5 ΠΙΘΑΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΞΥΠΝΑΣ ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ
Μήπως κατά καιρούς ξυπνάς ζαλισμένος; Διάβασε μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πρωινής ζάλης, καθώς και πότε πρέπει να επισκεφτείς γιατρό.
Ακούς το ξυπνητήρι να χτυπάει, ανοίγεις τα μάτια για να σηκωθείς από το κρεβάτι, αλλά κάτι δεν πάει καλά: νιώθεις πως όλα γύρω σου γυρίζουν – σκέψεις, λέξεις, σχέσεις, όλα! Σύμφωνα με την ακοολόγο Julie Honaker, το να ξυπνάς ζαλισμένος είναι ένα φαινόμενο όχι και τόσο σπάνιο, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.
Πού μπορεί να οφείλεται η πρωινή ζάλη και πότε χρειάζεται να ανησυχήσεις; Η ειδικός δίνει απαντήσεις και εξηγεί τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την κατάσταση.
Πιθανοί λόγοι που ξυπνάς ζαλισμένος
1. Η χαμηλή πίεση
Όταν είσαι ξαπλωμένος για πολλές ώρες, το αίμα συγκεντρώνεται στο κέντρο του σώματος. Μόλις σηκωθείς, το αίμα πέφτει προς τα κάτω, γεγονός που μπορεί να «ρίξει» την πίεσή σου και να σου προκαλέσει στιγμιαία ζάλη. Αν κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωσή σου, καλώς όρισες στον κόσμο της ορθοστατικής υπότασης (είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των ρυθμιστικών μηχανισμών ελέγχου της αρτηριακής πίεσης σε όρθια θέση). Προσπάθησε να σηκώνεσαι αργά από το κρεβάτι. Κάτσε πρώτα στην άκρη του, περίμενε μερικά δευτερόλεπτα και μετά σήκω όρθιος.
Η ορθοστατική υπόταση είναι πιο συχνή σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και σε άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. διουρητικά). Κανονικά διαρκεί λίγο, αλλά αν σου συμβαίνει συχνά φρόντισε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.
2. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης
Όλο αυτό το μακρινάρι είναι γνωστό και ως ίλιγγος θέσης, πάθηση που προκαλεί έντονο ίλιγγο κατά την αλλαγή θέσης του κεφαλιού. Όπως εξηγούν ειδικοί, οφείλεται στην μετατόπιση ορισμένων κρυστάλλων που βρίσκονται στο έσω αυτί, οι οποίοι αποκολλώνται από τη φυσιολογική τους θέση, π.χ. λόγω τραυματισμού στο κεφάλι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης ζάλη, πονοκέφαλο και ναυτία. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση γίνεται με την εφαρμογή μιας σειράς ασκήσεων και χειρισμών, που στοχεύουν στη μετακίνηση, στη διάλυση ή στην επανατοποθέτηση των ωτόλιθων στην αρχική τους θέση.
3. Η αφυδάτωση
Πες μας πόσο νερό ήπιες χθες! Αν δεν ενυδατώθηκες επαρκώς, τότε το σώμα σου στέλνει σήματα, απλώς με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση. Η αφυδάτωση μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και ρίχνει την πίεση, με αποτέλεσμα να ξυπνάς ζαλισμένος, ειδικά όταν σηκώνεσαι απότομα. Όπως αντιλαμβάνεσαι, η λύση είναι απλή: Φρόντισε να πίνεις περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας.
Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΙΝΗ ΖΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙΣ.
4. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
Δεν είναι λίγα τα φάρμακα που στις παρενέργειές τους περιλαμβάνεται η ζάλη, ιδίως αν λαμβάνονται βράδυ. Στα φάρμακα αυτά ανήκουν π.χ. ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και διουρητικά. Αν υποψιάζεσαι ότι το πρόβλημα οφείλεται στην φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς, ενημέρωσε τον γιατρό σου, αλλά μην τη διακόψεις χωρίς να τον συμβουλευτείς.
5. Η υπνική άπνοια
Αν ξυπνάς συχνά με πονοκέφαλο, νιώθεις κουρασμένος ή σου λένε ότι ροχαλίζεις πολύ, είναι πιθανό να πάσχεις από υπνική άπνοια. Η διακοπτόμενη αναπνοή στον ύπνο μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζάλη το επόμενο πρωί. Σε αυτή την περίπτωση, φρόντισε να υποβληθείς σε μελέτη ύπνου.
Πότε να συμβουλευτείς ειδικό
Αν μια στο τόσο ξυπνάς ζαλισμένος, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η περιστασιακή πρωινή ζάλη είναι κάτι που πολλοί έχουμε βιώσει κατά καιρούς. Από την άλλη, αν το πρόβλημα εμφανίζεται τακτικά, μην αγνοείς τα σημάδια που στέλνει το σώμα σου και μίλα με τον γιατρό σου. Η συστηματική πρωινή ζάλη μπορεί να κρύβει κάτι πιο σοβαρό, π.χ. κάποιο πρόβλημα με την καρδιά, γι’ αυτό χρειάζεται να το ελέγξεις.
Χρήσιμη συμβουλή
Καλό για σένα, αλλά και για τον γιατρό σου, είναι να καταγράφεις κάθε πότε ξυπνάς ζαλισμένος. Κράτα λοιπόν ένα ημερολόγιο, γιατί μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.