iStock

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ SMARTPHONE ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΙΩΣΕΙΣ

Αν και φαινομενικά ασύνδετα, έρευνες δείχνουν ότι η γνωστική μας απόδοση μπορεί να δείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε στις ιώσεις. Ίσως λοιπόν στο μέλλον το smartphone να μας προφυλάσσει από τις ασθένειες παρακολουθώντας τους γνωστικούς δείκτες.

Υπάρχει τρόπος να προβλέψετε πώς θα περάσετε την ίωση που σας «φλέρταρε» και κατάφερε να σας «ρίξει»: εάν η εγρήγορση και ο χρόνος αντίδρασης διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο, ενδέχεται να κινδυνεύετε περισσότερο από την όποια ιογενή ασθένεια.

Εκεί οδήγησε μελέτη που διενεργήθηκε, με επικεφαλής ερευνητές του University of Michigan (U-M), οι οποίοι συνεργάζονται στενά με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Duke University και του University of Virginia.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση στο Scientific Reports τα ευρήματα δείχνουν πως η κακή «απόδοση» του ανοσοποιητικού τείνει να συμβαδίζει με περιόδους κυμαινόμενης γνωστικής απόδοσης. «Όλοι γνωρίζουμε πως όταν είμαστε αγχωμένοι ή δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, έχουμε λιγότερο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι η γνωστική απόδοση ενός ατόμου πριν από την έκθεση σε έναν αναπνευστικό ιό μπορεί να προβλέψει τη σοβαρότητα της λοίμωξης», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο John H. Holland του U-M, Alfred Hero.

Γνωστική επίδοση
iStock

Οι ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις στην καθημερινή γνωστική απόδοση μπορούν να σηματοδοτήσουν αλλαγές στις εγκεφαλικές καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους, κούρασης και κακού ύπνου (είναι γνωστή η σημασία του ύπνου για τη συνολική μας υγεία). Στην τελευταία έρευνα μετρήθηκε (με ψηφιακό self-test) η γνωστική λειτουργία ως «πρόγνωση» της απόδοσης του ανοσοποιητικού έπειτα από έκθεση σε ιό του αναπνευστικού. Αποδείχθηκε πως ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας (βλ. γνωστική μεταβλητότητα) είναι ένα καλό προγνωστικό για το πώς θα περάσουμε μια ίωση.

Η σύνδεση μεταξύ γνωστικής λειτουργίας και ευαισθησίας στις ιώσεις

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε μια ομάδα 18 υγιών εθελοντών που έκαναν το self-test εγκεφαλικής απόδοσης τρεις φορές την ημέρα, για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια εκτέθηκαν σε έναν ιό του κρυολογήματος γνωστό ως ανθρώπινο ρινοϊό. Το λογισμικό παρείχε 18 μέτρα γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης, της προσοχής και της ταχείας εναλλαγής μεταξύ αριθμών και συμβόλων. Αυτά συνδυάστηκαν ώστε να προκύψει ένας δείκτης μεταβλητότητας.

«Στην αρχή δεν είδαμε να υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της γνωστικής λειτουργίας και της ευαισθησίας σε ασθένειες, καθώς δεν είχαμε επεξεργαστεί τις βαθμολογίες. Όταν το κάναμε αυτό, διαπιστώσαμε ότι η διακύμανση στη γνωστική λειτουργία σχετίζεται στενά με την ανοσία και την ευαισθησία στις ιώσεις», διευκρίνισε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πτυχιούχος βιοπληροφορικής, Yaya Zhai. Μαζί με τον Dr Hero ηγήθηκαν της ανάπτυξης του δείκτη  γνωστικής μεταβλητότητας.

Γνωστική επίδοση - Ιώσεις
iStock

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αποβολή του ιού χρησιμοποιώντας ένα αλατούχο διάλυμα για να ξεπλύνουν τις ρινικές διόδους των συμμετεχόντων. Προσδιόρισαν την παρουσία ιογενούς λοίμωξης και την ποσότητα του ιού στο υγρό με την ανάπτυξή του σε κυτταρική καλλιέργεια. Όσον αφορά τα συμπτώματα, χρησιμοποίησαν τη βαθμολογία Jackson, στην οποία οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους (από το ένα έως το τρία) στα οκτώ πιο κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος.

Μελλοντικά ίσως να μας βοηθά το smartphone να προφυλαχθούμε από τις ασθένειες

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δήλωσαν αισιόδοξοι πως η χρήση ενός smartphone θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των περιόδων αυξημένης ευαισθησίας σε ασθένειες, παρακολουθώντας γνωστικούς δείκτες, όπως η ταχύτητα και η ακρίβεια πληκτρολόγησης, καθώς και πόσο χρόνο κοιμάται ο χρήστης. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τεστ για την προσοχή και τη μνήμη, ώστε να προβλεφθεί καλύτερα το πότε διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και να πάρουμε τα μέτρα μας.

Προφανώς και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μιλήσουμε για δεδομένα. Έγινε, ωστόσο, μια καλή αρχή για ένα νέο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.