iStock

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΜΥΩΠΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Επιστήμονες ερευνούν αν συγκεκριμένες οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά.

Έχω ύψος 1,73. Από το δημοτικό ήμουν κάπου στο 1,50 με 1,60. Η πρόωρη ανάπτυξη είχε ως συνέπεια να «διαλυθεί» το μυοσκελετικό μου σύστημα και να πειραχτούν διάφορες άλλες «εργοστασιακές» ρυθμίσεις του οργανισμού μου. Κάποιοι της απέδωσαν και τη μυωπία. Εγώ, πάλι, διατηρώ την υποψία ότι έπαιξε τον ρόλο της η συνήθειά μου να είμαι ένα μέτρα μακριά από την τηλεόραση – της τεχνολογίας του ’80, που δεν θέλω να μάθω ποτέ τι εξέπεμπε.

Σε κάθε περίπτωση, από το δημοτικό έχω μυωπία. Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα το άτομο να μη βλέπει καθαρά μακριά.

Όπως ανέφεραν στη Wall Street Journal ερευνητές που ανακάλυψαν κάτι το οποίο μπορεί να σώσει πολλά παιδιά, «η μυωπία είναι μη αναστρέψιμη, όταν εμφανιστεί. Μπορεί να συμβάλει σε άλλα προβλήματα όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης».

Εδώ θα ήθελα να θυμίσω και τη σχέση που έχουμε αναπτύξει όλοι με οθόνες κινητών, υπολογιστών κ.ά., με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως οι μύωπες θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2050, σε σύγκριση με σήμερα. Από το ‘70 έως τη δεκαετία που διανύουμε, η αύξηση στις ΗΠΑ έφτασε το 17% (το συνολικό ποσοστό είναι 42%).

Μια λύση που προλαβαίνει τη μυωπία;

Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ και δημοσιεύτηκε στο JAMA, οι διασταλτικές σταγόνες μπορεί να καθυστερήσουν –ίσως ακόμη και να αποτρέψουν– την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά.

Ο Nimesh Patel, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard, εξήγησε στην WST πως «οι σταγόνες ατροπίνης χαλαρώνουν τους μυς του ματιού, διαστέλλοντας την κόρη και εμποδίζοντας τους ανθρώπους να δουν τι είναι κοντά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι οι σταγόνες μπορεί να αποτρέψουν τη μυωπία. Παραμένει ωστόσο μυστήριο πώς ακριβώς λειτουργούν οι σταγόνες ως προς την εξουδετέρωση της».

Πώς έγινε η μελέτη

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως η ατροπίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας. Εν προκειμένω, εξετάστηκε η παρέμβασή της στην έναρξη της μυωπίας. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 353 παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 9 ετών, τα οποία δεν πληρούσαν τον κλινικό ορισμό για τη μυωπία. Ήταν όμως, αρκετά μυωπικά ώστε να θεωρηθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Σε μια ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, στη δεύτερη οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης 0,01% και στην τρίτη οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης 0,05%.

οφθαλμικές σταγόνες
iStock

Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τις σταγόνες κάθε βράδυ για δύο χρόνια. Μετά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έλαβε υψηλότερη δόση ατροπίνης είχε χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης μυωπίας συγκριτικά με τα άλλα γκρουπ.

Η ίδια ομάδα είχε και ένα χαμηλότερο ποσοστό παιδιών που παρουσίασαν απότομη αύξηση της μυωπίας κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

Συνολικά, σε αυτό το διάστημα μόλις το 28% των παιδιών στην ομάδα της υψηλότερης δόσης ανέπτυξαν μυωπία, σε σύγκριση με το 46% των παιδιών στην ομάδα της χαμηλότερης δόσης και το 53% των παιδιών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Το 25% των παιδιών στην ομάδα της υψηλότερης δόσης παρουσίασαν γρήγορη μετατόπιση μυωπίας (βλ. απότομη αύξηση μυωπίας), σε σύγκριση με το 45% στην ομάδα της χαμηλότερης δόσης και το 54% των παιδιών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαφορές μεταξύ της ομάδας εικονικού φαρμάκου και της ομάδας χαμηλότερης δόσης δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυωπία μπορεί να καθυστερήσει, αν και όχι απαραίτητα να προληφθεί, δήλωσε ο Jason Yam, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οφθαλμολογίας και οπτικής επιστήμης στο  Chinese University of Hong Kong.

Τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η χρήση σταγόνων ατροπίνης μπορεί να αποτρέψει εντελώς τη μυωπία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ομάδες, ώστε να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ακόμα και η καθυστέρηση της μυωπίας μπορεί να είναι ένα όφελος για την υγεία των ματιών».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.