iStock

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ

Υπάρχει ένα βότανο που λατρεύουν οι Κινέζοι και φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία.

Το ginseng έχει τις ρίζες του στην Ασία, ήπειρο που κρύβει πάρα πολλά μυστικά μακροζωίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θεωρείται από αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μέχρι «όπλο» κατά της στυτικής δυσλειτουργίας!

Είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται εδώ πολλά χρόνια ως φάρμακο για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, από την κόπωση και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα μέχρι τη βελτίωση λειτουργιών του οργανισμού. Πρόκειται για βότανο άμεσα συνδεδεμένο με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ συχνά χρησιμοποιείται τόσο στην κουζίνα όσο και ως φάρμακο – και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Κορέα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ginseng, αλλά το συχνότερο είναι το αμερικανικό (Panax quinquefolius) και το ασιατικό ή κορεατικό (Panax ginseng). Παρόλο που οι ουσίες που περιέχει το ασιατικό ginseng είναι πολλές, αυτές που θεωρούνται πιο σημαντικές και ευεργετικές ονομάζονται τζινσενοσίδες.

Ginseng
iStock

Πιθανά οφέλη του ginseng

Οι άνθρωποι λάμβαναν παραδοσιακά ginseng, πιστεύοντας ότι συμβάλλει στην καλή υγεία και το wellbeing, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του βοτάνου. Μάλιστα, στη Δύση, η επιστημονική κοινότητα συχνά αμφισβητεί τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Έπειτα από μελέτες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ginseng είναι πιθανό να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:

 • Αυξάνει την ενέργεια και καταπολεμά την κόπωση, ιδιαίτερα σε άτομα που αισθάνονται αδύναμα ή κουρασμένα.
 • Οξύνει τη γνωστική λειτουργία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Μειώνει τη φλεγμονή, αφού θεωρείται βότανο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
 • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (υπάρχει επίσης μια ομάδα τροφών που συμβάλλει σε αυτό).
 • Σχετίζεται με τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης.
 • Βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
 • Μπορεί να ενισχύσει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

ginseng
iStock

Τι πρέπει να ξέρετε πριν το καταναλώσετε

Όπως εξηγεί στο διαδικτυακό περιοδικό Well+Good η Rachelle Robinette, κλινική βοτανολόγος και θεραπεύτρια ολιστικής υγείας, για να δούμε τα οφέλη του ginseng πρέπει να το παίρνουμε κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βέβαια, όπως με όλα τα βότανα, είναι απαραίτητο να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για όσα καταναλώνουμε. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (με την οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει και ο βασιλικός πολτός) και η ινσουλίνη. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι το βότανο δεν είναι ασφαλές να καταναλώνεται από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ λίγα είναι γνωστά για τη χρήση του ασιατικού ginseng σε γυναίκες που θηλάζουν.

Ενώ σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση ginseng, μεταξύ των παρενεργειών που έχουν αναφερθεί είναι: πονοκέφαλοι,

 • προβλήματα ύπνου,
 • πεπτικά προβλήματα,
 • αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα,
 • διάρροια,
 • ταχυκαρδία,
 • σοβαρή δερματική αντίδραση.

Το ginseng μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως τσάι, σκόνη ή κάψουλες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.