iStock

ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Μάλλον δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το ανάποδο περπάτημα μπορεί να είναι είδος άσκησης. Ένας ειδικός, όμως, εξηγεί ότι κρύβει οφέλη για τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Το να κάνεις ξανά και ξανά τις ίδιες ασκήσεις είναι όχι μόνο βαρετό, αλλά και αναποτελεσματικό. Ωστόσο, μπορείς εύκολα να προσθέσεις ποικιλία στο πρόγραμμά σου, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι ακραίο ή πρωτότυπο. Μπορείς να κάνεις κάτι εξαιρετικά απλό, όπως το ανάποδο περπάτημα.

Ίσως να σου φαίνεται αστείο, αλλά το να περπατάς ανάποδα προσφέρει μερικά σημαντικά οφέλη στην πνευματική και σωματική σου υγεία. Στην ουσία αναγκάζεις να σώμα σου να προσαρμοστεί σε νέες απαιτήσεις, ενεργοποιείς διαφορετικούς μυς και το μυαλό σου λειτουργεί λίγο διαφορετικά.

Δυναμώνει τον εγκέφαλο

Κατ’ αρχάς, η αλλαγή κατεύθυνσης απαιτεί περισσότερη προσοχή, ενισχύει την αίσθηση επίγνωσης του σώματος, οξύνει τη σκέψη. Έτσι μόνο δεν θα βρεθείς με την πλάτη στο πάτωμα να κοιτάς το ταβάνι.

«Η παραμονή σε όρθια θέση απαιτεί συντονισμό μεταξύ οπτικού, αιθουσαίου (σ.σ. χάρη σε αυτό επιτυγχάνεται η προσαρμογή του σώματος σε κάθε φυσική αλλαγή στάσης) και ιδιοδεκτικού (σ.σ. στην ουσία, η επίγνωση του σώματος στον χώρο) συστήματος. Όταν περπατάμε προς τα πίσω, ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις επιπλέον απαιτήσεις συντονισμού αυτών των συστημάτων», εξηγεί ο Jack McNamara, λέκτορας Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του East London.

Τα οφέλη του να περπατάς ανάποδα
iStock

Τα οφέλη για το σώμα

Το ανάποδο περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τη σταθερότητα και την ισορροπία σου, ακόμα κι αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής των μυών στα πόδια και στη μείωση της επιβάρυνσης στις αρθρώσεις.

Η αλλαγή στην κλίση μπορεί να αλλάξει το εύρος κίνησης αρθρώσεων και μυών, ανακουφίζοντας έτσι από τον πόνο σε καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα (συχνή αιτία πόνου στο πέλμα, συνήθως στην περιοχή της φτέρνας).

Όπως λέει ο ειδικός, οι αλλαγές στη στάση του σώματος απαιτούν την ενεργοποίηση περισσότερων μυών που υποστηρίζουν την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, κάτι που θα μπορούσε να δράσει ευεργετικά σε άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

Επιπλέον, 30 λεπτά ανάποδο περπάτημα σε διάδρομο τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες βελτίωσαν την ισορροπία και την καρδιοπνευμονική ικανότητα και αύξησαν την ταχύτητα βάδισης σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, αναφέρει δημοσίευση στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ.

Επιπλέον οφέλη από το ανάποδο περπάτημα

«Ενώ το κανονικό περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, το ανάποδο περπάτημα μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Η ενεργειακή δαπάνη όταν περπατάμε προς τα πίσω είναι σχεδόν 40% υψηλότερη», συμπληρώνει ο ειδικός.

Όταν πλέον έχεις κατακτήσει το ανάποδο περπάτημα, μπορείς να δοκιμάσεις το ανάποδο τρέξιμο, που βοηθά στην αύξηση της δύναμης μυών του γονάτου, προλαμβάνοντας τυχόν τραυματισμούς. Επίσης, το τρέξιμο αυτό μειώνει την ενέργεια που ξοδεύουμε όταν τρέχουμε προς τα εμπρός και η οικονομία στο τρέξιμο είναι σημαντική για την απόδοσή σου.

Αν δεν θες να τρέχεις ανάποδα, πάντως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να αυξήσεις τον βαθμό δυσκολίας, κι αυτός είναι με την προσθήκη βάρους στα πόδια.

Τα οφέλη του να περπατάς ανάποδα
iStock

Πώς να ξεκινήσεις το ανάποδο περπάτημα

  • Επειδή όταν περπατάς ανάποδα είναι αυξημένες οι πιθανότητες να μην δεις ένα εμπόδιο και να χτυπήσεις, για λόγους ασφάλειας καλό είναι να ξεκινήσεις από έναν γνώριμο εσωτερικό χώρο ή τουλάχιστον από έναν χώρο ανοιχτό, όπως ένα πάρκο.
  • Προσπάθησε να μην γυρνάς το κεφάλι και τον κορμό σου για να ελέγξεις τον χώρο. Κράτα το κεφάλι και το στήθος ίσια.
  • Φρόντισε το βήμα να ξεκινάει από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και να καταλήγει στη φτέρνα.
  • Μόλις εξοικειωθείς με το ανάποδο περπάτημα, μπορείς να ξεκινήσεις να αυξάνεις ταχύτητα. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις βάρη, ξεκίνα με λίγα κιλά. Είναι προτιμότερο να κάνεις πολλά σετ από το να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις.
  • Προσπάθησε να διατηρήσεις τη σωστή τεχνική για μια απόσταση που στην αρχή δεν θα ξεπερνά τα 20 μέτρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.