iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ

Η πελματιαία μυρμηγκιά είναι μία εξαιρετικά επίπονη κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Μια ποδολόγος εξηγεί πώς θα την αναγνωρίσουμε και θα την αντιμετωπίσουμε.

H πελματιαία μυρμηγκιά ή τα πελματιαία κονδυλώματα (verruca plantaris) είναι λοιμώξεις του δέρματος που παρουσιάζονται ως ένα ή πολλά εξογκώματα στα δάχτυλα των ποδιών (μυρμηγκιές, βέβαια, εμφανίζονται και στα δάχτυλα των χεριών, αλλά απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση). Είναι συχνά σκληρές και επώδυνες περιοχές. Ο ιός μεταδίδεται είτε με άμεση επαφή με το δέρμα που μπορεί να συμβεί μέσω κοψίματος, είτε από επαφή σε μολυσμένο σημείο, όπως γύρω από μια πισίνα. Το τμήμα κονδυλωμάτων που είναι ορατό είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». Υπάρχει μια βαθύτερη ρίζα που εκτείνεται στο δέρμα κατακόρυφα, την οποία αντιμετωπίζει καλύτερα ο ποδολόγος.

Τα κονδυλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εάν είναι επώδυνα ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι συχνά στα παιδιά και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας πελματιαίων κονδυλωμάτων που είναι άμεσα διαθέσιμες στο φαρμακείο, ωστόσο συχνά αποτυγχάνουν. Η αποτυχημένη θεραπεία από διαλύματα χημικών μπορεί να οφείλεται σε παχύ υπερκείμενο δέρμα, κοινώς νεκρά κύτταρα, ή διάλυμα οξέος χαμηλής συγκέντρωσης που δεν καθαρίζει πλήρως το μολυσμένο δέρμα.

Πώς αναγνωρίζεται η πελματιαία μυρμηγκιά

Η μυρμηγκιά κρύβεται, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή όσο βρίσκεται στην αρχή.

H μυρμηγκιά στα πόδια μπορεί να έχει χρώμα καφέ ή γκρι (με σκούρο κέντρο), είναι άμορφη και επώδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Συνήθως, είναι μεγαλύτερη από τις κοινές μυρμηγκιές και πιο επίπεδη, λόγω της πίεσης που ασκείται στο πέλμα του ποδιού κατά το περπάτημα. Όταν μπορούμε να την διακρίνουμε οι πιέσεις στο σημείο εκείνο είναι πιο ήπιες.

Μπορεί να βλέπει κανείς μια κοινή σκλήρυνση στο επίμαχο σημείο και να παρασυρθεί να τη διαχειριστεί ως σκλήρυνση ή κάλο. Έτσι, όμως, σταδιακά θα πονάει περισσότερο και η μυρμηγκιά θα «φουντώσει». Η διαφορά είναι ότι ο πόνος στον κάλο ενοχλεί με το περπάτημα, ενώ στη σκλήρυνση που κρύβεται η μυρμηγκιά ο πόνος είναι συνεχής, ακόμα και στον ύπνο.

Σε αυτά τα σημεία οι πιέσεις του ποδιού είναι περισσότερες, γι’αυτό και δημιουργούνται νεκρά κύτταρα. Εάν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε μικρά μαύρα στίγματα μέσα στη μυρμηγκιά των ποδιών. Δεν πρόκειται, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, για τις ρίζες της μυρμηγκιάς. Τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από την αιμορραγία λόγω της πίεσης που ασκείται στη μυρμηγκιά όταν στεκόμαστε ή περπατάμε.

Τι είναι η πελματιαία μυρμηγκιά και πώς θα απαλλαγείς από αυτή
iStock

Πώς θα απαλλαγείς από αυτήν;

Ο ποδολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Θα αφαιρέσει με προσοχή τη σκλήρυνση και θα εφαρμόσει μια σειρά από θεραπείες. Στόχος του ποδολόγου είναι να αφαιρεθεί η πελματιαία μυρμηγκιά ανώδυνα, άμεσα και αποτελεσματικά, δίχως να επηρεαστεί στο ελάχιστο η λειτουργικότητα του ασθενή στο περπάτημα.

Οι πιο κοινές μορφές θεραπείας είναι:

1. Χρήση σαλικυλικού οξέος

Το σαλικυλικό οξύ διατίθεται από τα φαρμακεία με τη μορφή κρέμας, λοσιόν και υγρού. Το συγκεκριμένο οξύ δρα καταστρέφοντας το δέρμα που έχει τα στίγματα της μυρμηγκιάς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν και υγιές δέρμα, επομένως είναι σημαντικό να προστατεύεται η γύρω περιοχή με αλοιφή.

2. Χειρουργική εκτομή των μυρμηγκιών με νυστέρι

3. Συνδυασμός χρήση σαλικυλικού οξέος με χειρουργική εκτομή

4. Κρυοπηξία

Η κρυοπηξία ψύχει τις μυρμηγκιές με αποτέλεσμα ο οργανισμός έπειτα να τις αποβάλλει. Η σωστή μορφή κρυοθεραπείας απαιτεί την ψύξη του δέρματος σε βαθμούς κελσίου κάτω του μηδενός. Είναι αρκετά επώδυνη και δε συνιστάται σε ανήλικους. Παρασκευάσματα κρυοθεραπείας που διατίθενται μέσω του φαρμακείου είναι λιγότερο επώδυνα αλλά και λιγότερο αποτελεσματικά.

5. Ηλεκτροκαυτηρίαση

Αυτή η μέθοδος που καταστρέφει τον ιστό με χρήση ηλεκτρισμού.

6. Χειρουργική με λέιζερ

Χρησιμοποιεί μια δέσμη έντονου φωτός, η οποία καίει και καταστρέφει τον ιστό της μυρμηγκιάς. Συχνά χρησιμοποιείται κάποιο τοπικό ή γενικό αναισθητικό. Η χειρουργική με λέιζερ χρησιμοποιείται όταν οι μυρμηγκιές είναι μεγάλου μεγέθους ή διεσπαρμένες.

7. Εφαρμογή κανθαριδίνης

Κατά τη θεραπεία αυτή, ο γιατρός «βάφει» τη μυρμηγκιά με τη χημική ουσία.

Όλες οι θεραπείες χρήζουν επανάληψης έως ότου το δέρμα να επανέλθει στη φυσιολογική πρώτη μορφή του. Ο χρόνος θεραπείας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι Ποδολόγος-Ποδοθεραπεύτρια, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ποδολογίας "Ελένη Γ. Παπαδοπούλου".

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.