Unsplash Etienne Girardet

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ;

Οι λέξεις είναι καταφύγιο, είτε δημιουργείς με αυτές μια ιστορία, είτε γράφεις τη δική σου ιστορία. Ένα καταφύγιο που έχει τη δική του θεραπευτική δράση.

Πάρε τη λέξι μου. Δώσε μου το χέρι σου. – Ανδρέας Εμπειρίκος

Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για τη θεραπευτική δράση της γραφής, γιατί για μένα οι λέξεις είχαν πάντα ιαματικές ιδιότητες. Παλεύω μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια, από πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Σε αυτή τη διαρκή αναμέτρηση, τις πιο πολλές φορές ένιωσα την ικανοποίηση της νίκης. Οι λέξεις ήταν για μένα ένα πέπλο όπως το φρέσκο χιόνι που πέφτει ανήμερα τα Χριστούγεννα και σε γεμίζει αγαλλίαση και μια χαρά ανείπωτη.

Στα 10 μου, έσκυβα στη λευκή κόλλα και ήθελα να αποτυπώσω τη ζωή μου ως μαθήτρια. Στην εφηβεία, έγραφα στο ημερολόγιο μου για όλους τους ανεκπλήρωτους έρωτες που ζούσα, ενώ αλληλογραφούσα μανιωδώς με νέους από όλο τον κόσμο. Στα χρόνια του εγκλεισμού, η γραφή άρχισε να γίνεται εκτός από επάγγελμα και αδήριτη ανάγκη για τη διατήρηση της εσωτερικής μου γαλήνης και ηρεμίας.

Τότε ανακάλυψα πως όλες αυτές τις διεξόδους που έβρισκα εγώ με τις λέξεις, η επιστήμη και η τέχνη της δημιουργικής γραφής τις είχαν ανακηρύξει σε επίσημους τρόπους θεραπείας. Η Julia Cameron, δασκάλα, καλλιτέχνης και συγγραφέας, εκθειάζει τις «πρωινές σελίδες», το γράψιμο δηλαδή μόλις σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι, γιατί είναι μια στιγμή που είσαι ανοιχτός και εύπλαστος στο να αφήσεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Αυτές οι τρεις σελίδες που θα γράψεις θα είναι η αρχή της δημιουργικής διεργασίας, αλλά και μια ευκαιρία να ακούσεις την εσωτερική σου φωνή και να κάνεις εκείνο το τηλεφώνημα στη φίλη που έχεις εδώ και καιρό να δεις, ή να θέσεις ως προτεραιότητα αυτό που είναι το πιο σημαντικό για σένα μέσα στην ημέρα.

λέξεις
Unsplash Anton Maksimov

Η Jackie Holder, δασκάλα δημιουργικής γραφής και coach, μιλάει για τη φύση και πώς μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης τόσο για να γράψεις όσο και για να βρεις το μονοπάτι πίσω στον αυθεντικό σου εαυτό. Τα άρθρα και τα βιβλία της στάθηκαν η αφορμή για πολλές ασκήσεις γραφής και βαθιές βουτιές με τις λέξεις στο συναρπαστικό ασυνείδητο. Ασκήσεις απλές, που μπορεί να ξεκινούσαν ως ιδέες για να γράψεις και να εμβαθύνεις στην ανάγνωση του εαυτού σου. Για παράδειγμα: Τι νόημα υπάρχει στο όνομά σου και, αν μπορούσες, θα το άλλαζες; Πώς θα μπορούσες να μιλήσεις για τις μυρωδιές που σου αρέσουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα;

Η παρηγοριά της γραφής

Ο καταπραϋντικός ρυθμός των λέξεων είναι μια παρηγοριά. Τα γράμματα στον νεότερο εαυτό σου μπορούν να σου αποκαλύψουν πολλά πράγματα για όσα δεν είναι πια τόσο σημαντικά για σένα. Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να σου θυμίσει τι είναι αυτό που λατρεύεις στην κάθε μέρα σου. Το γράμμα που θα ήθελες να έχεις στείλει σε κάποιον μπορεί να σε λυτρώσει από όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μια δεδομένη στιγμή της ζωής σου δεν τόλμησες να αρθρώσεις.

Η ποίηση έχει τις δικές της μαγικές ιδιότητες και μπορεί να ρίξει στα δίχτυα της σκέψης σου μια οπτική που μέχρι τότε δεν είχες καν φανταστεί. Μπορεί όμως και απλά να σου χαϊδέψει την ψυχή, όπως κάνουν οι νότες ενός μουσικού κομματιού που αγαπάς. Μπορεί ακόμη να σε κάνει να νιώσεις την οικουμενικότητα του συναισθήματος που σε βασανίζει και να το κάνει ακόμη πιο ελαφρύ. Η ποίηση, όπως και όλες οι τέχνες του λόγου, κυνηγούν το ωραίο γι’ αυτό και μπορούν να σε βοηθήσουν να το δεις μέσα από το δικό τους πρίσμα .Όταν κάποια στιγμή αντιμετώπισα ένα σοβαρό δίλημμα στη ζωή μου, μια φίλη μού έστειλε το ποίημα του Robert Frost «The road not taken». Κατάλαβα τη συμβουλή της όταν έφτασα στους τελευταίους του στίχους:

Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference

Οι λέξεις είναι καταφύγιο, είτε δημιουργείς με αυτές μια ιστορία είτε γράφεις τη δική σου ιστορία. Είναι καταφύγιο ακόμη και όταν τις διαβάζεις και παρατηρείς μέσα στον καθρέφτη τους τον εαυτό σου όπως αλλάζει, όπως μεγαλώνει, όπως μεταμορφώνεται.

Ιδέες για να εμπνευστείς και να ξεκινήσεις το ταξίδι της γραφής:

  • Kάνε μια λίστα με τα μέρη στα οποία γεννήθηκαν οι πιο σημαντικές σου σχέσεις.
  • Διάλεξε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο και κάνε μια λίστα με τους χαρακτήρες του βιβλίου, της ταινίας ή της τηλεοπτικής σειράς που σου τον θυμίζουν.
  • Κάνε μια λίστα σχετικά με τους τρόπους που νιώθεις οικειότητα με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο.

Η Σοφία Θεοδοσιάδου είναι δημοσιογράφος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.