Unsplash Felipe Pelaquim

ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Όπως δείχνουν τα πράγματα, τα οφέλη στη σκέψη και τη μνήμη που αποκομίζουν ένας άντρας και μια γυναίκα από τη σωματική και πνευματική δραστηριότητα διαφέρουν μεταξύ τους.

Οι διαφορές των δύο φύλων όσον αφορά την λειτουργία του οργανισμού δεν είναι κάτι νέο. Για παράδειγμα, έρευνες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο σύνδρομο Long Covid και ότι οι καλύτερες ώρες για γυμναστική, αν θέλουν να χάσουν λίπος από την κοιλιά, είναι οι πρωινές. Η γνώση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επηρεάζει σε έναν βαθμό τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Ισχύει, άραγε, το ίδιο και στην περίπτωση της σκέψης και της μνήμης;

Δημοσίευση στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology (Ιούλιος 2022) δείχνει ότι τα οφέλη της σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας στη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και στην καθυστέρηση της άνοιας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών.

Μελετώντας τη σκέψη και τη μνήμη

Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση που έχουν σωματικές και διανοητικές δραστηριότητες (όπως το διάβασμα και η παρακολούθηση μαθημάτων) στη γνωστική εφεδρεία, δηλαδή στην ικανότητα ανοχής νευρολογικών βλαβών (π.χ. λόγω γήρανσης) χωρίς να φαίνονται ορατά σημάδια επιβράδυνσης ή απώλειας μνήμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 758 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, άλλοι χωρίς προβλήματα σκέψης ή μνήμης, άλλοι με ήπια γνωστική εξασθένηση και άλλοι με άνοια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική εγκεφάλου και τεστ για να εκτιμηθεί η ταχύτητα σκέψης και η μνήμη τους, ενώ για τον υπολογισμό του γνωστικού αποθέματος οι βαθμολογίες των τεστ συγκρίθηκαν με τις αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια, όπως ο συνολικός όγκος του ιππόκαμπου.

Πόσο ωφελούν κάθε φύλο οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης
Unsplash Mattias Diesel

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα συνήθη εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας, καθώς και για την ενασχόλησή τους με τρεις τύπους νοητικών δραστηριοτήτων τους τελευταίους 13 μήνες: ανάγνωση (περιοδικών, εφημερίδων ή βιβλίων), παρακολούθηση μαθημάτων και παιχνίδι (π.χ. χαρτιά, μπίνγκο).

Ποια ήταν τα συμπεράσματα

«Διαπιστώσαμε ότι περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνδεόταν με μεγαλύτερη ικανότητα σκέψης στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες. Επίσης, η συμμετοχή σε νοητικές δραστηριότητες συνδεόταν με μεγαλύτερη ικανότητα σκέψης και στα δύο φύλα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Judy Pa από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Από την άλλη, η περισσότερη σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με το νοητικό απόθεμα της μνήμης ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες.

Πόσο ωφελούν κάθε φύλο οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης
Unsplash Ines Ferreira

Κάθε επιπλέον νοητική δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν οι άνθρωποι αντιστοιχούσε σε μείωση κατά 13 χρόνια της γήρανσης στην ταχύτητα επεξεργασίας των δεξιοτήτων σκέψης (17 χρόνια στους άντρες και 10 χρόνια στις γυναίκες). Επίσης, διπλασιασμός της σωματικής δραστηριότητας ισοδυναμούσε με 2,75 λιγότερα χρόνια γήρανσης όσον αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας των δεξιοτήτων σκέψης των γυναικών.

«Καθώς έχουμε λίγες έως καθόλου αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Το να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν το γνωστικό τους απόθεμα με απλά βήματα είναι σημαντικό».

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες συμβάλλουν στη βελτίωση της ταχύτητας σκέψης και της μνήμης, ωστόσο δείχνει την ύπαρξη συσχέτισης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.