iStock

ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ «ΤΟΝΩΣΗ» ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΦΕ

Έρχεται το απόγευμα και νιώθεις ότι τα επίπεδα ενέργειάς σου χρειάζονται μια τόνωση. Θα πιεις άλλο έναν καφέ ή θες να δοκιμάσεις κάτι άλλο;

Νωρίς το απόγευμα νιώθεις πως έχεις «πέσει». Ότι χρειάζεσαι κάτι για τόνωση, μια «ένεση» καφεΐνης, για να ξυπνήσει το μυαλό σου και να καταφέρεις να βγάλεις το πρόγραμμα της μέρας.

Ξέρεις όμως πως, αν πιεις καφέ, ενδεχομένως να δεινοπαθήσεις να κοιμηθείς το βράδυ. Και όταν δεν κοιμάσαι καλά, μετά έχεις να διαχειριστείς μια σειρά από προβλήματα. Βλέπεις, όταν δεν κάνεις σωστό reset τη νύχτα, την επομένη έχεις μειωμένη ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα και υπομονή, πολύ μεγαλύτερη όρεξη και περισσότερο άγχος. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα έχει πει η επιστήμη. Είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλοί καταφεύγουν σε βοηθήματα ύπνου.

Ο Aric Prather, καθηγητής ψυχολογίας στο University of California και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «The Sleep Prescription», τονίζει στους New York Times ως ειδικός στην «τακτοποίηση» της αϋπνίας πως «η καλή ξεκούραση δεν είναι κάτι που κάνεις, αλλά κάτι που σου έρχεται», με επιλογές που κάνουμε μέσα στην ημέρα.

Πριν πούμε για τόνωση ας πούμε για ξεκούραση

Πάντα είναι χρήσιμο να μην αντιμετωπίζουμε τον εγκέφαλο μας σαν να είναι laptop: δηλαδή, να «σβήνει» όταν θέλουμε εμείς να «σβήσει». «Χρειαζόμαστε χρόνο μετάβασης μεταξύ λειτουργίας και απενεργοποίησης», εξήγησε ο Dr. Prather.

ύπνος
iStock

Iδανικά, αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνεται σε ένα δίωρο. Σε αυτό το διάστημα είναι χρήσιμο να κάνουμε κάτι ευχάριστο και χαλαρό (να ακούμε ένα podcast, να παρακολουθούμε κάτι στην τηλεόραση που έχουμε ήδη δει –ώστε να μην αφυπνιστεί το σύστημα–, να απολαύσουμε ένα μπάνιο, να καθίσουμε στο μπαλκόνι και να κοιτάμε το άπειρο με «βάρκα» την ελπίδα).

Για να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση και να μην ξυπνήσουμε αξημέρωτα, «πνιγμένοι» στο άγχος που μας προκαλεί ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε αίφνης ή μια υποχρέωση που έχουμε την επομένη, «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δεκάλεπτο, με ένα 20λεπτο για να γράψουμε σε ένα χαρτί όσα μας αγχώνουν, χωρίς απαραίτητα να αναζητήσουμε αυτήν την ώρα λύσεις. Αν το κάνετε αυτό με συνέπεια, οι αγχωτικές σκέψεις δεν θα σας “επισκέπτονται” στον ύπνο σας».

λίστα
iStock

Πάντα είναι υπέρ μας να υπάρχει τάξη μέσα στο υπνοδωμάτιο και όχι χάος που δεν θα μας αφήσει να ηρεμήσουμε, αλλά θα μας θυμίζει πως κάτι έχουμε ξεχάσει να κάνουμε.

Πώς να μην πιεις εκείνο τον απογευματινό καφέ

Υπάρχουν ημέρες που ο απογευματινός καφές μου διαλύει το βράδυ και άλλες που... κοιμάμαι μετά την τελευταία γουλιά. Επειδή δεν μπορώ να είμαι σίγουρη πώς θα αντιδράσει ο –υπέροχος κατά τα άλλα– οργανισμός μου, σκέφτομαι να κάνω κάτι από αυτά που πρότεινε ο Dr. Prather.

«Ενεργειακή ώθηση δεν δίνει μόνο ο καφές, που μένει για ώρες στο σύστημα μας. Δίνουν και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ένα γρήγορο 10λεπτο περπάτημα το απόγευμα ή μια απλή εργασία (π.χ. να αναδιοργανώσουμε ένα ράφι, να ακούσουμε πραγματικά ένα τραγούδι κ.ά.). Η εστίαση σε μια εργασία εκτός της δουλειάς μας, αφενός απομακρύνει τον εγκέφαλο μας από τη δουλειά αφετέρου μας “ξυπνάει”».

Αν τα κάνουμε αυτά και αποτύχουμε, υπάρχει εναλλακτική πρόταση: «Βάλτε το κεφάλι σας σε μια κατάψυξη, για λίγα δευτερόλεπτα. Το σύντομο αυτό σοκ από το κρύο ενεργοποιεί το σύστημα διέγερσης, όπως συμβαίνει με τα καλώδια άλτης όταν τοποθετούνται σε μια μπαταρία αυτοκινήτου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.