iStock

6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΝΕΦΡΑ

Τα νεφρά φιλτράρουν οτιδήποτε μπαίνει στον οργανισμό σας. Η εύρυθμη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση της υγεία σας, γι΄αυτό είναι σημαντική η σωστή... συντήρησή τούς.

Τα νεφρά είναι τα φυσικά φίλτρα του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια, απομακρύνουν από το σώμα μας τα απόβλητα προϊόντα και την περίσσεια υγρών. Αυτή είναι η κύρια λειτουργία τους, που οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουμε.

Εκτελούν όμως και άλλες. Για παράδειγμα, εκκρίνουν ορμόνες, όπως η ρενίνη που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μεταβολίζουν τη βιταμίνη D μετατρέποντάς την στη δραστική της μορφή, ελέγχουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ρυθμίζουν τα επίπεδα καλίου και νατρίου.

Υπάρχουν, επομένως, πολλοί λόγοι για να τα φροντίζουμε, όπως υπάρχουν και κάποιοι «μύθοι» που αφορούν την υγεία των νεφρών). Ας δούμε 6 μυστικά για καλή λειτουργία τους.

1. Κόψτε το τσιγάρο

Εντάξει, ίσως είναι δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα. Προσπαθήστε τουλάχιστον να το μειώσετε. Γιατί; Κατ’ αρχάς, βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, άρα και στα νεφρά. Επιπλέον, όπως αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικού καρκινώματος, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με το πόσο καπνίζετε. Ο κίνδυνος μειώνεται εάν σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια έως ότου φτάσετε στο επίπεδο κινδύνου κάποιου που δεν έχει βάλει τσιγάρο στο στόμα του.

6 τρόποι να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή
Unsplash Tim Hüfner

2. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Όπως είπαμε στην αρχή, τα νεφρά είναι τα εργοστάσια επεξεργασίας όσων τρώτε ή πίνετε. Αυτό σημαίνει πως, αν καταναλώνετε πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσης και λίγα επεξεργασμένα τρόφημα, είστε σε καλό δρόμο. Αν, πάλι, τα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη αποτελούν μέρος του καθημερινού σας διαιτολογίου, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες καταστάσεις που βλάπτουν την υγεία των νεφρών.

3. Σηκωθείτε από την καρέκλα

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη, καθώς συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να τρέχετε με τις ώρες στα πάρκα ούτε να περνάτε τη μισή μέρα στο γυμναστήριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί (περπάτημα, ποδήλατο, χορό, κολύμβηση ή ακόμα και κάτι διασκεδαστικό, όπως το τραμπολίνο, ώστε να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας και να μην την παρατήσετε.

6 τρόποι να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή
iStock

4. Μην παραμελείτε προβλήματα υγείας

Δύο παθήσεις που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των νεφρών είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, τα νεφρά αναγκάζονται να εργαστούν περισσότερο για να φιλτράρουν το αίμα, οπότε επιβαρύνονται. Καλό είναι, επομένως, να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Το ίδιο φροντίστε να κάνετε και στην περίπτωση που η πίεσή σας είναι σταθερά ανεβασμένη.

Ευτυχώς, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και των δύο καταστάσεων.

5. Μην το παρακάνετε με τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα

Όσοι λαμβάνετε τακτικά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, τα λεγόμενα OTC, για πονοκεφάλους, χρόνιους πόνους κ.λπ., καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βλάψουν τα νεφρά εάν τα παίρνετε τακτικά ή σε μεγάλες δόσεις.

6 τρόποι να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή
iStock

6. Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο

Βάλτε στην τσάντα και το γραφείο σας ένα μπουκάλι νερό, γιατί η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών. Το νερό βοηθάει τόσο στην παροχή θρεπτικών συστατικών στα νεφρά όσο και στη μεταφορά των αποβλήτων στην ουροδόχο κύστη, ώστε να απομακρυνθούν. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας βλάψει, εάν συμβαίνει συχνά. Μάλιστα, όσοι έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης, καλύτερα να πίνουν λίγο παραπάνω νερό.

Βέβαια, όταν μιλάμε για ενυδάτωση δεν αναφερόμαστε στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθώς το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των νεφρών.

Έχετε υπόψη:

Εάν έχετε ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ή νεφρικής νόσου, ενημερώστε τον γιατρό σας και μην αμελείτε τις προληπτικές εξετάσεις. Όσο νωρίτερα εντοπίσετε πιθανό πρόβλημα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπισή του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.