Χριστίνα Αβδίκου

ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Εσύ για ποιον λόγο σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι; Η απάντηση που θα δώσεις στο ερώτημα αυτό μπορεί να σου χαρίσει μερικά χρόνια ζωής.

Εσύ για ποιον λόγο σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι; Τι είναι εκείνο που σε παρακινεί; Τι είναι αυτό που θες να πετύχεις; Ο σκοπός που έχεις στη ζωή σου σε επηρεάζει με περισσότερους τρόπους από όσους νομίζεις.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο σκοπός που έχουμε στη ζωή μας μπορεί να συμβάλλει σε έναν βαθμό στην προστασία της υγείας μας. Για παράδειγμα, φαίνεται να επιδρά θετικά στη σωματική λειτουργία, να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώνει τα σκορ σε τεστ που αξιολογούν τη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου και εν γένει τη γνωστική λειτουργία μας.

Ο σκοπός που έχουμε στη ζωή μας & η μακροζωία

Κι αν τα παραπάνω δεν μας φαίνονται αρκετά, το να έχουμε έναν σκοπό στη ζωή μας φαίνεται να αποτελεί μυστικό μακροζωίας. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι άνθρωποι με ισχυρότερη αίσθηση σκοπού στη ζωή ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Αν και οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν την ύπαρξη σκοπού στη ζωή τους ως “ψυχολογικό” παράγοντα, οι επιδράσεις του στην υγεία δεν μπορούν να εξηγηθούν αποκλειστικά από διαδικασίες που λειτουργούν στο μυαλό και τη βιολογία μας. Πρέπει να εξετάσουμε πώς ο ψυχολογικός παράγοντας αλληλεπιδρά με τον κοινωνικό μας κόσμο και τελικά επηρεάζει την υγεία μας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Koichiro Shiba, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας.

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Ποιοι ζουν περισσότερο

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Preventive Medicine, ο Shiba και συνάδελφοί του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια αντιπροσωπευτική μελέτη ενηλίκων, ηλικίας 50 ετών και άνω, στις ΗΠΑ.

Η ομάδα αξιολόγησε την αυτοαναφερόμενη αίσθηση σκοπού σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, καθώς και τον κίνδυνο θνησιμότητας μέσα σε μια περίοδο οκτώ ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη αίσθηση σκοπού στη ζωή τους παρουσίασαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας (15,2%), σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη αίσθηση σκοπού (36,5%).

Το μυστικό που θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο
Χριστίνα Αβδίκου

Η συσχέτιση αυτή ήταν ελαφρώς ισχυρότερη μεταξύ των γυναικών, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανά φυλή ή εθνικότητα. Στην περίπτωση των γυναικών, η ισχυρότερη παρατηρούμενη συσχέτιση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με τους άντρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.