iStock

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ COVID-19, ΑΛΛΑ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος. Τα self test αρνητικά. Δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε ότι ο ιός που έφερε ο έφηβος γιος μας από τις διακοπές του δεν ήταν κορονοϊός, αλλά ιός της γρίπης. Ο «χειμωνιάτικος» ιός είναι σε έξαρση και ρίχνει κόσμο στο κρεβάτι του – από τώρα.

Εμφανίστηκε στα καλά καθούμενα και ήταν ντυμένος Sars-CoV2. Με τον πυρετό του, τον πονοκέφαλο, τον βήχα, τον πονόλαιμο…Κι όμως επρόκειτο για ιό της γρίπης –ναι, όπως το ακούτε, στο τέλος του καλοκαιριού!

Πρώτη στάση ο δεκαπεντάχρονος γιος. Ανέμελος και αισιόδοξος, με όλες τις συμπεριφορές που αυτό συνεπάγεται: μισή μύτη μέσα στη μάσκα, μισή απ’ έξω στο γεμάτο σαλόνι του καραβιού της επιστροφής και πλύσιμο χεριών πλημμελές. «Κοβιντιάστηκα», μονολόγησε τρεμάμενος από τον πυρετό. Τι να σκεφτεί κανείς μέσα στον Αύγουστο; Ότι πέφτει στο κρεβάτι από έναν εποχικό –χειμωνιάτικο στα μέρη μας– ιό;

Τα self test αρνητικά. Και όσο εμφανιζόταν μόνο μία γραμμή στο παράθυρο, η μανία μου μεγάλωνε και στο επόμενο τεστ έσπρωχνα βαθύτερα τον στυλεό στη μύτη. «Δεν μπορεί, θα το δείξει», σκεφτόμουν. Έπαιξε ρόλο και η προ μηνών δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό: «Η διαφορά του rapid test από το self test είναι πόσο βαθιά βάζουμε τον στυλεό στη μύτη μας».

Η παιδίατρος έθεσε το δίλημμα του αποκαλόκαιρου: SARS-CoV-2 ή γρίπη; Της είχαν μπει ψύλλοι στα αυτιά από τα εφηβάκια που επέστρεφαν με σαραντάρια από ξέφρενες διακοπές σε Πάρο-Νάξο. Και κατευθυνθήκαμε στο πλησιέστερο διαγνωστικό, όπου υπήρχε προσφορά (!) για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε δύο rapid: για Sars-CoV2 και για ιούς της γρίπης. Στην προσφορά κι εμείς.

Διάγνωση: ιός της γρίπης τύπου Α

Ο κωδικός της ταλαιπωρίας, που βιώνει κυρίως η πιτσιρικαρία ως μεθεόρτια των ξέφρενων διακοπών στις Κυκλάδες, είναι «H1N1» και είναι ιός γρίπης τύπου Α. Όταν κυρίευσε κι εμένα αναζήτησα –ως η φοβική της φαμελιάς– πληροφορίες τις οποίες αναμεταδίδω απύρετη πλέον και στην υπερδιέγερση που νιώθει κάποιος όταν αναρρώνει.

Από πού μας ήρθε; Από το νότιο ημισφαίριο. Στην Αυστραλία, όπου ο αριθμός των ετήσιων κρουσμάτων αναμένεται να είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας, η γρίπη εμφανίστηκε τον Απρίλιο, ενώ η ενδημική περίοδός της ξεκινάει τον Ιούνιο.

ιός γρίπης
iStock

Έμαθα ακόμη ότι η άρση των μέτρων έπαιξε τον ρόλο της, όπως τον ρόλο της έπαιξε και η ίδια η λήψη των μέτρων καθώς, φορώντας μάσκες δεν αρπάξαμε τους συνήθεις εποχικούς ιούς και διαταράχθηκε, ως φαίνεται, ο εποχικός κύκλος των ιώσεων.

«Ο Covid είχε σαφώς πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό. Τώρα που οι άνθρωποι έχουν χαλαρώσει, έχουν βγάλει τις μάσκες, βλέπουμε τους ιούς να συμπεριφέρονται με πολύ περίεργους τρόπους», δήλωνε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου στο CNBC ο Δρ Σκοτ Ρόμπερτς, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής για την πρόληψη των λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Μόνη στο δωμάτιο

Το γδάρσιμο στον λαιμό και το βαρύ κεφάλι μου έκλεισαν την πόρτα προς τον κόσμο. Ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) δηλαδή της «δικιάς μου» είναι ιδιαίτερα μολυσματικός. Μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια των σωματικών υγρών που απελευθερώνονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Ένας ασθενής μπορεί να μολυνθεί με τον ιό της γρίπης, αν αγγίξει μία επιφάνεια που φέρει σωματίδια του ιού και στη συνέχεια φέρει τα χέρια του στο στόμα ή τη μύτη του.

