O δρ. Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: «ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ MRNA ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ»

Την ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αναπτυχθούν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες έκανε ο CEO της Pfizer, μιλώντας στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μάθαμε για τον τεχνολογία mRNA εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και των εμβολίων που δημιουργήθηκαν για την πρόληψη και την προστασία από την Covid-19. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία μελετάται από τους επιστήμονες εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο λόγος; Η αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, ανάφερε: «Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια. Εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαλειφθεί και αυτός δεν είναι από αυτούς. Σήμερα όμως έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου

Όπως επεσήμανε, με την τεχνολογία mRNA τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δούμε κι άλλα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για τον καρκίνο και για άλλες γενετικές ασθένειες. «Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο. Και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλια και για άλλες ασθένειες», είπε ο κ. Μπουρλά.

«Στα δύο χρόνια της πανδημίας μάθαμε πάρα πολλά. Συγκεντρώσαμε μια εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας». Εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό έφερε στο προσκήνιο το ερώτημα: Aν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid-19, γιατί όχι για τον καρκίνο ή για άλλες ασθένειες;

Κέντρο ψηφιακής καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια, όχι μόνο για τη δημιουργία του στην πόλη του, αλλά και για τη δουλειά που γίνεται εκεί: «Αν δεν ήμουν από τη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσα να καταλάβω ότι έχουμε χιλιάδες επιστήμονες με τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν, αλλά δεν έχουν ευκαιρία. Ήμουν βέβαιος - ξέροντας τι κάνουν αυτά τα κέντρα σε άλλες χώρες - ότι αν δημιουργήσουμε ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη, θα ήμασταν πάρα πολύ επιτυχημένοι».

Δεν δίστασε να πει ότι αρκετοί στην Pfizer είχαν αμφιβολίες για τη δημιουργία του κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά σήμερα «τρίβουν τα μάτια τους από τη δουλειά που γίνεται». Δήλωσε κατενθουσιασμένος και πρόσθεσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε 200 άτομα και σήμερα υπολογίζονται περίπου 700. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε πολλές τέτοιου τύπου δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.