Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙΣ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Ένας από τους πρωτοπόρους στον προσδιορισμό της πραγματικής βιολογικής ηλικίας μας επισημαίνει ότι για να επιβραδύνουμε τη γήρανση αρκεί να κάνουμε 4 βασικά πράγματα.

Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά μιλώντας για τη γήρανση, η χρονολογική μας ηλικία δεν συμπίπτει αναγκαστικά με τη βιολογική (και ένα σωρό άλλες), που προσδιορίζονται με συγκεκριμένα τεστ. Η δική μου βιολογική ηλικία, για παράδειγμα, είναι 48 ετών, ενώ η μεταβολική μου ηλικία είμαι 32. Την ηλικία που αποκαλύπτει το αίμα μου δεν την έχω βρει ακόμα (δεν έχω κάνει το ανάλογο τεστ).

Επίσης, δεν έχω κάνει ούτε το τεστ σάλιου που ενημερώνει πόσο πραγματικά είμαστε στα εντός μας. Τα χρόνια των οργάνων μας προκύπτουν από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας. Αν τον προσέχουμε (αν κοιμόμαστε καλά, τρώμε υγιεινά, ασκούμαστε, δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε και αποφεύγουμε όλους τους άλλους κύριους παράγοντες κινδύνου) ή αν αδιαφορούμε για αυτόν.

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε πως μέσω του σάλιου μπορούμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι η υγεία μας είχε να δώσει 4 συμβουλές για να μειώσουμε την ηλικία του σώματος μας επιβραδύνοντας τη γήρανση. Πρώτα, όμως, είχε να μας προειδοποιήσει για κάτι.

Η γήρανση μέσα από τα τεστ DNA

Το 2011, ο Steve Horvath, καθηγητής γενετικής τότε στο UCLA, είχε δημοσιεύσει μια πρωτοποριακή έρευνα που έδειχνε ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο εσωτερικό του σάλιου μας μπορούν να αποκαλύψουν πράγματα για την ανθρώπινη υγεία και τη φθίνουσα πορεία της. Όπως είπε στο Insider «για εκείνη την εποχή, ήταν πολύ περίεργο εύρημα ότι το σάλιο μπορεί να μετρήσει την ηλικία σου. Για αυτό και αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό».

Πέρασε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν εμφανιστούν εταιρείες μακροζωίας που υπόσχονται να μετρήσουν τη βιολογική μας ηλικία, μέσω αναλύσεων σάλου ή αίματος, «πατώντας» στην ανακάλυψη του Horvath.

4 τρόποι για να επιβραδύνεις τη γήρανση
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τα test kits που υπάρχουν στην αγορά χρειάζονται το DNA μας, το οποίο λαμβάνουμε από το σάλιο, επίχρισμα από το εσωτερικό του μάγουλου, αίμα ή ούρα. Όλα μετρούν τις χημικές υπογραφές στο DNA, οι οποίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και ως απόκριση σε περιβαλλοντικές και σε βιολογικές επιρροές (βλ. γενετική και τρόπο ζωής). Στην ουσία, μετρούν πόσο γρήγορα ή αργά γερνάμε.

Οι περιορισμοί στα αποτελέσματα

Ο Horvarth, που απασχολείται ως κύριος ερευνητής στην startup μακροζωίας Altos Labs, λέει πως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, πριν πάρουμε σοβαρά τις εκτιμήσεις αυτές.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που θέλω να πω στους καταναλωτές είναι να είστε χαλαροί με τα αποτελέσματα», καθώς δεν δίνουν πλήρη εικόνα για την υγεία μας. «Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση, το βάρος, η χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Τα βιολογικά τεστ ηλικίας απλώς μετρούν τον τρόπο με τον οποίο η υγεία μας ανταποκρίνεται στα χρόνια που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. «Επομένως, δεν προβλέπουν με ακρίβεια τη μελλοντική σας υγεία, πολλές δεκαετίες μακριά».

Η ελπίδα όσων ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο είναι πως κάποια στιγμή θα προκύψει τεστ βιολογικής ηλικίας για ασθενείς, ώστε να προκύπτει η καλύτερη θεραπεία για τη βελτίωση της μακροζωίας. Για παράδειγμα, ένα χάπι αντιγήρανσης ή άλλες παρεμβάσεις που δεν υπάρχουν σήμερα.

Τι έχουμε διαθέσιμο σήμερα για να επιβραδύνουμε τη γήρανση;

Είναι ό,τι ξέρουμε ήδη. Όπως λέει ο Horvarth, οι άνθρωποι που ελπίζουν να ενισχύσουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους πρέπει να επικεντρωθούν στα απλά, με βάση στοιχεία που μας έχει ήδη δείξει η επιστήμη ότι μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση του ανθρώπου:

  1. Να μην καπνίζουν.
  2. Να αυξήσουν την πρόσληψη λαχανικών.
  3. Να ασκούνται.
  4. Να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή (που τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε θέματα όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις).

«Όλα όσα γνωρίζετε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής φαίνεται να επηρεάζουν αυτούς τους βιοδείκτες», είπε ο Horvath. Γι' αυτό και συμβουλεύει του φίλους του να μην σπαταλούν τα χρήματά τους σε ακριβές εξετάσεις DNA.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.