iStock

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΚΑΛΑ

Τι πρέπει να προσέχουμε σε ένα υπνοδωμάτιο, ώστε να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και ευχάριστη ατμόσφαιρα για ποιοτικό ύπνο;

Ένα χαλαρωτικό, καθαρό, ήσυχο και χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για έναν καλό ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι κοιμόμαστε καλύτερα σε ένα υπνοδωμάτιο βελτιστοποιημένο ως προς τα επίπεδα φωτός και θορύβου, τη θερμοκρασία και την άνεση.

Δεδομένου ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου συνδέονται άμεσα με άλλες πτυχές της ανθρώπινης υγείας, ένα υπνοδωμάτιο που προάγει τον ύπνο μπορεί επίσης να βελτιώσει το πώς αισθανόμαστε όταν είμαστε ξύπνιοι. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα κάνουν το περιβάλλον του υπνοδωματίου μας ιδανικό για να κοιμηθούμε καλά και να ξεκουραστούμε επαρκώς;

Η ιδανική θερμοκρασία

Όλοι μας θα βιώσουμε μία πτώση της θερμοκρασίας του σώματός μας σύντομα αφού αποκοιμηθούμε. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά κατά τα αρχικά στάδια του ύπνου, επειδή έτσι η φύση μάς βοηθά να νιώσουμε υπνηλία (ενώ, όταν το σώμα μας βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία, παραμένουμε ευκολότερα σε εγρήγορση, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας). Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου μας προκειμένου να κοιμηθούμε είναι οι 18,5 βαθμοί Κελσίου κατά μέσο όρο.

θερμοκραία
iStock

Για κάποιους ανθρώπους η ιδανική θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι ακόμα χαμηλότερη, οι 15,5 βαθμοί Κελσίου, και για άλλους υψηλότερη, μέχρι και 22 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, εκτός από τη ρύθμιση του θερμοστάτη παίζει ρόλο και το πόσα σκεπάσματα χρησιμοποιούμε ή τι είδους πιτζάμες φοράμε.

Η αποφυγή θορύβου στο υπνοδωμάτιο

Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν μας το γεγονός ότι ένα πιο ήσυχο υπνοδωμάτιο είναι καλύτερο για να κοιμηθούμε καλά, από ό,τι ένα που έχει θόρυβο. Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, οι θόρυβοι μπορεί να μας προκαλέσουν διαταραχή του ύπνου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι ακόμα κι αν ο θόρυβος είναι σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να μας κάνει να μεταβούμε σε ένα ελαφρύτερο στάδιο ύπνου ή και να ξυπνήσουμε στιγμιαία.

θόρυβος στο υπνοδωμάτιο
iStock

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την κρεβατοκάμαρά μας όσο το δυνατόν πιο ήσυχη, αποκλείοντας τους εξωτερικούς θορύβους. Το βουητό ενός ανεμιστήρα ή το να έχουμε έναν λευκό θόρυβο να ακούγεται όσο κοιμόμαστε θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε και μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά άλλους ήχους. Ορισμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης να ακούν μουσική, όταν πέφτουν για ύπνο. Στον καλύτερο ύπνο μας μπορούν να βοηθήσουν ήχοι της φύσης ή άλλη καταπραϋντική μουσική, που θα μας ανακουφίσουν από το άγχος και θα απαλύνουν τον σωματικό πόνο που τυχόν κάποιοι νιώθουμε.

Το χαμηλό φως

Ο κιρκάδιος ρυθμός που καθοδηγεί τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό φως και το σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μάτια μας αντιλαμβάνονται το φως του ήλιου και δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που μας βοηθά να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Τη νύχτα, όταν πέφτει το σκοτάδι, ο εγκέφαλός μας παράγει μια άλλη ορμόνη, τη μελατονίνη, για να μας προκαλέσει αίσθημα υπνηλίας και χαλάρωσης. Έτσι, η έκθεση σε τεχνητό φως το βράδυ μπορεί να μπερδέψει τον οργανισμό και να καθυστερήσει την αίσθηση της νύστας και την έλευση του ύπνου.

