iStock

ΜΑΘΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Μία μέθοδος ευεξίας παρά γυμναστική είναι η αντιγυμναστική, που μας βοηθά να αποκτήσουμε επίγνωση του σώματός μας και σταδιακά να απελευθερωθούμε από πόνους και δυσκαμψία.

Έχω δύο προβλήματα που μέχρι πρότινος πίστευα ότι σχετίζονταν μεταξύ τους. Πρώτον, ποτέ δεν συμπάθησα τη γυμναστική, όπως την έμαθα στο σχολείο και στο γυμναστήριο. Δεύτερον, υποφέρω από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους.

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως αποφεύγοντας τη γυμναστική δεν υπάρχει περίπτωση να απαλλαγώ από τους πόνους. Αναζήτησα τότε ένα είδος που να μου ταιριάζει και κατέληξα στο κολύμπι. Μου ήταν αδύνατο να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα από αυτά που ακολουθούν οι περισσότεροι, όχι μόνο επειδή τραυματίζομαι εύκολα, αλλά και επειδή αισθάνομαι ότι η γυμναστική μοιάζει με αυστηρή δασκάλα απέναντι στο σώμα μου, το οποίο πασχίζει να βελτιωθεί και δεν τα καταφέρνει.

Γνωρίζοντας την αντιγυμναστική

Πρόσφατα και υπό τους πόνους μιας νέας επιδείνωσης των μυοσκελετικών μου προβλημάτων, έπεσα επάνω στην αντιγυμναστική, μια πρωτότυπη μέθοδο σωματικής ευεξίας που δημιουργήθηκε το ’70 στη Γαλλία. Δημιουργός της ήταν η φυσικοθεραπεύτρια Thérèse Bertherat, η οποία επινόησε μια σειρά μικρών κινήσεων, που θα βοηθούσαν τους ασκούμενους να γνωρίσουν το σώμα τους και να ξαναβρούν την κινητικότητα, τη ζωντάνια και την υγεία τους.

Αντιγυμναστική
iStock

«Το σώμα μας έχει τη δική του λογική. Έχει τους λόγους του για να σκληραίνει, να συσπάται, να παραμορφώνεται» συνήθιζε να λέει. Η λογική της αντιγυμναστικής εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ψυχοσωματικής προσέγγισης του πόνου. «Το σύστημα άμυνας είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: οι μύες συσπώνται για να ναρκώσουν τον πόνο, τις αισθήσεις, τα συναισθήματα», εξηγεί.

Πώς ωφελεί η αντιγυμναστική

Αλλάζοντας πρώτα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σώμα μας, προτείνει η Bertherat, μπορούμε να απαλλαγούμε από την ακαμψία. Να εξετάσουμε το σώμα με νέο μάτι, χωρίς όλες τις σκληρές σαν σίδερο προκαταλήψεις στις οποίες πιστεύουμε: την αδυναμία της πλάτης μας, για παράδειγμα, ή το ακατόρθωτο του να αλλάξουμε με το πέρασμα της ηλικίας. Πώς θα γίνει αυτό;

«Έχετε μια τίγρη στην πλάτη σας, μια τίγρη ρωμαλέα, έξυπνη, πολύ όμορφη στην όψη», έλεγε χαρακτηριστικά. Η τίγρη είναι οι μύες που εδράζονται στο πίσω μέρος του σώματός σας, σχηματίζοντας μια αλυσίδα χωρίς ελάττωμα, συμπαγή και καλά συγκροτημένη. Αν υποφέρετε από την πλάτη σας, δεν είναι όπως φαντάζεται κανείς συχνά από έλλειψη δύναμης, αλλά αντίθετα, από υπερβολή: οι μύες της τίγρης εργάζονται με το παραπάνω. Είναι τόσο σφιγμένοι, τόσο συσπασμένοι, που παρεμποδίζουν τους μυς του μπροστινού μέρους του σώματος να κινηθούν. Οι κινήσεις που προτείνονται στην αντιγυμναστική επιμηκύνουν και τεντώνουν την τίγρη σας.

