iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΕΝΩ ΕΣΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

Ένα διακριτικό άρωμα μέσα στην κρεβατοκάμαρα τονώνει σημαντικά τη μνήμη μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευεργετικά οφέλη της αρωματοθεραπείας στον άνθρωπο είναι γνωστά αιώνες τώρα, αφού ακόμα και αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, ανέτρεχαν σε αυτήν ως μέσο αντιμετώπισης παθήσεων του σώματος και του νου. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν πώς αλλιώς μπορεί ένα άρωμα να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και φαίνεται πως κατέληξαν σε ένα εύρημα που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή, ειδικά των ηλικιωμένων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δοκίμασαν για έξι μήνες να βάζουν ένα απλό άρωμα στις κρεβατοκάμαρες μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων για δύο ώρες κάθε βράδυ. Στο τέλος του 6μηνου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μνήμη των ατόμων αυτών εκτοξεύτηκε! Συγκεκριμένα, υπολόγισαν αύξηση της τάξης του 226% συγκριτικά με την αντίστοιχη ομάδα ελέγχου που δεν είχε κάποιο έντονο άρωμα στην κρεβατοκάμαρά της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυτά ρίχνουν νέο φως στη σχέση της όσφρησης και της μνήμης, αποκαλύπτοντας ακόμα και μια πιθανή, ασφαλή και μη παρεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της άνοιας.

Πώς επηρέασε ένα άρωμα τη μνήμη ηλικιωμένων

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν ενήλικες ηλικίας από 60 έως 85 ετών χωρίς προβλήματα μνήμης. Σε όλους δόθηκε ένα diffuser (διαχύτης αρώματος) με 7 διαφορετικά αρωματικά δοχεία που περιείχαν από κάποιο, μοναδικό φυσικό έλαιο. Στη μία ομάδα τα δοχεία περιείχαν έντονο άρωμα, ενώ στην ομάδα ελέγχου το άρωμα ήταν πολύ διακριτικό. Όλοι τους έβαζαν ένα διαφορετικό άρωμα στον διαχύτη την ώρα που πήγαιναν για ύπνο και το άφηναν στην κρεβατοκάμαρα για δύο ώρες. Στη συνέχεια ο διαχύτης απενεργοποιούνταν.

Γιατί να έχεις πάντα ένα διακριτικό άρωμα στην κρεβατοκάμαρα
iStock

Τα άτομα με το έντονο άρωμα παρουσίασαν αύξηση 226% στη γνωστική τους απόδοση συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, με τη χρήση ενός συνηθισμένου τεστ λέξεων που αξιολογεί τη μνήμη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν, επίσης, ότι κοιμήθηκαν πιο γαλήνια.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν, επίσης, καλύτερη ακεραιότητα στη διαδρομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αριστερή αγκιστρωτή δεσμίδα. Η διαδρομή αυτή συνδέει τον έσω κροταφικό λοβό με τον προμετωπιαίο φλοιό της λήψης αποφάσεων που γίνεται λιγότερο εύρωστος με την ηλικία.

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η απώλεια όσφρησης

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η απώλεια όσφρησης μπορεί να προγνώσει την ανάπτυξη περίπου 70 νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών –συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, κάποιων μορφών άνοιας, του Πάρκινσον, της σχιζοφρένιας και του αλκοολισμού. Στοιχεία δείχνουν ακόμα και σύνδεση μεταξύ της απώλειας όσφρησης λόγω COVID και επακόλουθης γνωστικής μείωσης.

Οι ερευνητές είχαν βρει, επίσης, στο παρελθόν ότι το να εκτίθενται άτομα με μέτρια άνοια σε έως και 40 διαφορετικά αρώματα 2 φορές την ημέρα για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ενίσχυσε τη μνήμη τους, βελτίωσε τη λεκτική τους ικανότητα, μείωσε την κατάθλιψη και βελτίωσε τις οσφρητικές τους ικανότητες.

Γιατί να έχεις πάντα ένα διακριτικό άρωμα στην κρεβατοκάμαρα
Freepik

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να προστεθεί, λοιπόν, στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία. Η επικεφαλής της, Cynthia Woo, αναφέρει ότι «κάνοντας εφικτό για τους ανθρώπους αυτούς να απολαμβάνουν κάποιο άρωμα ενώ κοιμούνται, μειώσαμε την ανάγκη να βρούμε χρόνο για τη διαδικασία αυτή μέσα στη μέρα».

Ο καθηγητής Michael Yassa, επικεφαλής του τμήματος Νευροβιολογίας της Μάθησης και της Μνήμης, προσθέτει ότι «η αίσθηση της όσφρησης έχει το προνόμιο να συνδέεται απευθείας με τα κυκλώματα μνήμης στον εγκέφαλο. Όλες οι άλλες αισθήσεις σταματούν πρώτα στον θάλαμο. Όλοι μας γνωρίζουμε πώς ένα άρωμα μπορεί να ξυπνήσει αναμνήσεις, ακόμα και πολλών ετών. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στα 60 η όσφρηση αρχίζει να μειώνεται – μαζί με τη γνωστική λειτουργία. Σε αντίθεση, όμως, με την απώλεια όρασης που αντιμετωπίζεται με γυαλιά και την απώλεια ακοής που αντιμετωπίζεται με ακουστικά, δεν έχει υπάρξει κάποια εφεύρεση για την απώλεια όσφρησης».

Από το εργαστήριο στο εμπόριο

Η ερευνητική ομάδα έχει σκοπό τώρα να μελετήσει την επίδραση της τεχνικής αυτής σε άτομα με διαγνωσμένη απώλεια γνωστικής λειτουργίας. Ελπίδα των ερευνητών είναι τα ευρήματα να οδηγήσουν σε περισσότερες δοκιμές για οσφρητικές θεραπείες για την απώλεια μνήμης.

Μέχρι τότε, το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως ένα νέο προϊόν ετοιμάζεται βάσει αυτής της μελέτης, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο σπίτι και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά το ερχόμενο φθινόπωρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.