υπνοδωμάτιο
iStock

Τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές με οθόνη παράγουν τεχνητό μπλε φως που μπορεί να είναι επιζήμιο για τον ύπνο, ακόμη και αν χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις «νυχτερινής λειτουργίας» οθόνης.  Είναι σκόπιμο να διατηρούμε τα επίπεδα φωτισμού του υπνοδωματίου μας όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ειδικά αν μας αρέσει να διαβάζουμε στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε. Τα πιο χαμηλά φώτα θα μας βοηθήσουν να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα. Ένας άλλος καλός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τη χρήση συσκευών με οθόνη –συμπεριλαμβανομένων  των τηλεοράσεων– στο υπνοδωμάτιό μας.

Το ιδανικό στρώμα και κλινοσκεπάσματα

Φυσικά ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του προσωπικές προτιμήσεις και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το σωματικό μας βάρος, το αν προτιμάμε τα σκληρά ή μαλακά στρώματα, το σε ποια στάση μας αρέσει να κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσουν ποιο στρώμα αλλά και κλινοσκεπάσματα μας βολεύουν.

κρεβατοκάμαρα
iStock

Οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι όσο πιο καινούργιο είναι το στρώμα, τόσο περισσότερο θα προάγει την ποιότητα του ύπνου μας και θα μας ανακουφίσει περισσότερο από πιθανούς πόνους. Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια, τα σεντόνια αλλά και το πάπλωμα ή τις κουβέρτες που χρησιμοποιούμε. Σε τελικά ανάλυση, όλα έχουν να κάνουν με τις προτιμήσεις και τα γούστα μας, για παράδειγμα αν μας αρέσει η αίσθηση του μεταξιού στο δέρμα μας, αν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε κ.λπ.

Καθαριότητα και αερισμός

Έχουμε όλοι ακούσει για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που προκαλούν αλλεργίες και παραμονεύουν για να κατακλύσουν το στρώμα, το μαξιλάρι και τα κλινοσκεπάσματά μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουμε είναι το να αερίζουμε το δωμάτιο, να σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί μας και να πλένουμε τακτικά τα κλινοσκεπάσματά μας (τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες).

υπνοδωμάτιο
iStock

Εάν ιδρώνουμε υπερβολικά στον ύπνο μας ή μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με κάποιο κατοικίδιο ζώο, είναι σκόπιμο να τα πλένουμε συχνότερα (μία φορά την εβδομάδα). Εκτός των άλλων θα κοιμόμαστε καλύτερα, αφού σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται σε φρεσκοπλυμένα σεντόνια πάνε για ύπνο πολύ πιο χαρούμενοι.

Επίσης σύμφωνα με έρευνες, στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας θα βοηθήσει:

  • Να στρώνουμε το κρεβάτι μας. Σε έρευνα βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που στρώνουν το κρεβάτι τους αρκετές φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα.
  • Να βάλουμε στην κρεβατοκάμαρά μας καταπραϋντικά αρώματα. Ορισμένες μυρωδιές μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξυπνήσουμε ευχάριστα, όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας, η μέντα ή ακόμα και το άρωμα του/της συντρόφου μας.

Extra tip

Από το ιδανικό δωμάτιο για τον ύπνο δεν μπορεί να απουσιάζει το στρώμα, το οποίο οφείλει να είναι ποιοτικό, ανθεκτικό και απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. H Βιοτεχνία Delta Strom με βάση την τεχνογνωσία και την ποιότητα, κατασκευάζει για εσάς στρώματα και ανωστρώματα ύπνου από νέας τεχνολογίας υλικά, για να σας προσφέρουν την απόλυτη ευχαρίστηση, για τον καθημερινό σας ύπνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.