5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ
Είναι αρκετοί οι μύθοι και οι παρανοήσεις γύρω από το πώς να φροντίσουμε την υγεία του δέρματός μας. Μήπως κι εσύ έχεις ενστερνιστεί κάποιους από αυτούς;
Το δέρμα μας παίζει πολλούς ρόλους και είναι όλοι σημαντικοί, γι΄ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε να παραμένει υγιές. Συγκρατεί και προστατεύει, για παράδειγμα, τους υποκείμενους ιστούς και τα εσωτερικά όργανα, εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στον οργανισμό μας, βοηθά να παραμένουμε ζεστοί τον χειμώνα και να δροσιζόμαστε όταν κάνει ζέστη.
Ωστόσο, το δέρμα είναι πιο γνωστό από το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι, επίσης, το πιο ορατό όργανο κι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που έχει κερδίσει την προσοχή αμέτρητων ειδικών όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι περίεργο, επομένως, που οι αντιλήψεις γύρω από την υγεία του περιλαμβάνουν αρκετούς μύθους και παρανοήσεις, όπως οι εξής:
1. Το νερό διατηρεί το δέρμα υγιές
Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Το νερό διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο με την έννοια ότι κρατά το σώμα ενυδατωμένο, άρα και το δέρμα (αφού αποτελεί ένα από τα όργανά του). Δεν υπάρχουν στοιχεία, όμως, που να αποδεικνύουν ότι το νερό επηρεάζει άμεσα το δέρμα, εκτός ίσως σε ακραίες περιπτώσεις, όπως η σοβαρή αφυδάτωση.
2. Οι κρέμες κάνουν θαύματα
Σίγουρα προσφέρουν πολλά και μπορούν να βελτιώσουν αρκετά προβλήματα της επιδερμίδας, ωστόσο καμία κρέμα –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν μπορεί να μας κρατήσει νέους για πάντα ή να εξαφανίσει ρυτίδες και να προστατεύσει το δέρμα από τη γήρανση επ' αόριστον. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να επιβραδύνουν τη γήρανση και να διατηρήσουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ώστε να εμφανιστούν λιγότερες ρυτίδες και διαταραχές μελάγχρωσης από ό,τι ήταν προγραμματισμένο γενετικά.
Καθώς η γήρανση του δέρματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην ακτινοβολία, η πιο σημαντική παρέμβαση για την επιβράδυνση της διαδικασίας είναι η χρήση αντηλιακού.
3. Αντιβακτηριακό σαπούνι για υγιές δέρμα
Το φυσικό μικροβίωμα είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του, ενώ μπορεί να είναι πιο σκληρά σε σχέση με τα σαπούνια με ουδέτερο pH. Η απομάκρυνση τόσο των καλών όσο και των κακών βακτηρίων σε τακτική βάση δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα, καθώς διαταράσσεται η ισορροπία της επιδερμίδας, μέσω της καταστροφής του επιδερμικού φραγμού.
4. Το καθαρό δέρμα δεν έχει ακμή
Η ακμή δεν προκαλείται από τη σκόνη ή τις ακαθαρσίες που συγκεντρώνονται στο δέρμα κατά τη διάρκεια της μέρας. Μπορεί να χρησιμοποιούμε προϊόντα για να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ή να αποτρέψουμε την ακμή, αλλά συχνά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό.
Οι πόροι κλείνουν από την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του δέρματος και όχι από τη βρωμιά. Αν και το μικροβίωμα του δέρματος μπορεί να διαφέρει στους ανθρώπους με ακμή, αυτό δεν οφείλεται στην καθαριότητα. Οι ορμόνες και οι πρωτεΐνες του στρες φέρεται να παίζουν επιβαρυντικό ρόλο, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση είναι πολλές φορές κεντρική και όχι τοπική.
5. Τα «φυσικά» προϊόντα είναι ασφαλέστερα
Άλλη μία σημαντική παρανόηση αφορά τη χρήση της λέξης «φυσικό». Στην ουσία, η λέξη αυτή δεν μας δίνει πληροφορίες ούτε για την αποτελεσματικότητα ούτε για την ασφάλεια ενός προϊόντος. Τα φυσικά προϊόντα μπορεί να έχουν εξίσου πολλές παρενέργειες, ενώ μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά. Επίσης, πολλά «φυσικά» προϊόντα είναι πολύ ακριβά, χωρίς να έχουν κάποιο επιπλέον όφελος.
Η Λία Δ. Παπαθανάκου είναι Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος.