iStock

ΤΑ ΜΟΝΑ 3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΥΠΝΟ

Κλείσε επιτέλους το κινητό και άκου μια ψυχίατρο που συμβουλεύει τα μόνα που χρειάζεσαι στο κρεβάτι για καλύτερο ύπνο.

Όσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση για την υγεία σου, άλλο τόσο ανάγκη έχει ο οργανισμός σου τον καλό ύπνο. Εσύ, παρόλο που τα ξέρεις όλα αυτά, επιμένεις με το που ξαπλώνεις στο κρεβάτι να ανοίγεις την τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα σκρολάρεις στο κινητό. Δύο οθόνες με το μπλε φως τους να σε λούζει, δηλαδή, διαταράσσοντας τον ύπνο σου και –αυτό το ήξερες;– επιταχύνοντας τη γήρανση της επιδερμίδας σου.

«Ο κακός βραδινός ύπνος κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις ασθένειες, αυξάνοντας τις φλεγμονές. Την ίδια ώρα, ο ύπνος με διακοπές δεν επιτρέπει στο σώμα και τον εγκέφαλο να ξεκουραστούν, κάνοντάς μας αγχώδεις και ευερέθιστους», λέει η ψυχίατρος Dr Allie Sharma, που ειδικεύεται σε θέματα ύπνου.

Η ίδια μας καλεί να σκεφτούμε τους πραγματικούς σκοπούς τους κρεβατιού μας. «Το κρεβάτι μας δεν υπάρχει για να δουλεύουμε πάνω του, ούτε για να βλέπουμε τηλεόραση, ούτε για να κάνουμε πράγματα που διαταράσσουν την ηρεμία μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το κρεβάτι πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τρεις συγκεκριμένους λόγους: Ύπνος, σεξ, ανάρρωση από ασθένεια», εξηγεί.

Τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις στο κρεβάτι για να κοιμάσαι καλύτερα

Η Sharma δεν είναι η μόνη επιστήμονας που ποντάρει στη δύναμη της συνήθειας. Όπως λέει, «Προσπάθησε να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί, και φρόντισε την κρεβατοκάμαρά σου ώστε να αποπνέει καθαριότητα και γαλήνη».

Τα μοναδικά 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς
iStock

Ο εγκέφαλος συνδέει το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε με τις συνήθειες που αναπτύσσουμε εκεί. Όταν μιλούσε στο OW για τους στόχους της νέας χρονιάς, η Σοφία Μπαλαλή, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Γνωστική Ψυχολογία, τόνισε ότι «το περιβάλλον γύρω μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα ξεκινήσουμε και αν θα υιοθετήσουμε μια συμπεριφορά που θα εξελιχθεί εν δυνάμει σε συνήθεια». Συνεπώς, ακόμα κι αν μέχρι χθες συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε το κρεβάτι μας για κάθε πιθανή δραστηριότητα, προλαβαίνουμε με σύστημα και επιμονή να αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια.

Να διδάξουμε, δηλαδή, ξανά στον εαυτό μας ότι τα τρία πράγματα που θα κάνουμε στο κρεβάτι μας θα είναι:

  1. Να χαλαρώνουμε, να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε.
  2. Να απολαμβάνουμε στιγμές τρυφερότητας και σωματικής απόλαυσης μόνοι μας ή με τον/την σύντροφό μας.
  3. Να ηρεμούμε και να αναρρώνουμε από κάποια ασθένεια, δηλαδή να βρίσκουμε εκεί το ιερό μας άσυλο που θα παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για να θεραπεύεται και να αναζωογονείται το σώμα μας.

Μερικές ακόμα συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Η Sharma συμπληρώνει ότι για να δημιουργήσεις τις ιδανικές συνθήκες ύπνου χρειάζεται ακόμα:

  • Να επιτρέπεις στο μυαλό και το σώμα σου να χαλαρώνουν πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Αυτό μπορείς να το πετύχεις αν π.χ. 30-60 λεπτά πριν ξαπλώσεις δοκιμάσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο στο καθιστικό, να κάνεις χαλαρωτική yoga ή διαλογισμό, ή να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο. Και οι 3 αυτές δραστηριότητες ηρεμούν το νευρικό σύστημα και το προετοιμάζουν σωστά για ξεκούραστο ύπνο.
  • Πριν από όλα αυτά, βέβαια, είναι σημαντικό να «χτίζεις» τη μέρα σου έτσι ώστε να μην διαταραχθεί αργότερα ο ύπνος σου, π.χ. καταναλώνοντας με μέτρο αλκοόλ και καφεΐνη, τρώγοντας τροφές που δεν «βαραίνουν» και προγραμματίζοντας τη σωματική άσκηση για νωρίτερα μέσα στη μέρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.