Όλα αυτά τα διάβασα στο βιβλίο Η δική μου Αντιγυμναστική των Thérèse και Marie Bertherat, που μετέφρασε και επιμελήθηκε η πιστοποιημένη πρακτικός της μεθόδου Δήμητρα Σκούρα, η οποία περιγράφει σε δύο προτάσεις τα οφέλη της αντιγυμναστικής ως εξής: «Με τις κινήσεις της αντιγυμναστικής, μαθαίνετε να απαλλάσσετε τον εαυτό σας από ένα πλήθος συσπάσεων, ακαμψιών, πόνων μυών και αρθρώσεων που σας κουράζουν και περιορίζουν την ενέργειά σας. Οι κινήσεις και η αναπνοή σας ξαναπαίρνουν το φυσικό τους εύρος».

Αντιγυμναστική
iStock

Η παρατήρηση του σώματος είναι η ουσία

Το βιβλίο περιλαμβάνει κινήσεις, πολύ απλές, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να παρατηρήσει το σώμα του και να συνειδητοποιήσει ποια λάθη ενδεχομένως κάνει όταν κινείται που τον τραυματίζουν. Περιέχει επίσης κινήσεις που βοηθούν στη χαλάρωση, στην παραγωγή ενέργειας, ακόμη και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε καταστάσεις όπως είναι το άγχος, η πολύωρη ακινησία, ένα κοπιαστικό περπάτημα, το ταξίδι με το αεροπλάνο ή ακόμη και η αϋπνία.

Επί της ουσίας η αντιγυμναστική βοηθάει να κατανοήσουμε τη λειτουργία του σώματός μας, παρατηρώντας το και επιτρέποντάς του να εκφραστεί. Αποτελεί μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε όποιο είδος γυμναστικής επιθυμούμε και μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτό, εφοδιάζοντάς μας με τις κατάλληλες κινήσεις πριν και μετά την άσκηση.

Μία άσκηση για την αϋπνία

Αυτή η άσκηση βελτιώνει την αναπνοή, ηρεμεί, κατευνάζει και βοηθάει να κοιμηθούμε. Είναι, επίσης, ευεργετική για το ήπαρ, το οποίο τονώνεται από τη βελτιωμένη κίνηση του διαφράγματος.

1. Τοποθέτηση:

Είμαι ξαπλωμένος/η στο κρεβάτι μου ή σε ένα στρώμα γυμναστικής. Τα πόδια μου είναι λυγισμένα, τα πέλματά μου είναι τοποθετημένα επίπεδα στο ύψος των ισχίων μου.

2. Πράξη:

  • Τοποθετώ τα δυο μου χέρια στα πλευρά μου, μπροστά, λίγο πιο πάνω από τη μέση μου. Εισπνέω από τη μύτη, χωρίς να πιέζομαι και εκπνέω απαλά από το μισάνοιχτο στόμα μου.
  • Προσπαθώ να αισθανθώ την κίνηση των πλευρών μου, όταν αναπνέω: απομακρύνονται όταν εισπνέω και πλησιάζουν όταν εκπνέω.
  • Πιάνω με τις παλάμες μου το δέρμα από κάθε πλευρά και το έλκω ευθεία προς το ταβάνι. Τη στιγμή που εισπνέω, φαντάζομαι ότι μπορώ να αναπνεύσω κατευθείαν στο εσωτερικό αυτών των πτυχών του δέρματος. Εκπνέω σα να θέλω να εξέλθει περισσότερος αέρας απ' αυτόν που έχω εισπνεύσει, και διατηρώ τη λαβή μου για 12 αναπνοές.
  • Χαλαρώνω και παίρνω στα χέρια μου άλλες δύο πτυχές δέρματος, πλάγια, πάνω στα πλευρά. Διατηρώ τη λαβή μου για 12 αναπνοές ευρείες και βαθιές.
  • Χαλαρώνω και παρατηρώ την κίνηση των πλευρών μου. Είναι χωρίς αμφιβολία πιο ευρεία. Και η αναπνοή μου δεν είναι πιο ήρεμη, πιο αργή;

Αντιγυμναστική

Το βιβλίο Η δική μου Αντιγυμναστική πωλείται μόνο διαδικτυακά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.