Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια πρωτεΐνη φαίνεται να παίζει αποφασιστικό ρόλο στο γιατί και πόσο απολαμβάνουμε το σεξ, μέσω μηνυμάτων που καταλήγουν στον εγκέφαλο.

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να ξέρεις πως το σεξ προσφέρει ευχαρίστηση στους περισσότερους ανθρώπους. Ή ότι όλα έχουν να κάνουν με το μυαλό. Όχι απαραίτητα γιατί το διεγείρει ο/η σύντροφός μας με το πνεύμα του, αλλά επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει τα μηνύματα απόλαυσης που στέλνουν διαφορετικά σημεία του σώματος μας όταν κάνουμε σεξ.

Ο εγκέφαλος αντιδρά σε αυτές τις «ενημερώσεις» απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Μελέτες που έχουν εξετάσει γιατί η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι απόλαυση για τους περισσότερους αναφέρουν ότι η σωματική εγγύτητα σε άλλον άνθρωπο αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο. Η ωκυτοκίνη ανήκει στις πιο ισχυρές ορμόνες που παράγει το σώμα μας. Είναι γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης». Η αύξηση της μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ασφαλείς.

Εντωμεταξύ, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η ρυθμική φύση του σεξ και η σεξουαλική διέγερση δημιουργούν έναν σωματικό-ψυχολογικό βρόχο ευχαρίστησης. Καθώς η σωματική ευχαρίστηση αυξάνεται κατά τη φάση του οργασμού στο σεξ, το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχολογική απόλαυση. Η μεγαλύτερη «δόση» ψυχολογικής απόλαυσης αυξάνει τη σωματική απόλαυση.

Τι κάνει το σεξ απόλαυση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ερχόμαστε έτσι στην τελευταία ανακάλυψη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους απολαμβάνουμε το σεξ. Έχει να κάνει με το άγγιγμα και μια πρωτεΐνη που «κρίνει» τη διέγερση. Τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπείες για διαταραχές, όπως είναι η στυτική λειτουργία.

Τι αποκάλυψε δεκαετής έρευνα για το σεξ

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανήκει στα κορυφαία κέντρα ιατρικής έρευνας του κόσμου. Εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια , μια ομάδα ανθρώπων έχει αναλάβει να βρει τον λόγο που το σεξ είναι ευχάριστο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου του Ινστιτούτου, ρόλο ως προς αυτό παίζει πρωτεΐνη που λέγεται PIEZO2. Βρίσκεται στις νευρικές απολήξεις γύρω από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών οργάνων. Με το άγγιγμα ή την άσκηση πίεσης, οι νευρικές απολήξεις στέλνουν ένα σήμα μέσω της σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της εργασίας, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια τέθηκε ως ζητούμενο να προσδιοριστεί εάν η PIEZO2 είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Διαπιστώθηκε ότι αυτά που δεν είχαν την εν λόγω πρωτεΐνη δεν μπορούσαν να διεγερθούν σεξουαλικά. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συσχέτισαν την PIEZO2 με τα σεξουαλικά συναισθήματα.

Είδαν και ότι τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν την πρωτεΐνη δεν μπορούσαν να παράγουν απογόνους. Ενώ έδειχναν σεξουαλικό ενδιαφέρον, δεν μπορούσαν να ζευγαρώσουν αποτελεσματικά για τη διαιώνιση του είδους.

Ο Alexander Chesler, ανώτερος ερευνητής του NIH και επικεφαλής της μελέτης, διευκρίνισε ότι «η μηχανική ευαισθητοποίηση συνδέεται άμεσα με την αναπαραγωγική υγεία. Έως τώρα δεν ξέραμε πολλά για τους υποκείμενους μηχανισμούς. Τα ευρήματα της εργασίας μας έχουν άμεσες κλινικές επιπτώσεις, καθώς εντοπίζουν έναν συγκεκριμένο μοριακό στόχο. Ευρύτερα, παρέχουν ένα σημείο εισόδου για την αποκάλυψη των νευρικών κυκλωμάτων που εμπλέκονται στη σεξουαλική αίσθηση».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.