iStock

ΑΝ ΕΧΩ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΑΛΚΟΟΛ;

Ο «δεύτερος εγκέφαλός» μας επηρεάζεται σημαντικά από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε. Μάθε πώς θα προστατεύσεις αυτό το πολύτιμο όργανο, χωρίς απαραίτητα να απέχεις πλήρως από το αλκοόλ, ακόμα κι όταν έχεις ευερέθιστο έντερο.

Για πολλούς ανθρώπους αλκοόλ σημαίνει έξοδος, χαλάρωση και διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Μια βόλτα με φίλους ισοδυναμεί συνήθως με μερικά ποτηράκια κρασί, ένα καλό τσίπουρο με μεζέ ή μερικά κοκτέιλ (τώρα που ανοίγει και ο καιρός).

Το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία (αν και ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας διαφωνεί με αυτή την άποψη), όπως η μείωση του στρες ή η βελτίωση της υγείας της καρδιάς στην περίπτωση του κρασιού. Μια έρευνα μάλιστα, έχει διαπιστώσει ότι η μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Βέβαια, αν το παρακάνουμε με την ποσότητα του αλκοόλ, όχι μόνο δεν θα αποκομίσουμε οφέλη αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις τοξικές συνέπειες της κατανάλωσής του, όπως η είναι η αφυδάτωση, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, ακόμα και το άγχος.

αλκοόλ
Freepik

Τι κάνει το αλκοόλ στο έντερο

Φυσικά, το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου, όργανο το οποίο –δικαίως– έχει κερδίσει τον τίτλο του «δεύτερου εγκεφάλου» μας. Ειδικότερα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου και μία από τις πρώτες συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι η διάρροια.

Το γεγονός αυτό εξηγείται ως εξής: Το αλκοόλ απορροφάται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για μια τοξίνη, ο οργανισμός μας προσπαθεί να το επεξεργαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να το αποβάλει. Όταν το στομάχι μας είναι άδειο, η διαδικασία της απορρόφησης του αλκοόλ επιταχύνεται ενώ όταν έχουμε καταναλώσει τροφή, αυτή συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας. Μόλις το αλκοόλ απορροφηθεί, το σώμα μας αποβάλλει νερό και θρεπτικά συστατικά μέσω του πεπτικού μας συστήματος, γεγονός που μας αφυδατώνει και μπορεί να προκαλέσει –τη σχετική με το αλκοόλ– διάρροια.

Επιπλέον, όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, οι μεταβολίτες της πέψης του μπορούν να προωθήσουν την εντερική φλεγμονή. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τον βλεννογόνο του εντέρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις βλάβες σε άλλα όργανα, όπως το συκώτι και ο εγκέφαλος.

ευερέθιστο έντερο
Freepik

Τι γίνεται αν έχεις ευερέθιστο έντερο;

Φίλη που ταλαιπωρείται από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) μου είχε περιγράψει ότι αρκετές φορές η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα όταν πίνει «με άδειο στομάχι».

Οι επιστήμονες δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μία οριστική απάντηση για τις συγκεκριμένες επιδράσεις που έχει το αλκοόλ στα συμπτώματα του ΣΕΕ. Μέχρι στιγμής, θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο σε ατομικό επίπεδο.

Μια μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει το σύμπτωμα διάρροιας του ΣΕΕ. Ωστόσο, η κατανάλωση ελαφρών έως μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να μην αυξήσει τα συμπτώματά του.

Με βάση τις μελέτες και τις διατροφικές οδηγίες, οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με ΣΕΕ να πίνουν ασφαλείς ποσότητες αλκοόλ και να απέχουν από αυτό τουλάχιστον 2 μέρες την εβδομάδα.

αλκοόλ
Freepik

Συμβουλές που ανακουφίζουν

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε αλλά και να ανακουφιστείτε από τις αλλαγές που προκαλεί το αλκοόλ στο έντερό σας.

  1. Πίνετε με μέτρο. Να θυμάστε ότι οι ειδικοί συνιστούν ένα έως δύο ποτά την μέρα για τους ενήλικες.
  2. Καταναλώστε το ποτό σας αργά και πιείτε πολύ νερό στο ενδιάμεσο έτσι ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.
  3. Αν αντιμετωπίζετε πεπτικές διαταραχές ή διάρροια, δοκιμάστε –σε συνεννόηση με τον γιατρό σας– να καταναλώσετε τροφές της δίαιτας BRAT, όπως μπανάνες, ρύζι ή τοστ. Οι τροφές αυτές μπορούν να βοηθήσουν το στομάχι σας να ηρεμήσει.
  4. Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά, όπως το kimchi, το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.
  5. Λάβετε προβιοτικά από συμπληρώματα διατροφής – θυμηθείτε ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο έντερο και να συμβάλλουν στη συνολική ανάκαμψη το πεπτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε τη λήψη τους συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ειδικότερα, αν ταλαιπωρείστε από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, λάβετε υπόψη και τα εξής:

  1. Εάν παρατηρήσετε επιδείνωση ή αύξηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου όταν πίνετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απέχετε από το αλκοόλ.
  2. Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι. Φροντίστε να έχετε καταναλώσει επαρκή ποσότητα τροφής ή να τρώτε καθώς πίνετε. Το φαγητό στο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του από τον ερεθισμό.
  3. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ στο συνιστώμενο «ένα ή δύο ποτά την ημέρα» και να απέχετε από αυτό (τουλάχιστον) 2 μέρες την εβδομάδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.