά την αναβολή, για να κερδίσουμε 10 λεπτά ύπνου, μπορεί να κρύβει κάτι περισσότερο από το ότι απλά δεν είμαστε πρωινοί τύποι.

Τα στάδια του ύπνου

Εντάξει, το πάτημα της «αναβολής» μπορεί να μας χαρίσει μερικά ακόμα λεπτά ύπνου, όμως τα επιπλέον αυτά λεπτά δεν είναι απαραίτητα τόσο ωφέλιμα, εξηγεί ο δρ Sunjay Kansagra, Παιδονευρολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο Duke.

Κατ’ αρχάς, μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι (αν φυσικά είσαι από αυτούς που το ακούν), θα σε βγάλει από το στάδιο REM του ύπνου, το στάδιο που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, χαλάρωση του σώματος και δημιουργία ονείρων. Αν, λοιπόν, δεν σηκωθείς, μπορεί να ξαναπέσεις σε έναν ελαφρύτερο ύπνο, που δεν θα είναι τόσο αναζωογονητικός όσο ο βαθύτερος ύπνος.

Ακόμα, όμως, κι αν επιστρέψεις στο βαθύτερο ύπνο, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Όπως εξηγεί ο Patrick Fuller, PhD, νευρολόγος και καθηγητής στο UC Davis Health, η πρακτική αυτή μπερδεύει τον εγκέφαλο και ξυπνάς αποπροσανατολισμένος με τις νοητικές σου ικανότητες να υπολειτουργούν για λίγη ώρα.

snooze στο κινητό
iStock

Τι κρύβει το snooze στο κινητό σου

Αν και το πάτημα της «αναβολής» δεν αποτελεί μέρος μιας ιδανικής ρουτίνας ύπνου, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνο. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Αν διαρκώς πιάνεις τον εαυτό σου να πατάει το κουμπί αυτό, τότε μάλλον χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο.

Όσο για τις συνέπειες που έχει στην υγεία σου η έλλειψη ύπνου ή ο ύπνος κακής ποιότητας, αυτές είναι πλέον επιβεβαιωμένες από αρκετές έρευνες και μεταξύ άλλων συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

snooze στο κινητό
iStock

Τι μπορείς να κάνεις

  • Η καλύτερη επιλογή είναι να ρυθμίσεις την ώρα στο ξυπνητήρι όσο πιο αργά μπορείς και να σηκωθείς από το κρεβάτι μόλις χτυπήσει.
  • Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι, σήκω από το κρεβάτι και άνοιξε τις κουρτίνες. Το φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης που προάγει τον ύπνο.
  • Αν παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεσαι να κόψεις την συνήθεια, τότε το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το κινητό σε άλλο δωμάτιο ή σε απόσταση που θα σε αναγκάσει να σηκωθείς από το κρεβάτι για να το κλείσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.