iStock

ΤΑ 4 «Μ» ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΓΙΗ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 50

Αυτά τα 4 «Μ» θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τα επίπεδα ευεξίας σου και να έχεις μια υγιή ζωή όσο μεγαλώνεις, ιδίως αν έχεις περάσει τα 50.

Είναι φαινόμενο παγκόσμιο: Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω αυξάνεται προοδευτικά. Στη χώρα μας, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας το 2020 αντιστοιχούσαν στο 22,3% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό υψηλότερο κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, οι ειδικοί επισημαίνουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ «διάρκειας ζωής» και «διάρκειας υγιούς ζωής», δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο πόσα χρόνια ζεις και στο πόσα από αυτά τα χρόνια η υγεία σου βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι περνούν τα τελευταία τους χρόνια με σημαντικά προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν τρόποι να μικρύνεις την απόσταση. Η Terry Fulmer, πρόεδρος του John Hartford Foundation, με εμπειρία στη γηριατρική νοσηλεία, παρουσιάζει 4 σημεία που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητές σου, καθώς μεγαλώνεις.

Τα 4 «Μ» για την υγιή γήρανση

1. Matter: Τι έχει σημασία για σένα

Για να μεγαλώσεις καλά, πρέπει πρώτα να σκεφτείς τους στόχους σου. Αν στόχος είναι να απαλλαγείς από τον πόνο, θα εστιάσεις εκεί. Αν δεν θες να χάσεις τη μνήμη σου όπως ένας γονιός σου, θα εστιάσεις σε δράσεις που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο, π.χ. στην καλλιέργεια κοινωνικών επαφών.

Είναι σημαντικό να μοιράζεσαι τους στόχους αυτούς με την οικογένειά σου, ώστε να λάβεις την καλύτερη δυνατή υποστήριξη. Εξίσου σημαντικό είναι να τους μοιράζεσαι και με τους γιατρούς σου. Αντί να λες τι πρόβλημα έχεις, εστίασε στο τι θες να πετύχεις. Έτσι και οι γιατροί θα προσαρμοστούν ανάλογα.

iStock

2. Medications: Κρατά αρχείο με τα φάρμακά σου

Όσο μεγαλώνεις είναι φυσικό να αντιμετωπίζεις περισσότερα προβλήματα υγείας, να επισκέπτεσαι περισσότερους γιατρούς και να παίρνεις περισσότερα φάρμακα. Γι’ αυτό φρόντισε να παρακολουθείς τις αγωγές που λαμβάνεις, καθώς και πιθανά συμπτώματα. Είναι πιθανό κάθε ειδικός που επισκέπτεσαι να μην γνωρίζει τι φάρμακα παίρνεις. Δείξε του τη λίστα με τα σκευάσματα και τις δοσολογίες, και ρώτα για τυχόν παρενέργειες, αλληλεπιδράσεις ή ό,τι άλλο σε ανησυχεί.

3. Mobility: Η σημασία της κινητικότητας για υγιή ζωή

Κινητικότητα είναι η ικανότητα της εύκολης και ελεύθερης κίνησης, και πρόκειται για μια ικανότητα ζωτικής σημασίας, αν θες να παραμείνεις δραστήριος μεγαλώνοντας. Προσπάθησε να κινείσαι τακτικά, να κάνεις διαλείμματα από το καθισιό και να ενδυναμώνεις τους μυς με ασκήσεις, ώστε να αποτρέψεις τη μυϊκή απώλεια. Και ναι, μπορείς να το κάνεις ακόμα κι αν χρησιμοποιείς μπαστούνι ή περιπατητήρα. Μίλα με τους ειδικούς. Μην ξεχνάς ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων και απώλειας μυϊκής μάζας.

iStock

4. Mind: Φροντίζοντας το μυαλό

Στην τρίτη ηλικία, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τις αλλαγές στις γνωστικές τους λειτουργίες. «Θα έχετε φυσιολογικές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, αλλά μιλήστε στον γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί και μην ντρέπεστε», τονίζει η ειδικός. Η διαχείριση του στρες, η κοινωνική ζωή, ο καλός ύπνος και άλλες πρακτικές ενισχύουν την πνευματική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η Fulmer ελπίζει ότι αυτή η προσέγγιση δείχνει καθαρά πως ποτέ δεν είναι αργά να αναλάβεις δράση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.