Έτσι αποφάσισα να σταματήσω τον ιό σ’ εμένα και να μην εκδικηθώ σύζυγο και κόρη για όσα μου έχουν κάνει ως τώρα. Ποιος ξέρει; Μπορεί η γρίπη να είναι και μια καλή αφορμή να μείνω στην ησυχία μου ή έστω να δω ταινίες και σειρές στη γνωστή πλατφόρμα και να τελειώσω το βιβλίο των διακοπών. Τα μεγαλόπνοα σχέδια πήγαν περίπατο όταν το θερμόμετρο ανέβηκε στους 37.7, αριθμός διόλου εντυπωσιακός, αλλά ενδεικτικός της κατάστασης: Νόσηση.

Και τότε οι οθόνες έκλεισαν και οι σκέψεις της φοβικής πήραν το πάνω χέρι: «Ποια συμπτώματα να περιμένω;», «είναι σοβαρό;», «θα μου μείνουν κουσούρια;». Και τελικά: «Γιατί σε εμένα;»

Ο Ειδικός Παθολόγος, Αντώνης Δημητρακόπουλος MD, PhD, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, έδωσε τις απαντήσεις: «Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρίγος, αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και έμετος είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το μολυσμένο με τον ιό της γρίπης άτομο. Δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάσει κανείς όλα τα συμπτώματα. Θα μπορούσε κάποιος να νοσεί ακόμη και χωρίς πυρετό», μας λέει ο ειδικός.

Κόλλησα. Και τώρα τι;

Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και πιείτε αρκετά υγρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται ιατρική φροντίδα, αλλά παραμονή στο σπίτι και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Αν όμως παρουσιάζετε έντονα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Κινδυνεύω;

Οι επιπλοκές της γρίπης είναι επικίνδυνες για ορισμένες κατηγορίες ατόμων. Οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά και οι έγκυες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τον ιό της γρίπης. Και φυσικά οι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις, καθώς η νόσηση μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή. Άρα, για όλους τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η επικοινωνία με τον γιατρό είναι επιβεβλημένη, ακόμη και αν παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία.

Δεν ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Τι μπορεί να πάθω;

Ενδεικτικές επιπλοκές της γρίπης είναι η πνευμονία, η βρογχίτιδα, η ιγμορίτιδα και οι ωτίτιδες. Κάθε αλλαγή στη βαρύτητα των συμπτωμάτων ή νέα συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα και ζάλη πρέπει να μας κινητοποιήσουν και να ζητήσουμε την συμβουλή γιατρού.

Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη;

Ναι. Πρόκειται για αντιιικά φάρμακα, τα οποία επιταχύνουν την ανάρρωση και βοηθούν στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της γρίπης. Συνταγογραφούνται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις που αφορούν είτε τη συμπτωματολογία, είτε το ιστορικό του ασθενή. Είναι σημαντικό όμως η αντιιική θεραπεία να χορηγηθεί τις 2 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ώστε να είναι αποτελεσματική. Όσον αφορά στα συμπτώματα της νόσου, υπάρχουν διάφορα φάρμακα, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της καταρροής, ενώ τα αντιβηχικά προστατεύουν από τον πονόλαιμο. Τα φάρμακα αυτά δεν αντιμετωπίζουν τον ιό, ούτε επηρεάζουν την πορεία της νόσου.

ιός γρίπης
iStock

Να πάω μέχρι το νοσοκομείο να μου ρίξουν μια ματιά;

Όχι. Στο νοσοκομείο πρέπει να πάτε μόνο αν παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα. Αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, παραμείνετε στο σπίτι. Αν τα συμπτώματά σας είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθείτε από τον ιό της γρίπης αν επισκεφθείτε το νοσοκομείο, καθώς θα έρθετε σε επαφή με άτομα που πάσχουν από τον ιό.

Πόσο καιρό να μείνω σπίτι;

Πρέπει να μείνετε σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την αποδρομή του πυρετού, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Αν είναι απαραίτητο να βγείτε από το σπίτι, φορέστε μάσκα και αποφύγετε τα μέρη με μεγάλο συνωστισμό και φορέστε μάσκα.

Τι να πω στους φίλους μου;

Να προσέχουν. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και για τον ιό της γρίπης. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας εμβολιαστείτε. Τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παρασκευάσει αντισώματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τον ιό πριν προλάβει να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει συμπτώματα. Το διαθέσιμο εμβόλιο κάθε έτους έχει σχεδιαστεί κατάλληλα ανάλογα με τα στελέχη που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την εκάστοτε εποχή της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «αστοχήσει». Αν όμως δεν κάνετε το εμβόλιο τότε η «αστοχία» είναι βέβαιη.

«Γιατί σ’ εμένα;», σκέφτηκα θέτοντας το εγωκεντρικό ερώτημα. «Γιατί όχι;» Μου απάντησε αποστομωτικά ο εαυτός μου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.